Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Inspiration

Deras rullband för djurbajs – en exportsuccé!

Peg Söderberg och Katja Lindvall driver familjeföretaget Moving Floor. Foto: Josef Eliasson, Sunday

På listan över spännande affärsidéer hamnar gotländska företaget Moving Floor. De utvecklar självrengörande golv och maskiner – bland annat rullband som ser till att lantbruksdjurens avföring fraktas bort utan att vatten behöver användas. Export sker bland annat till Kina och med på tillväxtresan finns naturligtvis Almi.

Att det finns stora problem med hur djurhållningen sköts globalt är för de flesta ingen nyhet. Miljöavtrycken är stora när väldiga mängder vatten används varje dag för att spola bort avföringen och vattnet bidrar även till en ohälsosam miljö för djuren. Smittor sprids när djuren utsätts för varandras avföring och som en konsekvens är antibiotikaanvändningen skyhög.

 

Men det finns en lösning och den kommer från svenska familjeföretaget Moving Floor – framvuxet ur en grisgård på Gotland.

Vi har tagit fram en automatisk rengöring för lantbrukets djur vilket gör att vi kan förbättra både djurhälsa och lönsamhet, men också att den negativa miljöpåverkan som djurhållningen har minskar.
Peg Söderberg

Automatisk rengöring för grisar. Foto: Josef Eliasson, Sunday

Tillsammans med sin syster Katja Lindvall driver hon idag verksamheten som deras föräldrar startade. Idén till innovationen med självsanerande golv fick föräldrarna från djur som lever i det vilda. Frigående djur rör sig nämligen hela tiden vilket innebär att de lämnar sin avföring bakom sig. Eftersom det inte är möjligt för lantbrukets djur blev lösningen att golvet under dem får röra sig istället.

 

När avföringen transporteras bort många gånger per dag minskar såväl vattenåtgång som antibiotikaanvändande och ammoniakhalten i stallens luft sänks. Resultatet blir friskare djur – och en mindre miljöpåverkan!

 

China Animal Association besöker Moving Floor. Foto: Josef Eliasson, Sunday

Utvecklingen av de självrengörande golven startade redan 1995 och mycket har hänt på vägen. Priser, omnämnanden och en växande exportmarknad är alla olika kvitton på Moving Floors framgång. Och med på resan finns Almi.

 

- Almi har funnits med från allra första början – som bollplank, stöttepelare och med lån. De har verkligen varit jätteviktiga för oss och vi brukar säga att Almi är en väldigt stor anledning till att vi finns idag och att det har gått så bra som det har gjort, säger Peg Söderberg.

 

Att satsa på export är självklart för företaget, som ser att det inte bara är djurhållningen i Sverige som behöver förbättras, utan i hela världen. Det första golvet som såldes gick till Finland och just nu håller man på att planera för att sätta upp produktionen i Kina. Om allt går som det ska är Moving Floor igång där efter sommaren.

 

Men trots att framgången är ett faktum och tillväxtresan i en av sina mest intensiva faser låter företagets vd sig inte bli uppstressad.
– Det går inte att hetsa upp sig – då får man ingenting gjort, säger Peg Söderberg lugnt innan samtalet avslutas och hon återgår till jobbet.

 

Är du intresserad av Almis lån? Läs mer här!

Fakta Moving Floor

Grundades: 1995.
Gör: Producerar och distribuerar automatisk rengöring för lantbrukets djur.
Grundare och ägare: Familjen Lindvall.
Antal medarbetare: 4.
Omsättning 2018: 3,5 miljoner kronor.