Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Inspiration

Kombon konst och fiske = innovationssuccé!

När konstnären och sportfiskaren Dan Lestander ville få ut mer av sina fisketurer började han experimentera med att söka ett bete som rörde sig mer fisklikt i vattnet. Resultatet: En perfekt kombination av konst och fiskeredskap. Med Almis stöd ledde innovationen till ett patent och idag säljer företaget Headbanger Lures beten i hela världen.

Skulptören och videokonstnären Dan Lestander i Luleå slog igenom på allvar i början av 1990-talet. Han har haft utställningar i hela världen och han var även med och tog olympiskt guld i snöskulptur vid Olympiska konstfestivalen i Albertville 1992.

 

– Vatten är ett element som alltid har funnits med i min konst och som jag har haft mycket tankar om. Och det var även det som fick mig att börja fundera över nya sätt att fiska på, berättar han.


Dan tyckte att hans fiskedrag betedde sig för förutsägbart när det rörde sig i vattnet. Det var i princip samma svängande rörelse som återupprepade sig timme efter timme och han hade sett fiskar som bara betraktade betet utan att hugga mot det.

Headbanger Shad 11 cm, i färgen Ghost Shad.
Headbanger Shad 11 cm, i färgen Ghost Shad.

– Fiskar rör sig oregelbundet och oväntat. Det är sådana rörelser hos bytena som ökar jaktlusten och skapar huggreflexer hos rovdjur och jag ville ha ett drag som uppförde sig så, berättar han.

 

Hemma i verkstaden började han experimentera med att göra om sina fiskedrag för att sedan prova dem i Lule älv. Han hade stor nytta av sina många år som skulptör. Dan minns tydligt den dag han testade det som skulle komma att bli prototypen till det första Headbanger Lures-draget. Det var försett med en löst monterad styrsked och när det hamnade i vattnet började det bete sig precis som Dan hade drömt om.

Headbanger Shad 22 cm, i färgen Black Metal.
Headbanger Shad 22 cm, i färgen Black Metal.
Det var så häftigt. Jag stod ute i strömmen i vadarbyxor och när jag tittade ned i vattnet såg jag hur draget blev levande. Det var ett riktigt halleluja moment och jag höll på att trilla omkull.
Dan Lestander och en fisk
Dan Lestander med abborre – fångad på Headbanger Shad 11 cm, i färgen Clown.

Från början tänkte han att det nya draget skulle bli hans egna hemliga vapen. Men ju mer han använde det, desto mer insåg han att det inte gick att hålla upptäckten hemlig.

 

– Att stå och se hur draget rörde sig var en sådan upplevelse, faktiskt en konstupplevelse, och jag kände att jag måste dela med mig av den, i synnerhet när betet också fångade fisk.

Dan Lestander bestämde sig för att kontakta Almi för att få hjälp att gå vidare. Almi hjälpte honom sedan genom patentförfarandet.

 

– Jag är van vid att skapa och jag är van vid att leda projekt som styrs av en budget, men att söka patent var något helt nytt som det var oerhört viktigt att få hjälp med. Almi hjälpte mig också att komma i kontakt med en inkubator så att jag kunde komma igång med företaget.

 

Företaget döptes till Headbanger Lures efter dragets hårdrocksliknande rörelse. Idag ägs det av Dan Lestander och kompanjonen Martin Engelmark, som också är vd, medan Dan fokuserar på att utveckla nya beten, något han liknar vid ett spännande konstprojekt.

 

Deras drag gör succé, inte minst i stora sportfiskelandet USA, där draget Headbanger Shad, utsågs till ”2018 års hetaste bete” av jakt- och sportfiskemagasinet Field and Stream.

 

Men fortfarande är det under betydligt enklare förhållanden än konkurrenterna som Dan utvecklar sina produkter.

 

– Jag skriver ut prototyper på 3D-skrivare och testar dem i älven. Och ibland har jag varit på badhuset också. Jag har badkort där, eller fiskekort kanske det borde heta, säger han och skrattar.

 

Fakta: Headbanger Lures

Startade: 2015.

Var: Luleå.
Gör: Utvecklar och tillverkar innovativa och unika fiskebeten som säljs över hela världen.

Antal anställda: Tre i huvudbolaget. Men har många konsulter och samarbetspartners och har nyligen startat ett dotterbolag i USA.

Omsättning: 3,5 miljoner kronor (2018).

Almis insats: Hjälp med patent och allmän rådgivning vid uppstarten.

Aktuella som: ”Årets nya företagare” vid Luleås näringslivsgala.

Kontakta oss

Ring oss på 0771-55 85 00 eller fyll i kontaktformuläret.

Vi har inte möjlighet att ringa upp. Vi återkommer via mejl och det är därför är viktigt att du anger vad du vill ha hjälp med.
*
*
*
*
?