Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Inspiration
19 mars 2018

Så lyckades Finepart bli leverantör till Google

Efter 20 år på Chalmers avslutade Christian Öjmertz sin forskartjänst för att utveckla en egen vattenskärningsprocess. 2009 lanserade han en maskin som kan skära genom alla material med en 0,2 millimeter tunn vattenstråle, och den blev världsunik. Efter år av produktutveckling och investeringsrundor står Finepart nu redo att sprida innovationen.

– Nu i dagarna precis sålde vi en maskin till Google som skall installeras på deras högkvarter i Mountain View och dessförinnan hade vi en försäljning till en mycket exklusiv klocktillverkare i Schweiz. Båda dessa affärer har gemensamt att de riktar sig till kunder där vår unika förmåga att framställa detaljer i svåra material är en viktig konkurrensfaktor.

 

Vad tror du ligger bakom detta stora framsteg?
– Att vi har ett samspelt team av entusiastiska och duktiga medarbetare, de har eget driv och förmågan att se vad som behövs. Vi har roligt på jobbet, hjälper varandra när det behövs och detta ger sammantaget en gemensam målmedveten strävan framåt. Jag upplever att denna positiva laganda bidrar till ett bra gensvar från både agenter och kunder.

 

Affärsidén bakom Finepart bygger på en vattenskärmaskin som företagets grundare Christian Öjmertz har utvecklat.

 

– Vår miniatyriserade vattenskärningsprocess kombinerat med en mycket noggrann maskin som vi har skapat möjliggör att vi kan skära väldigt smått. Komplicerade former med radier ner till 0,1 millimeter i diameter, i alla typer av material.

 

Trots att Christian säger att det är lätt att förlora sig i tekniska detaljer ger han sig på ett försök att kortfattat beskriva hur det hela fungerar.

 

– Vi utsätter vattnet i maskinen för ett väldigt stort tryck, på 4000 bar. När man sen släpper ut det genom ett litet munstycke så formas en fin vattenstråle med hög hastighet. Den blir tillräckligt kraftfull för att skära igenom mjukare material. Vill man sen skära metaller och legeringar blandar vi sand i vattnet vilket skapar en erosionsprocess som ger en fantastisk skärförmåga.

 

Det har nu gått 13 år sedan Christian hoppade av sin långa anställning på Chalmers för att starta Finepart.

 

Hur kom du på idén?
– Genom åren som forskare hade jag mycket kontakt med industrin, bland annat grundade jag en branschförening för vattenskärningsteknik som hade ett 80-tal medlemsföretag. På så sätt lärde jag mig vilka problem och luckor det fanns inom industriell skärning, och dessa saker trodde jag att min maskinidé skulle kunna lösa.

 

Första steget blev att skicka in sin affärsidé till Venture Cup. Där vann han ett hederspris för bevisad kundnytta.

 

– Då kände jag att jag nog faktiskt borde ta min idé på allvar! I samma veva sökte jag några stipendier och fick totalt 150 000 kronor, vilket gav mig mod att våga hoppa på det här nya.

Porträttbild av Christian
Christian Öjmertz, grundare Finepart

Han byggde om garaget hemma till en verkstad och i början av 2005 började han konstruera och bygga den första prototyp-maskinen.

 

– I efterhand kan jag tänka att starten där jag gjorde allt själv var ganska ineffektiv. När jag började visste jag inte så mycket om möjligheter till extern finansiering och så. Efter hand lär man sig mycket!

 

Hade du några att bolla din idé med?
– Ja, jag hade ju ett stort kontaktnät i branschen och ett par av dessa blev medgrundare och bollblank. Den ena var en duktig entreprenör i Ronneby, som redan hade grundat ett företag som tillverkade traditionella vattenskärmaskiner och som senare monterade de första Finecut-maskinerna.

 

Den andra var Donald Miller, en brittisk forskare som bidrog med sitt patent på ett ännu mer noggrant skärsystem än det Finepart använder sig av idag.

 

– Detta skärsystem är lite av vårt ess i rockärmen. När konkurrenter nu börjar dyka upp och sälja maskiner med noggrannhet som närmar sig vår, då har vi patent på ett ännu finare skärsystem. Vi har redan börjat utveckla det som en modul som man kommer kunna eftermontera på vår maskin.

Ta hjälp! Tidigt! Det finns många som varit i din situation, med dyrköpta erfarenheter, som gärna vill hjälpa dig. Delar du med dig så får du tillbaka. Skaffa samarbetspartners.
Christian Öjmertz, grundare Finepart

Ja, för Finepart är fortfarande så gott som ensamma på marknaden. När Christian efter tre års utveckling avtäckte maskinen på Tekniska Mässan i Stockholm 2009 var det den första kommersiellt tillgängliga mikrovattenskärningsmaskinen. Tekniken var helt unik och därmed okänd.

