Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Tips och råd
3 december 2018

Förbered dig smart inför lånet

Att få hjälp med finansiering kan vara det som gör din företagsidé till en verksamhet. Men hur vet man vilken finansiering som passar en bäst? Och hur förbereder man sig inför ett eventuellt lån? Thomas Ohlsson är kreditchef på Almi och ger dig tipsen du behöver!

Hur vet jag vilken typ av finansiering som passar mitt företag bäst?Thomas Ohlsson Almi

– Olika skeden behöver olika typer av kapital. Är man nystartad och utvecklar tjänster och produkter behövs ofta riskkapital och man kanske söker delägare eller vill se på möjlighet till eventuella bidrag och lån för utveckling. Ska man investera i marknadssatsningar eller utrustning behövs mer traditionella lån via Almi, bank eller finansieringsbolag. Är man osäker kan man alltid kontakta sitt Almikontor så kan vi hjälpa till med att hitta rätt bland olika former och aktörer, säger Thomas Ohlsson.

 

Så vad behöver jag förbereda inför ett eventuellt lån?
– Skriv ner dina tankar och idéer i en affärsplan och gör en budget. Där bör man vara lite extra noga med vad man behöver pengarna till. Specificera så gott du kan både när det gäller investeringar och rörelsekapital – då är det enklare att finna en bra lösning.


– Sedan bör du även kolla upp vilka villkor olika finansiärer har. Det kan röra sig om räntor och löptider, men även krav på dig som företagare i form av säkerheter i företaget eller privat. Kom också ihåg att en egen insats i form av kapital förväntas av dig som entreprenör.

 

Och vad krävs för att man ska få låna av Almi?
– Vi bedömer företagets framtid och möjlighet att driva en lönsam och utvecklingsbar verksamhet. Då tittar vi framför allt på affärsidén och teamet bakom företaget. Om vi tror på er är vi beredda att låna ut pengar. Normalt jobbar vi då tillsammans med din bank och kompletterar dem när formella säkerheter saknas.

Thomas Ohlssons sex snabba råd till dig som vill öka chanserna till att få hjälp med finansiering:

 

1. Var tydlig. Beskriv vad du ska göra i framtiden och vilka behov det möter hos dina kunder. Vad är det du ska tjäna pengar på?

 

2. Ha sifferkoll. Skaffa dig bra koll och ha alltid fräscha siffror att visa upp.


3. Bygg eget kapital. Ett eget kapital skapar stabilitet i bolaget. Anpassa storleken efter vad du vill göra.


4. Visa att du är pålitlig. Du måste påvisa att du kan återbetala lånen. Gör ett kassaflöde (in- och utbetalningar) som visar hur du ser på framtiden.


5. Ensam är inte stark. Omge dig med ett bra team där ni kompletterar varandra.


6. För dialog. En löpande dialog med dina långivare är jätteviktig – såväl i bra som i dåliga tider.