Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Så sparar Enduce energi när vi duschar

Enduce vill förändra våra duschar. Med deras nya golvbrunn återvinns 75 procent av energin när du duschar – och nu vill de sätta en ny standard för hela branschen.

Hjärnorna bakom idén till golvbrunnen – Henrik Hagman, teknisk doktor i energiteknik och teknisk specialist, och konstruktören Gustav Svenson – störde sig på ett välkänt problem: Hur vårt varma duschvatten så snabbt sköljs ned i avloppet utan att vi tar vara på energin. Här borde det finnas en möjlighet till energibesparing, tänkte de, och använde många kvällar och helger till att klura fram rätt lösning.


Drygt tio års produktutveckling ligger bakom idén och nu har de tagit fram sin första produkt tillsammans med medgrundarna Thomas Holmberg och Gustav Nord.

Thomas Holmberg kom in som vd i Enduce när det var dags att kommersialisera produkten. Tidigare jobbade han som pilot: “Det finns en hel del likheter mellan jobben. I det här företaget har jag en ledande och organiserande position och till stor del ingår det i jobbet som flygkapten också. Flygning är en del av en stor helhet – att få ihop ett team, organisera och också ha ögonen öppna för alla eventuella omständigheter. Men nu har jag bytt fokus och ägnar all min tid åt det här. Och jag satsar desto mer på energibesparing i det här jobbet vilket känns kul och viktigt.”

Tekniken i Enduces nya golvbrunn gör att utgående använt duschvatten värmer inkommande kallvatten vilket gör att betydligt mindre tappvarmvatten behöver tillföras till duschblandaren.
Så istället för att blanda kallt vatten med varmvatten för att få rätt temperatur, så blandas förvärmt kallvatten med mycket mindre varmvatten. Och du duschar fortfarande i helt rent vatten – det är bara energin som recirkuleras.


– Produkten finns i bruk i flera olika sammanhang där vi just nu testar den med fastighetsägare och boende för att dra så många insikter som möjligt innan den ska serietillverkas, berättar Thomas Holmberg, vd för företaget.


Enduce får löpande in data – bland annat från HSB Living Lab där 2 000 sensorer finns installerade. De har även entusiaster bland privatpersoner som använder och mäter förbrukningen.


– Det vi ser just nu är glädjande data. Folk upplever produkten som att duscha vanligt och det är precis det svaret vi vill ha. Vi vill skapa en ny standard för branschen utan att produkten tar tid och uppmärksamhet från användarna. Du funderar ju inte så mycket på din golvbrunn idag och det tycker vi är rimligt även framöver. Men det kommer såklart kännas betydligt bättre i magen när vi tar tillvara på energin som annars spolas bort, säger Thomas.

Enduce vill sätta en ny branschstandard med sin nya energibesparande golvbrunn. “Branschen är ganska konservativ, så en ny typ av produkt kommer med en del utmaningar, men vi vill verkligen tydligt visa på produktens positiva effekter för miljö och klimat, men också för plånboken. Man kan mer eller mindre eliminera en miljöbov och inte minst bespara plånboken med vår produkt”, säger Thomas Holmberg, här tillsammans med medgrundarna Henrik Hagman och Gustav Svenson.

Tanken är att produkten ska lanseras under september-oktober 2023 och redan nu är försäljningen igång. Företaget vänder sig både till fastighetsägare, fastighetsutvecklare och konsumenter.


– Vi vill att den ska passa i så många sammanhang som möjligt. Vår drivkraft är att få ut tekniken – det är en viktig produkt som ska finnas tillgänglig ekonomiskt för många och vara lätt att installera.


Enduce har fått stöd i två omgångar av Energimyndigheten. I fjol gick myndigheten in med tre miljoner kronor för att Enduce skulle kunna verifiera den senaste versionen av golvbrunnen i samarbete med etablerade branschaktörer.


Från Almi har Enduce fått löpande affärsutveckling och rådgivning längs sin resa.


– Det har varit väldigt betydelsefullt. Det är en ganska stor och komplex apparat – att gå från utveckla en teknisk produkt till att starta ett företag och lansera. Inte minst att synliggöra lösningen – och så har vi den “lilla pucken” finansiering. Det är mycket som ska finnas på plats inför en lansering. Almi har stöttat oss i väldigt många av de här processerna. Allt från att ha en röd tråd och tydligt fokus till att bidra med sitt nätverk, såsom finansiärer och duktiga konsulter inom marknadsföring. De har verkligen konkret hjälpt oss framåt och jag är superglad över samarbetet, säger Thomas.

Just nu är Enduces främsta fokus att ta produkten till serieproduktion och börja leverera. De har gjort en gedigen utvecklingsresa, är i slutfas av sin verifiering och samlar så mycket data som möjligt till slutprodukt. Parallellt med det jobbar de med att synliggöra produkten. Här är Henrik Hagman och Gustav Svenson som kom på idén till den innovativa golvbrunnen.

Enduce har också tagit del av Almis tjänst inom hållbarhet.


– Vi har fått hjälp att konkretisera vad vi gör och vilket fokus vi väljer när vi kommunicerar och säljer. Efter att ha deltagit i Almis hållbarhetsworkshop har vi integrerat våra mål därifrån till affärsplanen – de är en del av vår identitet och kommunikation.


