Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Med AI mot framtiden

Hur startades Ensolution?

– Ensolution startades i Halmstad 2001 som en avknoppning på ett finskt mjukvarubolag. Idag har vi kontor i Halmstad, Göteborg, Stockholm och Luleå och jobbar riktat mot Sveriges alla kommuner. Vårt arbete innebär, kort förklarat, att vi hjälper dem att få ut så mycket av varje skattekrona som möjligt.

 

Hur har Ensolution nått sådan framgång?

– Vår framgång baseras nog i mångt och mycket på all den erfarenhet och data vi sitter på sedan 20 år tillbaka. Vi har skapat ett stort och helt unikt jämförelsematerial där vi kan följa kostnaden kopplat till individen och dess insatser. Våra leveranser hjälper kommunerna att fatta välgrundade beslut och göra bättre prioriteringar för hur resurserna ska fördelas och användas mer effektivt.

 

Hur kommer ökad digitalisering och AI att förbättra ert erbjudande?

– Tack vare AI kan vi, baserat på historisk data, skapa algoritmer som hjälper oss förutse framtiden. Vi kan förutspå hur behoven i kommunerna kan komma att förändras. Utifrån dessa mönster är ambitionen att med hjälp av AI ta fram riktade insatser för att bromsa en del av framtida ökade behov.

 

Kommer AI att ersätta personalen i våra kommuner?

– Alla hjärtan och händer som kommunen har behövs, och de kommer alltid att behövas, det kommer aldrig att bli konkurrens mellan en maskin, hjärta och händer. Det här handlar istället om att rikta insatser mer precist. Då kan människor till exempel klara sig själva hemma längre och på så sätt minska behovet av kommunens insatser. Så att personalen faktiskt räcker till.

 

Hur har Almi hjälpt er på vägen?

– Vi blev förra året utvalda för ett projekt kallat AI.m. där vi, tillsammans med forskare på Högskolan i Halmstad, fick vi möjlighet att titta på kommunernas behov och vår data med hjälp av deras AI-kompetens. I år fick vi stöd från Almi för att kunna fortsätta projektet. Tack vare Almis insats kan vi nu, tillsammans med akademin, vidareutveckla våra algoritmer och hur insatser skulle kunna riktas mot olika målgrupper. Det är vi så klart jätteglada för.

Fakta Ensolution 

Namn: Karin Lundgren

Yrkesroll: vd

Startår: 2001

Omsättning: Ca. 40 miljoner (2021)

Antal anställda: 30

Almis engagemang: Ger oss förutsättningar för innovation på hög nivå även som mindre bolag.

Vad är du mest stolt över: Jag är mest stolt över den lojala, familjära och hjälpsamma företagskultur vi har byggt upp tillsammans. Vi är ett unikt företag som bryr sig om varandra.