Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

De kämpar i corona-krisen

Många företagare kämpar för att överleva just nu. Mari Wigren på Ångbryggeriet Kök & Bar i Piteå gör allt för att restaurangen ska finnas kvar efter corona-krisen.

Utmaningarna är många för landets företagare. Ett av bolagen som jobbar hårt är Ångbryggeriet i Piteå som fick många avbokningar när corona-varningarna spred sig.


– Stora grupper bokade av som skulle komma under de närmaste helgerna och under april. Efter denna och förra veckan har vi redan förlorat 150 000 till 200 000 kronor i intäkter, berättar Mari Wigren, som driver restaurangen sedan snart fyra år.

 

Företaget har ett bra sista halvår i ryggen, innan krisen kom. Februari i år var exempelvis bästa månaden någonsin för dem.


– Men uteblivna intäkter känns fort för oss. Jag kontaktade min styrelse direkt och frågade: Hur gör vi nu?

Alla jobbar tillsammans

Mari Wigren, som har större delen av sin styrelse utomlands och med egna utmaningar, har fått gott stöd av vänner och hon var snabbt i kontakt med sin rådgivare på Almi.


– Vi har inga lån idag, men nu har jag sett över möjligheterna att ta ett lån för att vinna tid. Vi gör samtidigt allt för att hitta alternativa vägar till intäkter, berättar hon.

 

De var exempelvis snabbt igång med take-away vilket uppskattats av kunderna. De säljer bröd och har mycket kontakt med sina kunder genom sociala medier.

 

– Vi gör allt vi kan just nu. Vi vill inte att vår stad ska dö och vi är många inom besöksnäringen och handeln som samarbetar. Alla blir väldigt mjuka och ödmjuka. Här jobbar vi tillsammans. Vi hörde till exempel att Ica Kvantum har problem med personal och då har vi har sagt att vi ställer upp. Alla måste hjälpas åt så vi inte får större konsekvenser sedan.

Här jobbar vi tillsammans. Vi hörde till exempel att Ica Kvantum har problem med personal och då har vi har sagt att vi ställer upp. Alla måste hjälpas åt så vi inte får större konsekvenser sedan.
Mari Wigren

Mari Wigren har också löpande kontakt med sina matleverantörer, där hon mestadels möts av förståelse för deras behov av förlängda betalningstider.


– Men det finns också de som blir arga för att vi inte har möjlighet att betala direkt. De faller bort för mig framöver, säger Mari.

 

Hon gör det mesta för att kunna behålla sina anställda. Hyresvärden hjälper till och bromsar hyrorna.

Vad skulle underlätta för er i rådande situation?

– Att få lånen beviljade, då överlever jag. Alla måste sätta sig ned och räkna och inte låna över förståndet.

 

Innan corona-krisen var Ångbryggeriet i full färd med att påbörja en ombyggnation, ta in investerare och målet var att komma till Luleå, som större stad.

 

– Investerarna har inte backat, de vill fortfarande ha möte med mig. Livet slutar inte här och nu. Jag tror inte på gud, men för första gången ber jag till gud. Och jag känner på mig att vi klarar oss, säger Mari Wigren.