Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Combify har lösningen för fastighetsutvecklare

Alaa Alshawa och Rim Alexandra Halfya såg stora möjligheter att hjälpa fastighetsutvecklare och andra inom byggbranschen. De har i företaget Combify skapat en plattform och lösning där de använder maskininlärning med data från alla Sveriges planerade byggprojekt i tidigt skede.
– Vår plattform hjälper de professionella att fatta bättre beslut, säger Alaa.

Alaa Alshawa kom till Sverige i november 2015 och lämnade då sitt hemland Syrien i krig. Alaas pappa hade byggt upp sitt företag där från grunden, inom byggbranschen, vilket hade inspirerat Alaa att studera arkitektur och stadsplanering.


– När kriget bröt ut i mitt land 2011 var det omöjligt för mig att välja sida. Jag valde att inte döda, bestämde mig för att fly och lämna allt som jag någonsin känt, bakom mig. Min dröm var att bygga – inte förstöra. Att ta en idé från koncept till verklighet driver faktiskt mig varje dag nu när jag bor och jobbar i Sverige, säger Alaa.

Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa träffades på en flyktingförläggning i Dalarna och har nu skapat Combify som förenklar arbetet för Sveriges fastighetsutvecklare.
Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa träffades på en flyktingförläggning i Dalarna och har nu skapat Combify som förenklar arbetet för Sveriges fastighetsutvecklare.

Väl i Sverige fick han jobb på en arkitektbyrå och började använda systemet som fanns för data, stadsplanering och information.


– Jag tyckte att det borde finnas ett bättre system och när jag inte hittade det perfekta systemet, pratade jag med min medgrundare Alexandra om att vi borde kunna skapa ett själva. So we did, säger han lugnt och ler.


Det kan låta enkelt, men har krävts hårt arbete av dem båda. De hade inga förkunskaper om maskininlärning eller datavetenskap. Alexandra har en bakgrund inom HR.


Så de bestämde sig för att jobba som konsulter åt olika byggbolag under fyra år för att lära sig branschen och förstå vilket typ av system som de behövde bygga.

 

Under Alaas första år i Sverige kom de också i kontakt med Almi, där de från början ville få finansiering. Men eftersom Alaa då inte hade permanent uppehållstillstånd gick det inte, det krävs enligt lag för att få låna pengar i Sverige.


– När vi träffade Yamen Al Khalili på Almi fick vi beskrivet hur det fungerar att driva företag här. Det var väldigt komplext och det var ett stort värde för oss att förstå hur bra koll vi måste ha – kring ekonomi och allt annat, säger Alaa.


Han och Alexandra startade företaget även utan finansiering, men när de efter två år kunde visa hur de levererat i affärsplan, mål och vision återvände de till Almi och eftersom Alaa fått uppehållstillstånd kunde de nu få finansiering.


– Det var en dealbreaker för oss. Med hjälp av pengarna fick vi ett IT-bolag att bygga den första versionen av plattformen. Vi hade en första miljon, men behövde två för att skriva avtal med dem.

“När det finns många utmaningar runt omkring dig försöker jag se möjligheterna, att jobba smartare. Det driver mig varje dag”, säger Alaa Alshawa.

Plattformen lanserades i januari 2022 och de märkte snabbt att marknaden behövde deras tjänst. Redan de första månaderna fick de kontakt med 40 av Sveriges största byggbolag.


Det har inte funnits någon liknande tjänst som deras och de märker hur det sparar tid för kunderna som kan få en mycket bättre överblick och underlag för att fatta viktiga beslut. Alaa tar Linköping som exempel. Bara i den kommunen finns 300 000 sidor av pdf-filer inom stadsplanering som nu kan nås samlat genom Combify – som ju samlar dokument från alla landets kommuner.


– Vårt fokus nu är Sverige, men vi kollar också på att skala utomlands vilket vi tänker oss under 2023.

 

I slutet av 2022 utsågs Combify till Årets Nybyggare och fick pris av kungen. För fem år sedan sa Alaa till Alexandra att “de skulle få komma till slottet en dag”.


– Priset betyder faktiskt jättemycket för oss och är en värdering från Sverige att det vi har skapat är mycket större än oss själva. Det betyder också att våra kunder önskar vår tjänst och att vi har hjälpt till att skapa ett bättre Sverige.

I slutet av 2022 utsågs Combify till Årets Nybyggare och fick pris av kungen. För fem år sedan sa Alaa till Alexandra att “de skulle få komma till slottet en dag”.
I slutet av 2022 utsågs Combify till Årets Nybyggare och fick pris av kungen. För fem år sedan sa Alaa till Alexandra att “de skulle få komma till slottet en dag”.