Enduce får också affärsstöd från techinkubatorn Uminova Innovation i Umeå.

 

Var är ni om fem år?
– Om fem år har vi etablerat oss som företag, vårt varumärke och med vår produkt som då är branschstandard. Vi har också breddat oss utanför de svenska och nordiska gränserna. En sådan här teknik har otrolig relevans på global nivå. Länder har olika källor till energiförsörjning och i exempelvis Tyskland som använder mycket fossil energi kan vi göra mycket gott med vår produkt. Det bästa sättet att göra skillnad är att sprida tekniken till så många som möjligt och det gör vi genom att verka internationellt, säger Thomas Holmberg.

Enduces lösning påminner om en helt vanlig golvbrunn och passar i de flesta badrum, är enkel att installera och lätt att rengöra. Tekniken saknar helt rörliga delar, eldrivna komponenter, utbytesdelar eller andra komplexa lösningar vilket gör tekniken hygienisk, användarvänlig, kostnadseffektiv och hållbar.

Fakta: Enduces energibesparing


Efter uppvärmning av fastigheter står tappvarmvatten, alltså varmvatten vi får ur kranen, för den största delen av vår energiförbrukning. För nybyggda hus rör det sig om mellan 35 och 45 procent, och det är när vi duschar som förbrukningen är som allra störst.


Enduce har med innovativ och patenterad teknik gjort det möjligt att använda effektiva, industriella värmeväxlare vilket återvinner 75 procent av energin vid duschning.

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

Har du ett registrerat bolag?

BEHOV

Enduce behövde rådgivning och affärsutveckling i samband med att de skulle kommersialisera sin innovativa produkt.

LÖSNING

Almi har stöttat med rådgivning och affärsutveckling under flera faser och även hjälpt till med kontakter och nätverk. Enduce gjorde också Almis hållbarhetsworkshop.

RESULTAT
“Almis hjälp har varit väldigt betydelsefull och de har stöttat oss i väldigt många av processerna i att gå från produkt till att starta företag och lansera. De har bidragit med sitt nätverk, såsom finansiärer och duktiga konsulter inom marknadsföring. De har verkligen konkret hjälpt oss framåt och jag är superglad över samarbetet. Vi har också fått hjälp att konkretisera vad vi gör inom hållbarhet och vilket fokus vi väljer när vi kommunicerar och säljer”, säger Thomas Holmberg, vd för Enduce.

Fakta: Enduce AB

Grundades: 2021 av Henrik Hagman, Gustav Svenson, Thomas Holmberg och Gustav Nord
Ägare: Förutom grundarna finns fyra ytterligare delägare
Säte: Umeå
Gör: Utvecklar en golvbrunn som återvinner tre fjärdedelar av energin när du duschar
Anställda: Fyra personer
Kunder: Försäljning har inletts nu under våren 2023 med leverans under hösten till både företag och privatpersoner
Läs mer här: enduce.se

Kalle Hardell, rådgivare Almi
Kalle Hardell, rådgivare Almi

Almis rådgivare:
“De kan förändra branschen och sätta en helt ny standard”

Kalle Hardell är rådgivare hos Almi och har hjälpt Enduce med affärsutveckling bland annat:
– Jag känner Henrik sedan tidigare och hörde om själva idén för fyra-fem år sedan. Nu har jag framför allt jobbat med Thomas som är vd och delägare. Han är begåvad, har lätt att förstå strategi, vilket är värdefullt i hans sammanhållande roll i företaget. Jag är jätteglad över att jobba mycket med honom.

 

Vad säger du om deras idé?
– Hela syftet med företaget och produkten är betydande resursbesparingar. De hade kommit väldigt långt med produkten när de kom till Almi och hade även hunnit testa den. Behovet är tydligt – deras lösning har en betydligt större effekt och högre verkningsgrad än andra alternativ. Det är en styrka att produkten kommer både från forskningen och industrin, det är en robust och genomtänkt lösning. De har också en mångfald av kompetenser i teamet och en bakgrund som är gynnsam.

 

Hur har du och Almi hjälpt dem?
– Vi har primärt arbetat med affärsstrategi och hållbarhet. Jag har även använt mitt nätverk för att de ska komma i kontakt med rätt personer i rätt fas. Vi har jobbat med företagets varumärkesstrategi och sammanfört Enduce med en strategibyrå för utveckla fundamentet i varumärkesstrategin. Jag har även rådgivit Thomas i deras affärsplanering. Thomas och teamets stora kompetens, erfarenhet och drivkraft har gjort det enklare för Almi att kunna skapa värde i företagets utveckling.

 

Vilken potential har de?
– Det finns en stor potential. Bolagets affärsidé är skalbar och de har tagit fram en riktigt bra produkt, men det är såklart mycket jobb kvar. Enduce har potential att bli ett bolag som kan förändra branschen och sätta en helt ny standard, vilket är häftigt. Ju fler människor och marknader som får tillgång till Enduces golvbrunn desto större positiv impact blir det för miljön.

 

Läs också:
Kalles tips för att sätta rätt strategi i företaget