Mindre plast gör stor skillnad
Sandra-Stina Vesterlund, vd på Doxa Plast i Värnamo, har visat att det funkar med återvinning och förnybara råvaror.
Sträckfilm. Vi har alla sett det tunna plastlagret virat runt pallar lastade med olika varor. En produkt som är svår att klara sig utan i ett samhälle där varor skickas kors och tvärs över världen. Men hur bra är den för miljön? Plast är ett ifrågasatt material när klimatkrisen hotar och mikroplaster förorenar världshaven. Doxa Plast har antagit utmaningen. Sedan bolaget startade i början på nittiotalet har det varit specialiserat på extra tunn sträckfilm.
– Det går åt mindre plast. Vi gör väldigt stor skillnad, säger Sandra-Stina Vesterlund.
Sedan hon tillträdde som vd 2019 har flera produkter lanserats kopplade till hållbarhet.
– Hållbarhet är A och O för oss. Där måste vi vara modiga, säger hon.
En av de nyaste produkterna går under beteckningen cirkulär sträckfilm, där materialet går att återvinna.
– Det är enormt komplext att få både återvinning och en slutprodukt, konstaterar hon.
Doxa Plast har löst problemet och erövrat en ledande position inom cirkulär sträckfilm. Här ser Sandra-Stina Vesterlund den största potentialen att växa, och nya affärsmöjligheter.
– Vår högsta ambition är att de som använder vår cirkulära sträckfilm får en fördel av att återlämna den till oss.
Med Doxa Plasts teknik går plasten att återvinna åtminstone 6–7 gånger med bra kvalitet. Om bolaget kan få tillbaka den förbrukade plasten kan cirkeln slutas och miljövinsten öka.
Ett problem med återvunnen plast är att den inte kan användas för livsmedelsförpackningar eftersom nuvarande regler inte tillåter det. Därför har Doxa Plast lanserat en sträckfilm baserad på förnybara råvara. Utgångsmaterialet är tallråolja, en restprodukt från skogsindustrin som även går under namnet svartlut.
– Tallråoljan är ett utmärkt alternativ som sekundärförpackning när det gäller mat.
Satsningen på hållbarhet har ökat efterfrågan på Doxa Plasts produkter och orderstocken har fördubblats sedan 2019. Det mesta går på export till övriga Europa, och Tyskland är den enskilt största marknaden.

Företaget investerar i en ny fabrik i Värnamo som ska stå klar i sommar. Investeringen delfinansieras av Kampradstiftelsens bolag Entreprenörinvest som gick in som delägare i Doxa Plast i fjol. Även Almi har gått in med pengar.
– Almi har varit en möjliggörare för oss. Vi har fått stöd både när Doxa bildades och för att kunna stärka oss när vi bygger en ny produktionsanläggning. Vi kan bibehålla vår innovationskraft med investeringen och att vi jobbat med kompetensutveckling med hjälp av Almi.
Största ägare i Doxa Plast är bolagets grundare Stig Claesson och hans familj.
I den nya fabriken finns kapacitet för att öka produktionen kraftigt. Allt som bolaget producerar i dag är sålt på förhand och efterfrågan är god, enligt Sandra-Stina Vesterlund.
Coronapandemin har ändå ställt till med problem för bolaget. Produktionen hämmas av dålig tillgång på råvara.
– Det är en massiv brist på plast. Produktionen i världen är för låg, säger hon.
Men Sandra-Stina Vesterlund ser ändå positivt på bolagets möjligheter att växa de närmaste åren.
– Vår ambition är att bli den givna partnern att tillfråga för de kunder som har en hållbarhetsambition med sin plastanvändning. Målet är att växa med den typen av kunder. Jag tror inte att vi sitter i den nya fabriken så länge till innan vi behöver bygga ut. På 2–3 års sikt kommer vi att behöva anställa folk.
Om doxa plast
Grundat: 1987.
Vd: Sandra-Stina Vesterlund.
Almis roll: Rådgivning och finansiering i form av lån i flera omgångar.