Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Tips och råd
8 oktober 2018

1, 2, 3 – starta bolag!

Är du redo att starta företag? Här får du en bra genomgång vilka delar i starten som är viktiga att tänka på – och vilka steg du bör ha funderat över.

1: Innan du startar

Släpp tvivlen

Tvekar du? Det är bra – till viss del. Men tänk på att Sverige är företagarvänligt, det är lätt att starta företag och skatterna är jämförelsevis fördelaktiga. Den moderna it-tekniken underlättar också företagandet redan från start.

 

Testa din idé – och dig själv

Kommer din affärsidé att hålla? Det kan du undersöka genom att göra en noggrann affärsplan, ett av de viktigaste verktygen i start up-fasen. En tidig marknadsundersökning kan du göra genom att kontakta tänkbara kunder och få värdefull input i den bransch du riktar in dig på. Viktigt är också att ha den närmaste familjen som bollplank, inte minst för att få med dem på företagståget.

 

Börja sälja direkt

Samtidigt som du är ute bland folk och testar din idé, så var inte rädd för att direkt sälja in dina produkter eller tjänster. I Almis Startguiden finns en rad viktiga verktyg att ta till.

 

Gör en realistisk budget

Redan när du sätter din startbudget är det viktigt att minska ditt kapitalbehov. Se direkt över villkor hos leverantörer. Det kan gälla lånekostnader och checkkredit, ränta på kapital, bokföring, försäkringar och lokalhyror. Det finns många möjligheter att hålla nere de fasta kostnaderna.

 

Fundera på finansieringen

Hur stor blir din egen insats? Vilka offentliga stöd finns? Hur kan banker och Almi ställa upp? Vad kan crowdfunding ge? Här kan det löna sig att dyka ner i Almis Finansieringsguiden.

 

Välj rätt företagsform

Enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag är de vanligaste företagsformerna. I Startguiden ser du vad som gäller för det ena eller andra – och här är merläsning för dig som funderar över valet mellan enskild firma och aktiebolag.

 

Döp ditt företag

Sedan det kanske roligaste – och svåraste – i startfasen: Att döpa ditt företag. Men det finns viktiga saker att tänka på här också, till exempel att namnet inte är upptaget och att det ska fungera som domännamn. Testa också dina namnförslag bland nära och kära. Och gärna bland presumtiva kunder.

 

För er som startar företag ihop

Om ni är två eller fler som ska starta företaget är det viktigt att ni tar er tid att reda ut alla viktiga frågor i förväg, och sedan reglerar frågorna i ett kompanjonsavtal. Där ska ni bland annat komma överens om arbetsfördelning, arbetstider, löner, beslutsgång och vilka oförutsedda händelser som kan inträffa.

 

Del 2: När du startar – och allt runtomkring

När du väl förberett ditt nya företag är det dags att starta upp. I Startguiden får du goda råd om hur du registrerar företaget, fixar din bokföring, söker patent, bygger en närvaro på nätet och hur du ska tänka om eller när du anställer.

 

Del 3: Skaffa kunder

Till sist det kanske viktigaste – att skaffa kunder. Det gäller att du marknadsför dig rätt och sätter rätt pris på din produkt eller tjänst. Det behöver inte vara på din bastjänst eller -produkt, utan på kringtjänster och produkter du kan tjäna de stora pengarna. Tänk på att paketera och differentiera prissättningen.

 

Ett vanligt talesätt bland säljare är att det kostar sju gånger mer att skaffa en kund än att behålla en kund. Ändå jagar många företag hela tiden nya kunder, och på kuppen tappar de sina stammisar. Gå inte i den fällan.

 

Alla tips för att starta upp hittar du här.