Varför är det viktigt att skapa något som är större än er själva?

– När man kom till Sverige tycker många att det är bra om du skapar ett bra jobb, ett bra liv och det är det verkligen. Men vad man ofta missar är möjligheten att skapa något mycket större som kan påverka många andra människors liv. Inte bara ditt liv. Du kan lösa ett problem som hela marknaden och samhället har och påverka en marknad på ett positivt sätt. Det är något stort.

Var är ni om fem år?

– Hrm… jag måste fundera. För fem år sedan var jag “fresh out of the boat”. Jag hade precis kommit till Sverige och hade aldrig kunnat ana att jag skulle sitta här idag. Så jag kan inte säga var vi är om fem år. Men jag tror det är något riktigt stort och jag tror att vi kommer vara på kartan över svenska unicorns. Kanske på toppen – vem vet? Nu när vi har lyckats skapa ett väldigt starkt team, med väldigt starka investerare som tror på bolaget, då känns det som “the sky is the limit”. Vi har alla möjligheter att växa, säger Alaa.

Har du en timme över för att ta tempen på ditt företag?

FAKTA: Combify AB

Grundades: 2017
Grundare: Alaa Alshawa och Rim Alexandra Halfya
Säte: Stockholm
Gör: Erbjuder en digital plattform där de genom maskininlärning har samlat data om stadsutvecklingsplaner från tusentals källor som ska hjälpa aktörer inom fastighetsutveckling
Kunder: Stora fastighetsutvecklare som Magnolia Bostad, PEAB, CA Fastigheter, Vattenfall, Bonava och Wästbygg Group
Anställda: 16 personer
Omsättning: Har brutet räkenskapsår (augusti-juli) och beräknar en omsättning om 15-16 miljoner vid kommande bokslut 2023
Aktuella med: Fick pris som Årets Nybyggare och Årets Nystart 2022 
Läs mer här: combify.com

“Combify har förstått hur spelet ska spelas”

Yamen Al Khalili och Paola Diaz är rådgivare hos Almi och har hjälpt Combify med finansiering och affärsutveckling.

 

– Jag tyckte direkt att Alaa var smart, engagerad och jag förstod att både han och Alexandra gått igenom en hel del i sina liv. Alaa är väldigt ambitiös, har ett tydligt mål, är lugn och tänker verkligen efter. Han ser inga svårigheter, bara utmaningar även om han är pragmatisk.


Almis Paola Diaz kom i kontakt med bolaget när det var dags för finansiering:

 

– Det här företaget sticker verkligen ut. De berörde mig med sin väldigt starka historia, var och en för sig. Och jag minns att Alaa sa vid första mötet att: “Jag har inget att förlora, men jag har allt att vinna.” Det beskriver deras inställning. Båda har på varsina håll gått igenom så mycket, som en människa inte ska behöva gå igenom. De har en sådan drivkraft – inte att tjäna pengar utan att starta något och stå på egna ben, när ingen annan tror på en när du som nyanländ kommer hit med otroliga svårigheter att komma in på arbetsmarknaden.

 

– Jag håller med. Deras affärsidé bygger på att lösa ett problem. Alaa hade sett problem i sin vardag och att ha kundens perspektiv och sätta sig in i det är otroligt viktigt, säger Yamen.

 

Varför har kombinationen affärsutveckling och finansiering varit rätt för dem?
– Affärsutveckling ger vi bolag som vi ser potential hos. Vi ger stöd och råd, men också hemläxor. Man kan säga att vi testar dem. Om de kommer tillbaka och har gjort sin hemläxa ser vi att de vill och kan stå på egna ben. När vi ser att det finns fortsatt potential kan nästa steg vara finansiering, som för Combify, säger Paola.

 

Vilka utmaningar står de inför nu?
– De är i ett skede inför en jättetillväxt och kan jobba mer globalt. Men jag tror inte att det blir ett större problem för dem. De besitter inte bara rätt kunskap, rätt nätverk och verkligen ett bra team – de har också förstått hur spelet ska spelas. De behöver kopiera det som de har gjort på hemmamarknaden, skala upp, utveckla vidare och hitta mer finansiering, säger Yamen.

 

Läs Yamens och Paolas fyra tips till dig som vill växa globalt

Paola Diaz, rådgivare Almi
Paola Diaz, rådgivare Almi
Yamen Al Khalili, rådgivare Almi
Yamen Al Khalili, rådgivare Almi