”Almis innovationssystem är en fantastisk hjälp”
Ett onlineköp av en skjorta väckte idén om en digital bevakare som håller koll på prisförändringar efter köpet. Med innovationsstöd från Almi och en investering utvecklade kvartetten bakom Woilà sin tjänst och nu är tillväxt i fokus.
– Jag handlade en skjorta online och upptäckte av en slump några dagar senare att nätbutiken hade sänkt priset. När jag hörde av mig fick jag mellanskillnaden tillbaka och det väckte en idé hos mig, berättar Wilhelm Schenning.
Händelsen fick honom att fundera på att fler än han säkert hade varit med om samma sak, men som inte har upptäckt prisförändringen eller orkat höra av sig till nätbutiken.
- Där fick fick jag första tanken om att skapa en tjänst som bevakade alla köp man gjorde och automatiskt fixade med återbetalningarna.
Han tog kontakt med några vänner från studietiden som blev intresserade av att hoppa på projektet.
- Vi började undersöka hur plattformen skulle se ut rent tekniskt och insåg att vi behövde bygga en prototyp för att kunna validera om tjänsten verkligen skulle funka. Och för det behövdes kapital.

Det var då Almi kom in i bilden. I slutet av 2016 fick de ett innovationsbidrag från Almi på 50 000 kronor som gjorde att de kunde påbörja bygget av en första prototyp.
I mitten av 2017 blev Woilà dessutom beviljade ett lån hos Almi.
Nu har de fått fler investerare – bland andra Jonas Bonde.
– Han är en riktig e-handelsguru. Har bland annat grundat Prisjakt och hans kompetens och erfarenhet har varit enormt värdefull för oss.
Planerna för 2019 är att under våren lansera Woilà skarpt, där fokus ligger på tillväxt.
Christer Edström är rådgivare hos Almi och ser potential i bolaget:
– Almi valde att gå in med ett innovationslån då vi upplevde företaget och dess verksamhetsidé som spännande. Företaget har skapat en tjänst där både Woilà och dess kunder tjänar pengar på att utnyttja den prisgarantin som nätshopparna erbjuder.
Woilà bedöms ha en hög tillväxtpotential där affärsidén känns skalbar genom den automatisering Almi varit med och finansierat.
– Woilà är definitivt ett företag som Almi ska arbeta med, säger Christer Edström.
Om Woilá
Startade: 2016.
Gör: En tjänst som bevakar pris och letar efter prisförändring på konsumentvaror efter köp. Kommer under 2019 lansera en tillhörande app.
Var: Stockholm.
Grundare: Wilhelm Schenning, Carl Enbom, Jonas Friman och Rickard Bergeling.
Ägare: Grundarteamet samt tre affärsänglar.
Antal medarbetare: Sju personer.
Omsättning: < 1 miljon.
Om Wilhelm Schenning
Ålder: 28 år.
Bor: I Stockholm
Utbildning: Civilingenjör inom industriell ekonomi från Luleå Tekniska Universitet.
Yrkesbakgrund: "Startade Woilá efter studierna."
Bästa egenskap: "Min ambitionsnivå som gör att jag pushar mig själv hårt och alltid gör mitt yttersta."
Sämsta egenskap: "Min bästa egenskap kan även bli min sämsta, att jag ibland går hårdare än jag kanske orkar."
Kopplar av: "Mitt intresse och bakgrund är inom motorcyklar och jag har tävlat inom roadracing i åtta år. Just nu tävlar jag inte men har mc-intresset kvar och planen är att ta mc-körkort under sommaren och bygga hojar. Intresset gör det lättare för mig att lämna jobbet och tänka på annat ibland."