Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Case Stories

Flexibla robotar på frammarsch

På flera världsledande tillverkningsföretag riktas blickarna mot det lilla samhället Alfta i Hälsingland. ”Bevisligen gör vi något de inte kan göra själva”, säger Mattias Andersson, grundare till mjukvarubolaget Mtek.

Han har kallats ”Trollkarlen från Alfta”. På Mattias Anderssons arbetsplats i ett industriområde med skog och sjöar inpå knutarna
pågår en snabb förvandling.

– Vi är ett spjutspetsföretag inom digitalisering och automation, säger han och blickar ut över robotarmar, sladdar och skärmar i den
vitmålade lokalen.

Här jobbar 30 anställda med att utveckla framtidens industriproduktion. De närmaste 12-18 månaderna behöver personalstyrkan fördubblas, enligt Mattias Andersson.
– Vi är i en tillväxtfas så att det stänker om det, säger han.

 

Förenklat jobbar Mtek med att göra industrirobotar mer flexibla. Bolaget levererar mjukvara som gör det lättare att ställa om och snabba på produktionen.

Industrirobotar är knappast något nytt. Men Hälsingebolaget går iland med saker som inte internationella miljardbolag lyckas lösa på egen hand.

 

Mtek använder lösningar från bland andra ABB – en gigant inom industriautomation. Det svensk-schweiziska bolaget är också en av
Mtek:s investerare och delägare. Mattias Andersson är själv något av
en guru inom produktionsteknik och har skrivit böcker i ämnet. För 25 år sedan jobbade han på Nokia i Motala där han var med och ledde företagets digitalisering. Mtek har funnits i över tio år men det var först 2017 som bolagets omvandling från konsultföretag till mjukvarubolag inleddes.


Den första kommersiella produkten lanserades i maj 2020. Redan året dessförinnan fick Mtek beställningar och skrev avtal med flera industriföretag, trots att produkterna befann sig i testfasen.

Under 2019 fick Mtek också in ett kapitaltillskott på 35 miljoner, där ABB och Almi Invest tillsammans stod för 20 miljoner.

Vi behöver etablera kundcenter och i första hand är det med fokus på Nordamerika, Europa och Sydostasien.

Bland MTEK:s kunder finns bland andra säkerhetsbolaget Assa Abloy. Batteritillverkaren Incell International är ytterligare en kund som tillkommit under året och fler är på gång.
– Intresset för våra lösningar har ökat explosionsartat, säger Mattias Andersson.


Under hösten 2020 genomfördes finansieringsrunda nummer två med målet att få in ytterligare 70 miljoner, både från nya och befintliga investerare.
– Vi kommer att expandera internationellt under 2021-2022. Vi behöver etablera kundcenter och i första hand är det med fokus på Nordamerika, Europa och Sydostasien.

 

Om tillväxten fortsätter i samma takt räknar han med att det behövs en ny kapitalinjektion om ett och ett halvt år. Coronapandemin har inte dämpat efterfrågan på Mtek:s lösningar. Utmaningarna ligger på ett annat plan.
– Det är att möta kundbehoven. Coronan har gjort det svårare att komma in på fabrikerna och leveranserna ligger efter. Men vi får kämpa på. Det är tillväxt som gäller.


Däremot ser han inga stora problem med att hitta personal. Det går att attrahera digital spetskompetens även om företaget finns på en
ort med bara omkring 2 500 invånare.
– Jag har kontakt med ett par, tre personer varje vecka som är intresserade av att flytta hit.


Bolaget förlitar sig på lokala leverantörer och några planer på att flytta huvudkontoret till storstan har han inte.
– All utveckling kommer att ligga i Alfta, säger han.
Mattias Andersson är fortfarande huvudägare i bolaget han grundat – så han har en del att säga till om på den punkten.

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

Har du ett registrerat bolag?
Grundaren MTEK Mattias Andersson
Mattias Andersson, grundare MTEK

Om MTEK

Produkt: Mjukvara för produktion

Grundare: Mattias Andersson
Styrelseordförande: Robin Dangoor
Omsättning: 22 Mkr (2019)
Ort: Alfta
Almis roll: Investering (Almi Invest 2019 och 2020). Finansiering 

Bild MTEK