Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Tips och råd

7 råd som får dig att växa

Det är inte bara växterna som frodas under sommaren - även ditt företag kan företag växa sig större. Henrik Dahlström, affärschef på Almi Östergötland, berättar hur.

1. Bestäm dig och våga göra fel

– Det finns inte ett enda framgångsrecept, tyvärr. Men du behöver mod och bestämma dig för att det är det här du vill göra. Alla kommer att stöta på utmaningar på vägen och när du gör det behöver du känslan av att det här är roligt! På så sätt har du lättare att bli lösningsfokuserad. Överlag är fel inget man ska vara rädd för. Däremot ska du hela tiden utvärdera och omvärdera de insatser du gör. Så våga göra fel!

2. Utvärdera din säljkapacitet

– Fundera över din säljkapacitet: Vad har du för säljtryck på marknaden? Har du kapacitet för ökad försäljning? Hur ser processen för besök och avslut ut? Vilken roll har dina säljare? Börjar du formulera svar på de frågorna kan du se vad du behöver utveckla och var du måste satsa mer.

3. Se rekrytering som en ständigt pågående process

– För företag som vill växa ska rekrytering ses som en ständigt pågående process snarare än något som bara sker när det akuta behovet finns. De som är riktigt bra har det här inbyggt i företagets DNA. Då är varje möte, varje del av nätverkandet, en potentiell rekrytering. Fel människor i bolaget kan göra stor skada och därför behöver rekrytering vara en del av ens konstanta synsätt. Träffar du någon intressant person – ta en lunch och prata vidare! Då vet du vilken kompetens som finns och vem som sitter på den.

4. Gör dina medarbetare till hjältar

– När det kommer till att nå sina tillväxtmål är medarbetare och anställda nyckelspelare. Kommunicera målen till dem och skapa hela tiden engagemang och drivkraft genom den insynen. När du lyfter dina medarbetare och inkluderar dem i målbilden ger du dem möjlighet att vara hjältar i företaget – och det vinner alla på.

5. Skaffa ett bollplank

– Som företagsledare kan du lätt bli hemmablind och då kan någon annans ögon vara lösningen. Genom att skaffa dig en person att bolla dina idéer med får du in nya, välbehövliga perspektiv. Och det räcker inte med en familjemedlem eller vän utan ta hjälp av någon utifrån som har en klar blick över vad ditt företag skulle vinna på.

6. Hitta balans mellan nisch och bredd

– Om man tittar på det som är skrivet runt snabb tillväxt så är det viktigt att nischa sig. Det ger en tydlighet mot marknaden men också internt. Man blir dessutom väldigt duktig på den del man väljer att fokusera på och får goda möjligheter att utveckla saker som verkligen kan hjälpa kunderna. Teorin säger att fokus är en viktig del för att kunna växa, att det är nödvändigt att våga välja bort saker. Men i praktiken är det inte alltid lika enkelt – företaget måste dra in pengar också. Ta hjälp av ditt bollplank för att hitta den viktiga balansen mellan nisch och bredd.

7. Planera – men glöm inte bort att prova!

– Planering är viktigt på så sätt att det är bra att fundera igenom hur man vill gå till väga. Men jag är ingen förespråkare av att bara sitta och skriva ner en plan. Man måste våga prova också! Ut och testa, prata med kunder och utvärdera dig själv. Blir det fel så ändra snabbt på det som inte fungerar.

Henrik Dahlström, affärschef Almi Östergötland