Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Hållbarhetstänket har alltid funnits med

  

Ecris har byggt upp Sveriges största effektlager för lagring av elenergi med återanvända litium-jon batterier. En idé som ledde till utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län. 

 

Deras innovation, E-CUBE, ger en stor miljövinst och är en stor potential för den klimatsmarta omställningen. En företagscheck från Almi gjorde att de vågade ta steget och satsa på sin idé.

 

   

Magnus Ramfelt, vd Ecris

  

Redan när Magnus Ramfelt startade Ecris tillsammans med Ove Sers för drygt 20 år sedan fanns hållbarhetstänket med som en viktig del. Företaget startade som ett forskningsprojekt med Volvo Personvagnar, Stena Metall och Jönköpings bildemontering som huvudintressenter. Syftet var att konkretisera och utveckla innebörden av den vid tillfället nya lagstiftningen för bilåtervinning.


Idag är Ecris en av världens ledande aktörer inom sin nisch när det gäller renovering av produkter till fordonsindustrin. 


Bolagets starka engagemang med avseende på såväl kvalitet som miljö gjorde att de började titta på möjligheten att skapa ett effektlager med begagnade bilbatterier.

 

  

Utan checken hade vi inte tagit det avgörande steget att sjösätta projektet. Vi var i valet och kvalet till om vi verkligen hade råd, men när checken kom in fick vi inte bara ekonomisk support, utan även den positiva feedback som vi så väl behövde.
Magnus Ramfelt

  

Ger begagnade bilbatterier ett andra liv

Effektlagret invigdes av landshövding Helena Jonsson i september 2019 och är Sveriges största effektlager för lagring av elenergi med återanvända litium-jon batterier.

  

Landshövding Helena Jonsson, Ove Sers och Magnus Ramfelt, Ecris i samband med invigningen av effektlagret 2019.

  

Effektlagret kombinerar sol och vindkraft som tillsammans med batterier och laddning skapar ett energisystem som jämnar ut effektbehovet. Det kan användas över hela världen och är en stark möjliggörare för omställningen till förnybar energi.


Det unika med Ecris effektlager är att de utnyttjar begagnade batterier som inte längre kan nyttjas i bilar, men som fortfarande har en livslängd kvar. På så sätt får batterierna ett andra liv. Kraften används bland annat internt och i en publik laddstation.

 

Nästa steg...

- Vi jobbar nu på att kommersialisera projektet. Vi har några kunder som vi diskuterar ett samarbete med och hoppas komma till skott med detta efter sommaren, avslutar Magnus.

 

   

E-CUBE utsedd till länets bästa innovation

Nyligen fick Ecris ta emot utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län för sin innovation E-CUBE.

Priset delas ut av Almi tillsammans med Science Park och syftet är att stärka regionens innovationskraft och tillväxt i näringslivet genom att uppmärksamma kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken.

 


Juryns motivering:

 

Med framgångarna för hybrid- och elbilar ökar nu inflödet av uttjänta litium-jon batterier snabbt. Dessa batterier har oftast mer än sin dubbla livslängd kvar, 10-15 år, om de rekonditioneras och återanvänds på annat sätt, som energilager till elnäten. Jönköpingsföretaget Ecris har lyckats med detta genom sitt energilager, E-CUBE, som kan styra och använda de flesta biltillverkarnas batterier.

E-CUBE ger en stor miljövinst genom att återanvända batterier istället för att producera nya och priset blir dessutom konkurrenskraftigt. Samtidigt förväntas elnätens behov av energilager öka enormt vilket gör E-CUBE till en stor potential för den klimatsmarta omställningen.

  

Därför ska du söka en företagscheck - enligt Magnus:

 

  • Du får feedback på ditt projekt.
  • När du tvingas besvara frågor utifrån kan det komma upp saker som du själv inte tänkt på och det kan leda till ytterligare utveckling av projektet.
  • Checken täcker en del av de externa kostnaderna vilket kan vara avgörande för att våga ta steget att satsa.

Är du nyfiken på vad Almi kan göra för ditt företag?

» Välkommen att kontakta någon av våra rådgivare så berättar vi mer!

Prenumerera på Almis nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om våra aktiviteter, få tips och inspiration från andra företagare.

Jag vill bli kontaktad!

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig.
Det är förutsättningslöst och kostnadsfritt.
*
*
*
*
?