Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Azads resa – från Kurdistan till eget möbelföretag i Småland

Azad Ali, 25, har gjort en otrolig resa – från att ha förlorat sina föräldrar som nioåring och komma ensam som tonåring till Sverige till att nu driva ett eget företag med sex anställda.
– Jag vill ge tillbaka till Sverige för alla bra saker jag fått. Jag skulle kunna nöja mig här men jag ger mig aldrig. Jag vill alltid göra något bättre, säger han.

Azad Alis föräldrar var kurdiska flyktingar, de flyttade runt och han själv hade inget medborgarskap. Så när han bara var nio år gick hans föräldrar bort i en bombattack i Kurdistan.


– När jag blev ensam hade jag ingen direkt framtid där. Jag hade andra kurdiska familjer nära mig, men ville hitta en plats att få vara säker på.

 

Han fick börja jobba tidigt för att klara sig och hade framtidsdrömmar om ett annat liv.

 

– Jag ville kunna gå till skolan, på sikt ha ett jobb, en framtid och när jag så småningom skulle få barn ville jag inte leva som flykting som mina föräldrar gjort.

 

Utan pengar till att köpa pass och med ett kurdiskt namn hamnade han ständigt i fängelse. Azad jobbade ändå mycket och sparade pengar för att kunna ta sig vidare genom Europa. 45 (!) gånger försökte han få åka med båt till Grekland vilket till slut gick.


– Men jag såg tyvärr väldigt många som drunknade. Det var hemskt. När jag väl kom fram till Grekland utan papper hamnade jag i fängelse direkt. Jag satt där under ett år och då var jag 16.

Azad Ali blev utvald till Prins Daniels Fellowship och uppdaterade efteråt med en selfie.
Azad Ali blev utvald till Prins Daniels Fellowship och uppdaterade efteråt med en selfie.

Azad ville vidare till Italien och betalade för att smugglas med under en lastbil.


– Det var en farlig resa och vi levde under hot. Men jag brydde mig egentligen inte – jag tänkte bara: “Jag lever eller så dör jag.” Jag hade haft det hårt även innan.


Väl i Italien gömde han sig i bergen för att undvika fängelse. Han betalade sig återigen för hjälp, nu av en annan kurd som rådde honom mot de nordiska länderna.


– Jag tog mig dit, till Danmark, och en kille som jag räddat från att drunkna och han sa att Finland var det bästa landet. Men på väg mot båten i Stockholm sa taxichauffören att Finland var hemskt tråkigt. Kallt och långt. Sverige är mycket roligare, sa han. Mer folk och inte så superlångt, minns Azad.


Han hoppade ändå på båten, men ångrade sig. Det fick bli Sverige.

 

Här hamnade han i Märsta på ett hem för ungdomar, men fick snart tågbiljett till Nybro i Småland där han möttes av två svenskar som blev hans kontaktpersoner.


– Jag fick direkt en väldigt bra bild av Sverige. Nybro är ganska litet och här hälsade folk på varandra och människorna var och är väldigt trevliga.

Almi har hjälpt mig i allt från att låna ut pengar för att göra nya investeringar i maskiner till hur jag ska paketera och marknadsföra mina produkter. Jag känner mig väldigt trygg och det är tack vare Almi som jag kommit väldigt långt i det här projektet.
Azad Ali, AXD Sweden AB

Azad började i gymnasiet och det blev hantverksprogrammet med finsnickeri som inriktning.


– Mest för att jag hörde att det fanns många jobb inom träbranschen i Småland och mitt mål var att få ett riktigt jobb, säger Azad.

 

Han jobbade även vid sidan av gymnasiestudierna, från tidig kväll till över midnatt på Kronfågels fabrik i Mörbylånga. Sedan upp till skolan igen. Ju längre han läst sin utbildning, desto lättare var det att få jobb inom branschen, i Nybro.


Och så kom UF-tiden. Ung Företagsamhet var något nytt för Azad. Han hade inte sett sig själv som en företagare, men gillade verkligen att ställa ut sin produkt, som i början var en egendesignad lampa.

