Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Tips och råd

10 steg till finansiering

Många företagare upplever att det är svårt att hitta extern finansiering. Här bjuder vi på 10 användbara steg till finansiering gör det enklare för dig att övertyga kreditgivare om att just ditt företag kommer att vara en bra investering.

1. Återbetalningsförmåga. Du måste övertyga dina kreditgivare om att de kommer att få tillbaka pengarna.

 

2. Se till att affärsplan och affärsmodell klar. Affärsplanen flyttar idé och kunskap från entreprenörens huvud till förhandlingsbordet, så att alla närvarande kan förstå hur företagets affärer är tänkta att fungera.

 

3. Förstå dina siffror: Budget, likviditet, resultat- och balansräkning. Att kunna redogöra för sina siffror imponerar.

 

 

4. Var dig själv! Visa att du är rätt person för att genomföra din idé och att du har självinsikt. Mörka inte dina svagheter utan visa istället hur du planerar att kompensera för dem.

 

5. Vilka säkerheter kan du ge?

 

6. Vilken risk är du beredd att ta? Är du beredd att riskera din tid? Ta ut ett pantbrev på huset? Hur kan du få kreditgivaren att känna sig trygg med att du också är beredd att satsa på din egen verksamhet?

 

 

7. Vilka alternativ till finansiering finns? Till exempel leasing, factoring, företagsstöd, crowdfunding, riskkapital, etc. Vilka av dessa vägar har du använt?

 

8. Hur kan du bygga upp en bättre kreditvärdighet?

 

9. Förhandla om villkoren. Träffa gärna flera finansiärer.

 

10. Känner du dig fortfarande osäker? Ta hjälp där du själv har brister. Till exempel en mentor. Prata med Almi och se vilket stöd du kan få här.

 

Se filmen från seminariet där Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi, guidar dig genom vart och ett av de 10 stegen till finansiering och ger dig en djupare förståelse för hur kreditgivare tänker. Den kunskapen kan vara avgörande för dig när du söker extern finansiering.