Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Över 100 000 barn kodar med ImagiLabs app

ImagiLabs vill göra kodning roligt och tillgängligt för barn och framförallt unga tjejer och icke-binära. De har lyckats – över 100 000 barn kodar med deras app.

– Flest tjejer och vi ser att det är viktigt för framtiden att fånga deras intresse tidigt, säger Dora Palfi, en av grundarna.

Dora Palfi och hennes medgrundare Beatrice Ionascu har båda examen från New York University, men det var när Dora flyttade till Sverige för att läsa en masterutbildning på KTH som idén till ImagiLabs väcktes.

Beatrice Ionascu och Dora Palfi har grundat ImagiLabs med verktyg för att lära barn, men också lärare, att programmera.

Under studierna utvecklade Dora verktyg för underrepresenterade grupper och här såg hon att kodning var ett viktigt område för just unga tjejer och icke-binära.

 

– Jag har egentligen en examen i neurodesign, men det var när jag själv lärde mig att koda som jag blev förälskad i det – att bygga något användarvänligt och konkret, säger Dora.

 

Hon deltog bland annat i ett hackathon, ett event där programmerare träffas för att just programmera och inspireras av varandra.

 

– Efter det ville jag jobba mer inom tech. Jag blev fascinerad av industrin.

 

Dora har bland annat jobbat som UX-designer och utvecklare, men att själv driva tech-företag fanns inte på agendan.

 

– När jag kom till Stockholm märkte jag att det var en sådan buzz kring startups här. Jag deltog bland annat i ett investerarevent som var väldigt inspirerande.

 

Doras bästa vän Beatrice, med examen som elektroingenjör, hjälpte till att göra en prototyp av det verktyg för kodning som Dora tänkte sig. De fick en investering för att utveckla idén och snart hade de också en kund som ville betala. Så plötsligt var företaget grundat!

Som grundare av ett bolag är det viktigt att ta emot coachning. Att ge sig själv utrymme och tid för att diskutera saker som är viktiga men inte akuta. Vi har kunnat utveckla oss med hjälp av Almi.
Dora Palfi, ImagiLabs
För ImagiLabs-teamet är det viktigt att inkludera tjejer och icke-binära i att koda – för framtiden.
Sverige är ett bra land och miljö att starta företag i, tycker grundarna Beatrice Ionascu och Dora Palfi. Här har de fått finansiell uppbackning och har ett bra nätverk. Nu tittar de på att öka sin närvaro i USA – deras största marknad.

Genom ett program finansierat av Stockholm stad kom Dora i kontakt med rådgivaren Anneli Viklund på Almi och bolaget fick både finansiering och coachning.

 

– Vi satte en strategi för bolaget, för att växa, men också för att kunna nå kärnan. Varför gör vi det här? Vad är värdet? Som grundare av ett bolag är det viktigt att ta emot coachning. Att ge sig själv utrymme och tid för att diskutera saker som är viktiga men inte akuta. Vi har kunnat utveckla oss med hjälp av Almi, säger Dora Palfi.

 

Som företagare ser hon att det finns många utmaningar – den största är att så få kvinnliga företagare får riskkapital och investeringar, bara någon enstaka procent.

 

– Det är ett stort problem, även här uppe i Norden, säger Dora.

 

Redan från start hade ImagiLabs en global marknad, där USA är den största och Sverige näst störst. Över 100 000 barn kodar numera med deras app och de flesta är tjejer eller icke-binära.

 

– Väldigt kul! Sedan hösten 2022 har vi fokuserat på utbildningsmarknaden där vi nu växer i USA. Här ser vi att vi kan hjälpa lärare att utbilda sig inom kodning. Många lärare som ska lära ut kodning har ingen utbildning. En studie i England visar exempelvis att 67 procent av lärarna som lär ut kodning inte känner sig bekväma med det och här har vi ett viktigt jobb att göra.

“Det är något fint med att i början inte veta hur komplicerat det är att driva företag. Då finns en naivitet där du tror att allt löser sig. Den är viktig och givande för att våga starta. Jag kämpar ibland med motivationen, men jag vill verkligen lyckas med vårt mål och utmaningar längs vägen är också väldigt spännande”, säger Dora, här till höger.

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

BEHOV

ImagiLabs har behövt finansiering för att kunna växa.

 

LÖSNING

Almi har gått in med finansiering och affärsrådgivning.

 

RESULTAT

“Vi satte en strategi för bolaget, för att växa, men också för att kunna nå kärnan. Varför gör vi det här? Vad är värdet? Som grundare av ett bolag är det viktigt att ta emot coachning. Att ge sig själv utrymme och tid för att diskutera saker som är viktiga men inte akuta. Vi har kunnat utveckla oss med hjälp av Almi”, säger Dora Palfi, en av grundarna bakom ImagiLabs.

“Vi hoppas bygga framtidens tech-talanger”, säger Dora Palfi, medgrundare av ImagiLabs. Dora är född och uppvuxen i Ungern.
Beatrice Ionascu är ursprungligen från Rumänien.

FAKTA: IMAGILABS AB

Grundades: 2018

Grundare: Dora Palfi och Beatrice Ionascu

Ägare: Dora och Beatrice med investerare

Säte: Stockholm

Gör: Utvecklar utbildningsprodukter som appar och hårdvara för att lära barn, främst unga flickor och icke-binära, att koda

Kunder: Främsta marknaden är USA, näst största är Sverige, med både konsumenter och utbildningssektorn bland kunderna

Anställda: Sju på heltid

Omsättning: Cirka 2,5 miljoner kronor under 2022

Läs mer här: imagilabs.com