Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Råd till dig som behöver finansiera ett företagsförvärv
Tips och råd

Så finansierar du företagsförvärvet

Köpa företag kan vara en bra genväg till tillväxt. Men tänk på att inte blir för kär i det företag du suktar efter. För det är exempelvis stor skillnad på värde och pris. Joakim Gerhardsson, finansieringsrådgivare på Almi Väst, delar med sig av sina bästa råd.

Om ett företag vill växa på nya marknader, så kan det vara en stor fördel med att förvärva ett befintligt företag istället för att växa organiskt. Säg att du driver en verksamhet i Lidköping och så vill du växa och ser en potential i Skövde, Mariestad, Trollhättan, Borås eller Göteborg. Då kan det vara smartare att köpa en liknande verksamhet på den nya marknaden. I affären får du medarbetare som kan den lokala marknaden, en kundstock, ett varumärke och upparbetade lokala samarbeten.

 

Potentialen att växa genom förvärv är mycket stor. Samtidigt måste du vara noga så du inte får in Svarte Petter i ditt företag. Har du en uppköpsstrategi då måste du vara lika noggrann i ditt sjätte köp som i ditt första.

 

Det är viktigt att lyfta skillnaden på värde och pris. När man kommer till själva affären är det inte ovanligt att en säljare sätter ett pris som köparen av ett företag har för stor respekt för. Man tänker att priset borde spegla värdet på företaget, men så är det sällan. Priset bygger på en överenskommelse mellan två parter, köparen och säljaren. När du sätter priset på ditt företag finns kanske mycket känslor och man vill ha betalt för alla år man slitit i företaget. Det är nödvändigtvis inte samma sak som värdet.

 

Till skillnad mot priset baseras värdet på beräkningsmodeller som säger vad faktiskt företaget är värt. Det är siffror som finansiärer, som vi på Almi eller banker, tittar noga på och vill att du som köpare inte ska ligga allt för långt ifrån. Men det måste så klart bli två nöjda parter i en affär. Som köpare bör du ha respekt för både värde och pris. Är det en entreprenör som drivit företaget i 40 år man köper av bör man ha en respektfull diskussion.

 

Att köpa företag kan liknas vid ett husköp. När visningen har varit och lusten att flytta in är stark har ofta köparen redan flyttat in i tanken. Då är det lätt att dras med för högt i en budgivning. Man behöver titta med objektiva ögon och koppla bort de starka "vill-ha-känslorna". Därför är det viktigt att involvera finansiärerna redan på ett tidigt stadium. Vi, eftersom Almi ofta är just en av finansiärerna, står på köparens sida. Finansiärer räknar på det reella värdet. Men tänk på att om man bara går på värdet säljer nog inte ägaren. Så det är en balansgång.

 

Har man väl kommit överens om priset så är finansieringen är nyckeln. Oftast består ett finansieringsupplägg av olika typer av kapital. Ett viss del av kapitalet behöver man ordna själv. Har man det inte själv, kan man i nästa steg fråga familj, vänner och andra i sin närhet som kan tänka sig att vara med och finansiera. De benämns ibland som family, friends and fools. När man lånar pengar av närstående är det viktigt att vara helt tydlig med vad som händer om man misslyckas och får svårt att betala tillbaka. Du vill självklart inte förstöra relationer med familj och vänner.

 

Nästa steg är att ta kontakt med sin bank. Det är vanligt att banken involverar Almi, om man inte gjort det själv innan besöket. Jag skulle också vilja slå ett slag för säljarrevers, som är en ekonomisk uppgörelse mellan köpare och säljare. Det innebär att säljaren ställer upp med en kredit, en avbetalningsplan på en del av köpeskillingen. Det är väldigt positivt för dig som köpare, för då har du säljarens engagemang kvar i företaget.

 

I de fall säljaren inte vill gå med på det så bör man fundera på varför säljaren säger nej. Visst, det kanske är av privatekonomiska skäl och säljaren behöver pengarna. Men kanske finns det något som säljaren är orolig för men inte har berättat, kanske är stora kunder på väg bort och säljaren misstänker det?

 

Säljarrevers kan också fungera som en slags försäkring. Om det visar sig att företaget inte var som säljaren hade sagt, då kan man använda säljarreversen för att diskutera justering av köpeskillingen. Kanske en maskin inte var så bra servad som säljaren först sa, kanske nyckelpersonerna i företaget slutade vid uppköpet. Då kan man ha förhandlat kring sådana eventualiteter i samband med att man kom överens om reversen. En säljarrevers kan ju också användas om man inte helt har lyckats mötas i förhandlingen om priset. Du kan gå med på att ge lite mer, mot att det sker i form av en kredit.

 

Säljarrevers ses som mycket positivt av övriga finansiärer, så ta med den tidigt i diskussionen med säljaren. Tänk dock på att reversen inte ersätter säljarens egen insats. Det är ett lån och någon gång ska pengarna fram.