Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

De har fått Libitum att fyrdubbla sin omsättning

Libitums grundare Kenneth Skoog tröttnade på otydliga instruktioner på papper och digitaliserade tillvalshanteringen inom ny- och ombyggnation. Nu storsatsar företaget med vd Sandra Isberg i både Sverige och Norden. Almi är med på tillväxtresan.

Sandra Isberg är vd på Libitum sedan hösten 2017.

 Sedan hösten 2017 är Sandra Isberg vd för Libitum. När hon kom in var de sex anställda och omsatte cirka 3,5 miljoner. Idag är de mer än dubbelt så många och beräknas omsätta närmare femton miljoner i år.


Det har med andra ord varit en snabb tillväxtresa för företaget i Trollhättan som digitaliserar och utvecklar IT-system för bostadsbyggare och -utvecklare.


- Vårt fokus har varit tillvalshantering. I samband med nybyggnation eller till exempel stambyten är det många val som den boende ska göra. Tidigare har detta hanterats manuellt och risken att något blir fel har varit väldigt stor samt att det blir tungt rent administrativt, berättar Sandra Isberg.

 

Ur denna papperexcersis och riskerna det medförde väcktes idén om att digitalisera.

- Vårt system stödjer kundens hela resa från att man köpt sin bostad till dess att man bor i den med stöd för kommunikation, tillvals- och ärendehantering.

En lärdom vi har gjort är att fokusera på de tjänster som vi har och sälja dem istället för att springa på alla nya bollar och möjligheter som dyker upp.
Sandra Isberg

Sandra berättar att kärnan i verksamhet har varit Tillvalsportalen, som är som en unik webbshop anpassad för respektive bostad med de inredningsval och priser kunden kan göra i just den bostaden.


- Dessutom finns en 3D-vy så man kan se hur de val man gör harmoniserar i olika typer av rum, till exempel kök eller badrum. När den boenden är klar signerar hen beställningen med bank-id och sedan är allt klart.

 

Via Libitums tjänster kan ett bostadsbolag bland annat digitalisera felanmälningar.

Ni har haft en snabb tillväxtresa. Vilka är framgångsfaktorerna?
- För det första finns det ju ett jättebehov av att digitalisera branschen och vi kan med våra tjänster bidra till en effektivisering i flera led. Vår styrka är att vi förstår kundernas behov och jobbar nära i alla projekt. Det gör att vi hittills inte haft en enda kund som lämnat oss när de väl har testat. Dessutom har vårt team varit avgörande – med våra olika kompetenser och bakgrunder som kompletterar varandra.


Under de senaste månaderna har ni fått hjälp med affärsutveckling hos Almi. Vad har det gett er?
- Tillsammans med vår rådgivare diskuterar vi mycket kring hur vi ska prioritera i den fasen vi är i nu och hur vi ska växa lönsamt framåt. Vi ser så många möjligheter och får massvis av spännande förfrågningar från kunderna, och det är lätt hänt att springa på allt. Vår rådgivare Linda Lundberg har stöttat oss i att fokusera på det vi har och att göra det riktigt bra.


Almi har även finansierat genom olika lån när företaget behövt pengar för utveckling av nya funktioner.
- Britt-Marie Bergfalk som är vår finansieringsrådgivare har varit med oss genom många år nu och är ett stort stöd. Det är jättebra att ha en extern part som ser saker i ett utifrån-perspektiv samtidigt som man vet att hon vill vårt bästa.

 

Hur ser era planer ut framöver?
- Som en del i vår tillväxtstrategi håller vi nu på att expandera utomlands. Vi har ett par första kunder klara i Norge och Danmark och kommer förhoppningsvis fortsätta att växa med våra befintliga kunder till ännu fler marknader.

 

Behöver ditt företag kapital för att växa? Spana in Almis olika lån!

Om Libitum 

Startade: 2010.
Gör: Digitaliserar och utvecklar tjänster för ny- och ombyggnation där kärnan har varit tillvalshantering. Sedan 2018 erbjuder de även stöd för ärendehantering samt andra kompletterande tjänster.
Var: Huvudkontor i Trollhättan samt en filial i Stockholm.
Kunder: Bostadsutvecklare och fastighetsägare, både större och mindre aktörer inom den privata sektorn och kommunala bostadsbolag.
Grundare: Kenneth Skoog.
Antal medarbetare: 14.

Om Sandra Isberg

Ålder: 44 år.
Bor: I Nacka.
Utbildning: Civilingenjör inom industriell ekonomi.


Yrkesbakgrund: "Jag har tidigare varit managementkonsult och drev också en startup på Ericsson Business Innovation för många år sedan. Senast har jag jobbat som inköpschef på Skanska där jag var i 15 år innan en av delägarna i Libitum frågade mig om jag ville bli vd här. Då var det helt rätt tajming för mig, jag var sugen på något nytt och gärna på ett mindre företag."


Bästa egenskap på jobbet: "Att jag är engagerad, målinriktad och ser stora möjligheter med digitalisering, samt att jag ett stort kontaktnät inom branschen."


Sämsta egenskap på jobbet: "Utmaningen med ett litet bolag är att man inte räcker till eftersom resurserna är knappa. Det gör mig ofta lite otålig och jag har svårt att säga till mig själv att vi inte kan göra allt hur snabbt som helst även om vi ser massvis av möjligheter hela tiden."

Varför ser Almi en potential i Libitum? 

"Första gången jag träffade grundaren, Kenneth Skoog, fanns det en klar vision och jag förstod att idén utgick från ett tydligt behov på marknaden. Kenneth avsåg att digitalisera bostadsutvecklingsprocessen för att förenkla både för kund och slutkund.


Kenneth drev redan ett bolag och var tydlig från början att han ville kliva av från VD-rollen längre fram och rekrytera ett starkt team av nyckelpersoner där Kenneths roll skulle vara att utveckla nya produkter för marknaden.


Nu är bolaget i stark expansion och teamet på plats sedan en tid. Bolaget har utvecklat fler produkter som bygger på modultänkande och som enkelt kan sättas samman och anpassas utifrån kundens behov. Men ledstjärnan är densamma som när bolaget grundades.


Avgörande för Almi var grundarens passion, drivkrafter och insikt att teamets kompetens är nyckeln för ett start-upbolags tillväxtresa."


Britt-Marie Bergfalk, rådgivare på Almi Väst