Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Inspiration
21 mars 2019

Almis mentorprogram gav ny skjuts in i Lilla Skafferiet

För snart fyra år sedan öppnade Lilla Skafferiet med hållbart fika och råvaror av högsta kvalitet. Då möjliggjorde lån från Almi uppstarten. Nu har Almis mentorprogram skapat nya möjligheter för tillväxt.

- Under hösten 2017 blev vi nominerade till Luleå Business Award i kategorierna Årets hållbarhetspris och Årets unga företagare och i början av 2018 blev vi dessutom nominerade av White Guide i kategorin Årets hållbara föregångare. Det kändes verkligen som bekräftelse på att vi gjort helt rätt som satsat på ekologisk och närproducerad mat, berättar Ida Ask.

 

Ida Ask (till vänster) har startat Lilla Skafferiet i Luleå tillsammans med sin man Andreas Krekula. På bilden syns också deras första medarbetare Karin Carlsson.

 

Hon driver Lilla Skafferiet tillsammans med sin man Andreas Krekula. De erbjuder köttdetaljer och köttlådor från norrländska gårdar samt lunch, tårtor, klassiska bakverk och raw food. Allt är bakat från grunden och på ekologiska råvaror.


- Redan innan vi startade var vi väldigt intresserade av nyttig mat och lagade alltid allting från grunden. Därför blev det naturligt att ta med oss vår passion för rena råvaror in i vårt företag. Tårtor, söta ting och den lokala bondens kött – så brukar vi beskriva oss.


Tankarna på en egen verksamhet hade funnits länge men att hitta rätt lokal tog sex år.

 

- Till sist fick tag i denna lokal som vi tyckte var perfekt för våra behov. Det var ett gammalt bageri med kylsystem och butiksdel, precis vad vi behövde! 

 

Lokalen ägdes av en bostadsrättsförening och paret behövde ta lån för att kunna köpa den.


- Vi fick lån från både banken och Almi. Sedan behövde vi göra en del renoveringar i lokalen så vi behövde definitivt en hel del kapital för att komma igång. Att Almi gick in med finansiering var avgörande för att vi skulle kunna köpa vår lokal och komma igång.


Nu omsätter ni dryga fem miljoner efter bara tre år. Vad har varit framgångsfaktorer?
- Det är viktigt att ha en genomtänkt affärsplan och att våga stå kvar vid den. Det kommer så mycket lockelser längs vägen och då behöver man behålla fokus. Man måste också själv tro på det man gör för att få motivation till att vilja framåt.


Hur ser ert säljarbete ut?
- Det bygger på två saker, att vi har en hög närvaro på sociala medier samt mun-till-mun-metoden. Alltså att nöjda kunder berättar om oss för sina vänner och familj.


Ida berättar att de under våren 2018 fick en mentor via Almis mentorprogram och att mentorn också har betytt mycket för tillväxten.


- Vi sökte kompetens inom sälj och marknad och Almi förmedlade då kontakt till en kvinna som verkligen var perfekt för oss. Både i vad hon kunde och i vår personkemi.


Vad har mentorprogrammet gett er?
- Det har lett till att vi har förfinat och utvecklat vårt arbetssätt. Dels rent operativt, dels genom att vi har börjat arbeta mer strategiskt. Sedan har det varit väldigt givande att lära känna någon som själv drivit företag framgångsrikt och få en annan synvinkel på våra utmaningar.

 

Fyra år efter uppstart har Lilla Skafferiet vuxit till fem heltidsanställda. 

Sedan uppstarten har mycket hänt. Flera medarbetare har anställts och 2017 tog Ida och Andreas över sommarstället Kolaren café utanför Luleå där de sommartid driver ett kafé i anslutning till en camping.

 

- Det har varit väldigt lärorikt. Man går såklart på en del nitar när man öppnar nytt, men framför allt har det varit väldigt kul att ha ett ställe till. I somras jobbade cirka 17 personer där och det var verkligen fullt ös. Vi hoppas det blir lika bra nu till sommaren!

 

Behöver du lån eller finansiering? Se vad Almi erbjuder!

 

Har du behov av en mentor? Läs mer om Almis mentorprogram!

Om Lilla Skafferiet

Startade: 2015.
Gör: Driver kafé, bageri och handelsbod med köttlådor, bakverk, luncher och fika på Bergviken i Luleå, samt ett sommaröppet kafé i Karlsvik utanför Luleå.
Grundare och ägare: Ida Ask och Andreas Krekula.
Antal medarbetare: Fem helårsanställda.
Omsättning 2018: Drygt fem miljoner.

Om Ida Ask

Ålder: 33 år.
Bor: På Kallkällan i Luleå.
Familj: Man och ett barn.
Bästa egenskap: "Att jag är kreativ, lite rastlös, nyfiken och driven."
Sämsta egenskap: "Att jag ibland tycker att jag har rätt när jag kanske inte har det, och håller fast vid det för länge. Och att jag är en extrem tidsoptimist."
Kopplar av: "Vi har nyligen köpt en stuga vid vattnet så där ska jag må väldigt gott i år."