"Banken vågade inte tro på oss – men det gjorde Almi"
När det skulle byggas en ny stadsdel på de lösa lerjordarna i Kungälv valdes lättviktigt skumglas från Hasopor som fyllnadsmaterial. Likaså vid upprustningen av Göta Kanal. Att vikten är en tiondel av andra barlastmaterial var en avgörande faktor. De klimatsmarta fördelarna en annan. Almi finansierade tidigt.
Sveriges enda tillverkare av skumglas räknar med en fortsatt ökad försäljning i takt med att allt mer sättningsbenägen mark exploateras. Sedan bolaget fick nya delägare och ny styrning 2013 har produktionskapaciteten tripplats och omsättningen gått från 36 till 83,5 miljoner. Almi har bland annat bidragit till finansiering av ny tillverkningsutrustning.
- I början växte vi stegvis med egna resurser. För att kunna möta efterfrågan vände vi oss till banken, men de vågade inte tro på oss. Det gjorde tack och lov Almi med ett genuint engagemang och fick med sig en annan bank. Den kunskap och det mandat Almi besitter är jätteviktigt för att få hjulen att snurra i Sverige, säger Roger Borén, vd och delägare i Hasopor.
Skumglas tillverkas av återvunnet glas som inte duger till nya flaskor eller isoleringsull och annars skulle ha transporterats till deponi. Praktiskt nog ligger Hasopor vägg i vägg med sin råvaruleverantör Svensk Glas Återvinning i Hammar och dessutom strategiskt nära de bälten i Sverige som har svåra markförhållanden. Av mald glaskross och en mindre mängd återvunnen kiselkarbid bakas dygnet runt, året runt fluffiga kakor i tusengradiga ugnar som drivs av grön el. Trots att de krackelerade småbitarna består av 80 procent luft tål de ett tryck på drygt sju ton per kvadratmeter.
Nyligen har Trafikverket godkänt skumglas som fyllnad vid ny- och ombyggnation av järnväg.
Den låga vikten förenklar hanterandet för entreprenörer och innebär också färre transporter. Medan en grusbil når viktbegränsningen redan vid 8–10 kubik kan en bil med skumglas frakta närmare 150 kubik.
- Vi på Hasopor är stolta över att få bidra till ett långsiktigt hållbart byggande i Sverige. Framöver finns det många affärsområden att utveckla, men nu fokuserar vi på infrastruktur. Den marknaden är långt ifrån mättad.
Hasopor
Grundades: 2008
Antal anställda: 23
Omsättning 2018: 83,5 miljoner kronor
Almis insats: Finansiering