 

– UF-företaget förändrade mycket av mina tankar och visade att även jag som inte hade några föräldrar och kom från en annan bakgrund hade möjlighet att driva eget. När jag först tänkte på personer med företag trodde jag att det var folk med jätterika föräldrar. UF förändrade alltihop. Jag fick också många och nya bra kontakter under min UF-tid – allt från ministrar till näringslivet och prins Daniel.

För Azad Ali är det viktigt att mixa ett team av äldre och yngre kompetens. “Vi har så mycket att lära av dem som varit i branschen hela livet. Jag hoppas få till ett ännu närmare samarbete mellan de som snart ska gå i pension och yngre som vill ut i arbetslivet”, säger han.

Efter gymnasiet fick han fast jobb som produktionschef på ett företag, men insåg snart att han inte kunde ha det samtidigt som sitt eget företag.


Och det lockade att driva eget. Så han kom överens med sin gamla gymnasieskola om att arbeta deltid där samtidigt som han kunde satsa på sitt företag. Han höjde också ansökningsantalet rejält till skolan.


– När jag sökte till programmet var det på väg att läggas ned, det var så få sökande. Jag och Sverker, en annan lärare, såg att vi kunde locka andra som jag – ungdomar som kommit till Sverige som behövde jobb, men inte kunde svenska.


Sagt och gjort. Detta i kombination med att Azad gjorde reklam för utbildningen i samband med att han föreläste om sin bakgrund gjorde att ansökningarna strömmade in.


– Eleverna lärde sig både svenska, eftersom de kom från olika länder och svenska blev det gemensamma språket, och alla har fått jobb efter utbildning. Jag har själv anställt två.

AXD Sweden är ett möbel- och designföretag som designar och tillverkar bland annat möbler, butiksinredningar, mässmontrar och golvlister.

Azad var kvar som lärare under tre år, sedan tog hans företag för mycket tid. Det drev han från början hemifrån sin etta:


– Jag hade inte råd att hyra lokal eller köpa in maskiner, så jag sågade i vardagsrummet och målade på toaletten.

 

Hans företag AXD Sweden, ett möbel- och designföretag som designar och tillverkar bland annat möbler, butiksinredningar, mässmontrar och golvlister, har vuxit snabbt.


– Under 2020 kom jag i kontakt med ett företag här i Nybro som skulle sälja alla sina maskiner och sitt lager. Jag kände att nu har jag världens möjlighet att köpa allt, väldigt billigt och starta min framtidsresa på riktigt, säger han.


Så blev det. Och Azad gjorde hemläxan ordentligt innan. Han var på plats hos potentiella kunder, gjorde kundundersökningar och har hittat företagets nisch.


– Jag har bland annat fokuserat på produktion av möbler och material som annars produceras utomlands och som kostar mer i leverans. Soffor till exempel. Idag görs knappt en soffa i Sverige, men där ser vi att det faktiskt går, och du kan samtidigt vara lönsam, säger Azad.

Hanna Hägg, en av Azads rådgivare hos Almi, om Azad:
- Azad kom till Sverige utan någonting. Han hittade sitt sammanhang, sin dröm och vågade satsa. Hans verksamhet har stor potential och han har under åren bevisat att det går. Bolaget befinner sig nu i ett spännande skede där mycket händer och är på gång.

 

- Azad förvaltar inte en verksamhet, han driver och utvecklar ett bolag och vill bli större, starkare och bättre. Det är härligt att han blir prisad och uppmärksammad – det är kvitto på att han gör ett bra jobb. Ibland kan det bli ganska ensamt som företagare och då är det viktigt att få bekräftelse utifrån på att du gör rätt.

Han fick också in ett stort företag som kund, vilket hjälpt Azads bolag att få andra kunder som känner sig trygga i val av leverantör.
De är nu sex medarbetare och fler på väg in. Azad har planer på att expandera verksamheten inom kort och är också tacksam att han kom i kontakt med Almi från första början.