 

Är det fortfarande en utmaning att öka marknadskännedomen?
– Definitivt, vår största utmaning skulle jag säga. Och samtidigt den största marknadsdrivaren. Jag kan känna att jag som tekniker var väldigt produktfokuserad inledningsvis. Men genom den här resan har jag insett att den stora utmaningen är att få ut produkten på marknaden. Att lyckas nå ut till bredare kundgrupper som behöver vår maskin men som inte vet att den finns.

 

Hur jobbar ni för att synas?
– Under hösten 2016 gjorde vi en stor nyemission på 12 miljoner och börsnoterade oss i samma veva på Aktietorget, och de pengarna satsar vi nu på internationell expansion. Vi har bland annat anställt en säljansvarig med bred internationell erfarenhet som nu bygger ett agentnätverk utomlands. Sen kommer vi också bli aktivare på mässor. Nu i höstas ställde vi till exempel ut på EMO i Hannover som är världens största verktygsmässa med över 130 000 besökare. Det kändes stort!

 

Efter nyemissionen 2016 är Almi Invest er största ägare. Hur har de bidragit på er resa?
– Redan i Fineparts tidiga skeden fick vi rådgivning, tips om bidragsmöjligheter och lån från Almi. Sen bestämde vi oss tidigt för att försöka ta in externt kapital för att finansiera vår expansion, och redan 2011 tog vi kontakt med Almi Invest och presenterade oss. Tre år senare gick de in med kapital tillsammans med en grupp affärsänglar. Sen dess har de bland annat varit ett stort stöd i att utveckla vårt styrelsearbetet och det har varit väldigt värdefullt att få del av deras erfarenheter av att utveckla tillväxtbolag!

 

Och det går bra för tillväxtbolaget. I januari 2018 fick företaget sin första order i USA. En genombrottsorder från Google på en av bolagets maskiner. 

 

- Det är med tillfredställelse vi ser hur årets intensiva och spännande arbete med internationalisering nu börjar bära frukt. Vi ser ordern från Google som ett av våra största framsteg sedan bolaget startade 2012 och den öppnar upp för en intensifiering av bearbetningen i USA, skriver Fineparts vd Christian Öjmertz.

Små föremål med räfflor som går att öppna och stänga.
Ett exempel på en komponent som Fineparts maskin har tillverkat. Här är de tunnaste sektionerna 0,1 mm breda med en tillverkningstolerans på 0,01 mm.

Entreprenörstips

  • "Fråga! Lyssna på råd och använd de som bäst fungerar för dig och din vision. Det är kanske bara du som riktigt ser helheten, vilket innebär att det är ditt ansvar att kritiskt bedöma vad som kan fungera i ditt projekt. Tänk dock på att du ibland kan ha fel – var självkritisk!"
  • "Nyttja innovationssystemet. Inkubatorer, Almi, offentliga stödorgan kan hjälpa till både med goda råd och pengar."
  • "Ta ett steg i taget. Låt planerna förändras med företagets utveckling. Hade någon talat om hur mycket pengar som skulle behövas för att komma dit vi är nu, hade jag inte försökt för jag hade inte sett möjligheten att få fram sådana summor. För varje nivå finns nya verktyg och de som kan hjälpa dig att använda dem."
  • "Ge inte upp! Försök göra motgångar till stärkande erfarenheter. Så länge man inte ger upp har man inte förlorat."

Om Finepart

Startade: 2005.

Gör: Utvecklar och säljer en unik vattenskärmaskin som kan skära mycket smått med hög precision i alla sorters material.
Var: Kontor i Bollebygd utanför Borås. Maskinens delar tillverkas huvudsakligen av olika företag i Sverige och monteras i Mölnlycke utanför Göteborg.
Kunder: "De som har köpt våra maskiner hittills jobbar inom alla möjliga branscher. Olika forskningsinstitut, en exklusiv glasögontillverkare i Danmark, företag som jobbar med medicintekniska applikationer, tillverkare av klockor, säkringar till hushåll eller elektronikkomponenter till flyg- och rymdindustrin."
Grundare: Christian Öjmertz tillsammans med den brittiske forskaren Donald Miller.
Ägare: Är börsnoterade på Aktietorget. Största ägare i dagsläget är Almi Invest med cirka 15 % och utöver dem äger grundarna samt ett tiotal andra aktieägare majoriteten av företaget.
Antal medarbetare: 4 stycken, däribland Christian, en säljchef, en sälj- och administrativ assistent och en tekniker, samt ett antal konsulter och samarbetsföretag som bistår vid behov.
Omsättning: 2,9 Mkr under 2016.