Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Lagens djungel

För fem år sedan kunde man läsa om Philip Olsson i Almis kundtidning Momentum, då i begrepp att lansera sin portabla sångstudio Isovox. Idag säljs Isovox i över 40 länder och det som från början var tänkt som en produkt för hemmabruk, används idag av alltifrån världsartister till stora skivbolag och professionella studios.

Philip Olsson, Isovox
Philip Olsson, Isovox

Det är fantastiskt kul, men lite svårt att ta in, säger Philip. Det blir ett kvitto på att det man gör har betydelse. Inte bara för oss musiker utan också som ett verktyg för distansarbete och dubbning.

 

När man startar ett bolag behöver man lära sig en hel del nya saker för att hålla nere kostnaderna, och Philips resa var inget undantag. Med åren har han lärt sig allt från produktutveckling, prototypframtagning och datamodellering till bokföring, webbdesign, marknadsföring, film och foto.

 

– I början krävs det extremt mycket tid och arbete, säger Philip, och det krånglar alltid mycket på vägen. Kan man då göra saker och ting själv sparar man mycket pengar. Dessutom slipper man ta in delägare och du blir på vägen en väldigt duktig entreprenör.

Som alltid med nya produkter finns risken att bli kopierad, något Isovox än så länge inte har drabbats av.

 

– När man har en idé så vill man bli först med att skydda den, förklarar Philip. Det är ju samma sak där, med ont om resurser i början. Men man kan få hjälp med finansieringen för de sakerna och där kom Almi in i bilden med finansiella medel för bland annat patentutredning samt även prototypframtagning och nollserie.

 

Enligt Philip är området immaterialrätt något av en djungel och är man inte patentspecialist så kan det vara värt att ta hjälp med just den saken.

 

– Det är en helt egen vetenskap, säger Philip om immaterialrätt. Det är svårt nog som det är att hitta på en produkt och sälja den, så man skall försöka samarbeta så mycket som möjligt. Mitt tips till nya företagare är att ta hjälp av de organisationer som finns, som Almi och högskolorna.

 

Även om Philip gärna vänder sig till specialister när det behövs, så finns det mycket han försöker göra själv.

 

– Det är svårt att bli expert på alla områden men man kan bli väldigt bra på mycket, vilket krävs om man ska kunna driva ett företag. Det räcker inte att kunna en sak och hålla sig till det, utan man måste försöka vara så allsidig som möjligt. Man behöver kunna vara lite insyltad i det mesta för att förstå helheten i bolaget och se hur man ska kunna ta sig framåt för att fortsätta utvecklas.

Isovox 

Startår: 2015

Omsättning: 18 miljoner (2020)

Antal anställda: 3

Support från Almi: Finansiering, ekonomiska innovations- och utvecklingsmedel.

Mest stolt över: Att ha gått från en idé till att ha skapat en produkt som älskas av kunder i över 40 länder.

Philip och Isovox blev Årets unga företagare 2021

Philip Olsson kammade hem 2021 prestigefyllda titel Årets Unga Företagare i Sverige 2021 med sitt bolag Isovox.

 

Juryns motivering:

Att tänka utanför boxen behöver inte alltid vara vägen till en innovation. Efter en tid där samhället förändrats har det blivit tydligt att vi behöver nya lösningar för att kunna utför saker på ett nytt sätt. Med avstamp i sin egen dröm har vår pristagare nu skapat förutsättningar för andra människor som vill pröva sina vingar och se hur långt det bär, men kan göra det i tysthet. Med ett bolag på stark tillväxt på den internationella marknaden ser vi en ljus framtid och att volymen kommer att öka ytterligare.

 

Almi är partner till priset. 

Se film från prisutdelningen i Stockholms Stadshus:

Vårda dina
im­materiella tillgångar

Det är viktigt att redan tidigt i företagets utveckling ta med de immateriella tillgångarna i sina strategier och planer. Oftast tänker man på patent, varumärke- och designskydd först. Men immateriella tillgångar kan även bestå av t ex samarbetsavtal, forskningsresultat, arbetsmetoder, domännamn, spetskompetens, mm. Ett tips är att sätta upp en matris och kartlägga alla tänkbara immateriella tillgångar som kan identifieras. På så sätt kan man aktivt välja den bästa vägen framåt för varje identifierad tillgång.

 

Johan Norinder, rådgivare Almi Halland

Johan Norinder, rådgivare Almi Halland
Johan Norinder, rådgivare Almi Halland