“Almis rådgivare har varit som en kurator”
Malin Bergman Solming har gjort en personlig utvecklingsresa under sina vd-år för InfraGeoTech. När hon och Jonas Everstig grundade bolaget 2014 var hon ofta ute på jobb – idag med 22 anställda vill hon mest se efter teamet.
– Vi är väl udda i en lite hård byggbransch, ser mjuka värden och inte bara ett CV när vi anställer. Vi går till 95 procent på personliga egenskaper, säger Malin Bergman Solming.
När hon och Jonas Everstig, som är produktionschef, startade InfraGeoTech i Bålsta utanför Stockholm under 2014 gjorde de det med raketfart. Det var högtryck i branschen och jobben trillade in.
De är konsulter i byggbranschen – mättekniker och mätingenjörer till största delen och projekterar också mark och VA. De omsatte 4,2 miljoner kronor redan första året.
Nu har de vuxit till 22 anställda och förra året omsatte de drygt 23 miljoner.
– Vi är i ett läge med väldigt mycket jobb. Vi har nyss anställt två fantastiska personer igen. Det är en sådan härlig familj av anställda. Jag hör när jag berättar om gruppen att det nästan låter för bra för att vara sant, men det är så fint! Alla är hjälpsamma, säger Malin.
Hon säger att de är så rädda om den känslan att det blir svårare att anställa – du måste vara ödmjuk, varm och bidra till gruppen.
Malin kommer lätt in på hållbara värden när hon pratar och det hållbara arbetet i bolaget har varit självklart sedan start.
– Vi tänkte nog inte på att det var hållbarhet vi arbetade med. Det är ett tänk som vi alltid haft och jobbat med, men inte lika medvetet och engagerat som nu.
I sin roll som ordförande för Företagarna Håbo vill hon också få igång hållbarhetstänket hos andra företagare. Därför tecknade Infrageotech så kallade hållbarhetslöften med länsstyrelsen för två år sedan.
– Jag ville visa att det går, att det inte är så svårt och hoppas att vårt företag kan vara en förebild för andra, säger Malin.
De började med att genomlysa bolaget och se vilken miljöpåverkan de har, tillsammans med en extern miljöstrateg. De kom fram till att de främst påverkar genom sina bilar.

– I hållbarhetslöftet beslutade vi att uppdatera en viss procent per år till miljöbilar. Men istället för att vänta bytte jag ut hälften av alla våra 22 bilar på ett bräde. Jag kände: “Nu kör vi bara!” Det är inte så krångligt. Man bestämmer sig och så gör man. Jag tänkte kanske mer på att det ska göras än ekonomin i det, säger Malin.
Nu är alla nya bilar som de köper in elhybrider. Alla varor som de köper in är ekologiska och närproducerade så långt det går.
Sedan satsar de mycket på social hållbarhet.
– Det är min hjärtefråga. Inget medvetet val utan som jag är som person. Jag känner stort engagemang, bryr mig och har sponsrat en massa föreningar, ungdomsverksamhet och bland annat aktiv skola, kvinnojouren Olivia och nattvandrarna. Jag förbättrar där jag kan. Jag har inte alltid tiden, men jag kan bidra med företaget, säger Malin.
Företaget är i en spännande utvecklings- och tillväxtfas just nu. De ändrar strukturer och tar bland annat in en extern styrelseordförande.
– Vi har inte haft externa i styrelsen tidigare. Det har varit ett mål i utvecklingen av bolaget, men vi har inte varit där än. Nu är det dags.
Malin har deltagit i Almis vd-grupp med andra tillväxtföretag. Därigenom fick hon ett antal tillfällen med en rådgivare – som fortfarande hänger kvar i bolaget.
– Det var väldigt givande att få den kontakten. Hon har bidragit otroligt mycket och deltog till och med på vår kickoff senast. Hon är klockren – en riktigt bra matchning!
Malin upplever vd-rollen stundtals ganska ensam.
– Du har inte så många att bolla med och där har vår rådgivare varit ett superbra stöd. Särskilt när jag gjort den personliga utvecklingen – att våga släppa saker och verkligen se det som ett arbete att “bara” jobba strategiskt och med företagsutveckling. Hon har skjutsat mig i rätt riktning. Jag kan likna henne som en väldigt bra kurator, som får mig att tänka i rätt banor.
Vill du och ditt företag:
- kickstarta ert hållbarhetsarbete
- identifiera nya affärsmöjligheter
- identifiera hållbarhetsrisker
- få koppling till relevanta hållbarhetsmål inom ramarna för Agenda 2030
- få underlag för information, marknadsföring och varumärkesbyggande insatser med koppling till hållbarhet
- få ett kunskapslyft i hållbarhetsfrågan och få möjlighet att involvera medarbetare och/eller nyckelpersoner
- få underlag för en initial hållbarhetsstrategi för bolaget
- få finansiering till din gröna satsning
Vill du komma igång? Genom Framtidsgeneratorn utvecklar du ditt företags hållbarhetsarbete och rustar för framtiden.