Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Han står för en ny typ av ledarskap

 

Med kärlek och gemenskap som ledord har IT-konsultbolaget Netlight med vd Erik Ringertz byggt en organisation som är både lönsam och samtidigt en attraktiv arbetsplats. Och att konsekvent gå sin egen väg har gett ringar på vattnet, internt och externt.

Att just Netlight tagit sig dit de är i dag var kanske svårt att tro 2004. IT-boomen hade briserat, bolaget var kraftigt decimerat och frågan var hur man ens skulle kunna samla ihop det som var kvar och gå vidare.

Vi blev tvungna att fundera över vår egen motivation och varför vi överhuvudtaget skulle finnas. Till slut landade vi i övertygelsen att vi ville driva bolaget framåt för möjligheten att få göra riktigt spännande uppdrag och att få jobba med de allra bästa och roligaste människorna. Det är det som är kärnan i vår motivation och i hur vi har organiserat oss
säger Erik Ringertz

Utmanar invanda modeller

För Erik och kollegorna handlade en stor del av arbetet om att fundera över bolagets struktur och hur vi människor jobbar som allra bäst tillsammans. Hur behåller man närheten när antalet anställda växer? Man valde att helt avstå från att dela upp de anställda i avdelningar. Istället arbetar företaget med mindre, löst sammansatta, enheter anpassade efter uppdrag. Inga mellanchefer, inga hierarkier, bara individer i en stor organism.

 

Styckar vi upp företag i en massa avdelningar skapar vi silos. När vi sedan växer blir det för långt mellan toppen och de som befinner sig längst ner i pyramiden. Det blir ett lapptäcke där mycket potential går förlorad i strukturer som motarbetar människors inneboende kreativitet och motivation
säger Erik

Skippa tävlingen

Erik Ringertz är något så ovanligt som en VD som inte tror på tävling. Han menar istället att det enda sättet att nå exceptionella resultat är när vi slutar att tävla och jämföra oss med andra.

Tävlar du med andra blir du aldrig bättre än ett litet snäpp över de andra. Utgår du istället helt ifrån dig själv skapar du din egen liga. Vårt sätt att bemöta marknaden har alltid varit helt öppet och transparent. Vi delar med oss av hur vi gör och lär av andra
säger Erik Ringertz

Ett litet företag kan ta tillfället i akt och tänka på det här sättet från början. Hur ser våra förutsättningar ut och hur organiserar vi oss på bästa sätt för att locka fram potentialen i medarbetarna?
Erik Ringertz är tydlig:

Det som brukar kallas mjuka värden tycker jag är stenhårt. När man leder och organiserar ett företag tycker jag att man ska fundera på hur man gör i familjen och i kompisgänget. Hur fungerar ansvarsfördelning och organisation där? Och så gör du på samma sätt i företaget!
Erik_Ringertz
Erik Ringertz har utnämnts till både Årets chef och Årets VD och har tillsammans med och Fredrik Emdén nu skrivit boken Harder, Better, Faster, Stronger som ifrågasätter normerna för hur ett företag ska organiseras och ledas.