– De har hjälpt mig i allt från att låna ut pengar för att göra nya investeringar i maskiner till hur jag ska paketera och marknadsföra mina produkter. Almis finansiering ledde också till att banken lånade ut pengar. De är kompetenta hos Almi och hjälper till snabbt. Jag känner mig väldigt trygg och det är tack vare dem som jag kommit långt i det här projektet.

 

Även om Azad lyckats med mycket under kort tid är han inte klar ännu.


– Jag har gått igenom väldiga svårigheter i livet och har alltid önskat att jag haft ett lugnt, vanligt liv som alla andra. När jag flydde och såg barn gå hand i hand med sina mammor och pappor kändes det alltid tungt för mig – och jag har även gråtit nu som vuxen, säger han och fortsätter:


– Min vision är att kämpa för välfärden. Det finns många som inte har ett jobb i Sverige idag. Alla ska kunna få det och må bra. Jag skulle kunna nöja mig här, där jag är nu, men jag ger mig aldrig. Jag vill alltid göra något bättre och ge tillbaka.

Azad om att vinna priset Årets unga entreprenör och ledare i Europa vid Junior Achievment Worldwides prisutdelning i Strasbourg:

 

- Det var inget som jag förväntade mig. När jag fick mejlet tänkte jag att det måste vara någon konstig grej, du vet man får sådana där mejl ibland. Men ju längre jag läste desto mer förstod jag att det var på riktigt. Det var en väldigt varm känsla att få det beskedet.

 

- Det största problemet var att jag inte hade något pass så jag visste inte om jag skulle komma dit. Jag har aldrig haft medborgarskap någonstans och det har varit ett jätteproblem i mitt liv. Men jag kom dit och fick många bra kontakter. Norges rikaste man var exempelvis väldigt intresserad av min resa. Han var en av dem som valt ut mig. Ska vi expandera till Norge kan det säkert bli ett samarbete med honom.

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

Har du ett registrerat bolag?

Fakta: AXD Sweden AB

Bakgrund: 2017 startade produktdesignern Azad Ali UF-företaget Trälampor-UF. 2018 ombildades det till en enskild firma för att 2020 ombildas till aktiebolag.
Säte: Nybro i Kalmar län.
Är: Möbel- och designföretag. Designar och tillverkar möbler, butiksinredningar, mässmontrar, golvlister och legotillverkning.
Anställda: Sex personer.
Omsättning: 4,6 miljoner kronor 2021 med nära en miljon i resultat.
Aktuell: Vann under augusti 2022 Junior Achievment Worldwide i Strasbourg för sitt entreprenör- och ledarskap.
Läs mer här: http://axdsweden.com/#

Almis rådgivare om första mötet med Azad 

Hanna Hägg är rådgivare hos Almi och minns fortfarande första mötet med Azad Ali – på en UF-mässa för fem år sedan.


– Han sålde sin signaturlampa till både Mikael Damberg, dåvarande näringsminister, och senare till Prins Daniel. Azad gjorde ett starkt intryck, säger Hanna Hägg och fortsätter:

 

– Nu, några år senare, blev han inbjuden som framgångsrik entreprenör till Prins Daniels Fellowship och Azad frågade då Prins Daniel om han mindes honom. Då svarade Prins Daniel: "Din lampa hänger fortfarande i vår hall, så dig glömmer jag inte".

Hanna tycker att det som utmärker Azad som företagare är hans mod och driv.

 

– Det i kombination med total övertygelse om att allt går och är möjligt. Han kom ensam till Sverige som ung, kände ingen, han har inte haft de klassiska förutsättningarna. Men han kom in i skolsystemet, pluggade UF och fokuserade på lösningar och att hitta en väg framåt, säger Hanna.

Azad har fått affärsrådgivning hos Almi kring det strategiska i företaget, hans innovativa delar som produktdesigner och även finansiell rådgivning.

Här är Hannas fem råd till företagare i tidig fas som vill satsa.

Hanna Hägg, rådgivare Almi
Hanna Hägg, rådgivare Almi