Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

”Vi har säkrat verksamheten genom Brygglånet”

För bolaget Juvinum Food & Beverage AB har corona-krisen varit en katastrof. De jobbar mot hotell, restauranger och catering och deras stora marknad är England.
– För oss har Brygglånet från Almi inneburit att vi ändå kunnat säkra verksamheten, säger bolagets styrelseordförande Carl-Viggo Östlund.

Juvinum Food & Beverage producerar och säljer, under eget varumärke, matlagningsviner, matlagningsalkohol, vinäger, glazes och cider på framför allt fyra marknader – till England, Sverige, Holland och Finland, där England är den största marknaden och Sverige den näst största.

 

Deras kunder är återförsäljare som säljer produkterna till restauranger, hotell och catering.

 

– Just nu är det katastrof. I Sverige har våra kunder kunnat sälja lite grann, men otroligt reducerat. I England – den stora marknaden – är det tvärstopp. I princip ingen försäljning sedan detta började, berättar Carl-Viggo, och fortsätter:

 

– Det kan man kanske leva med om man jagar fram likviditet. Men vi vet inte när det här slutar. Det gör det väldigt svårt vid diskussion med banker och andra finansiella institut.

Tack vare att Almi visade en flexibilitet och en vilja att lyssna på oss innebär lånet att vi nu kan säkerställa den här verksamheten.
Carl-Viggo Östlund, styrelseordförande Juvinum Food & Beverage AB

Bolaget började lyckligtvis agera direkt när de insåg att krisen skulle hålla i sig.

 

– Redan i början av mars var vi igång med allt. Vi förhandlade med leverantörer om betalningstider och förlängde dem så långt som möjligt. Visserligen skjuter vi problemet framför oss, men vi vinner tid. Vi såg över alla kostnader och är tacksamt nog ett litet företag och har inte så stora fasta kostnader.

 

De stötte på utmaningar vid förhandlingar med banker och låneinstitut. Räddningen blev Brygglånet hos Almi.

 

– Tack vare att Almi visade en flexibilitet och en vilja att lyssna på oss innebär lånet att vi nu kan säkerställa den här verksamheten.

 

Bolaget lånar tre miljoner kronor hos Almi och går själva in med två miljoner i form av ägartillskott, för att stärka likviditeten under de tuffaste månaderna. Almi kunde bevilja lån med en grund i en tydlig bärkraft hos bolaget innan krisen och en stark tro på bärkraft efter krisen.


– Vi klarar av den här situationen, säger Carl-Viggo. Om den här krisen skulle dröja ett år till får vi göra en ny värdering. Den bedömning vi gör nu gör vi utifrån ett worst case-scenario och ett best case.

carl-viggo-ostlund-styrelseordforande-juvinum
Carl-Viggo Östlund, styrelseordförande Juvinum Food & Beverage AB
sara-brandt-vice-vd-almi
Sara Brandt, vice vd Almi

"De långa månadernas vår"

”Det här året har månaderna varit längre än normalt i mars och april. När jag skriver detta känns det snarare som om dessa två månader pågått i minst ett år.” Almis vice vd, Sara Brandt, reflekterar över vad coronakrisen innebär för små och medelstora företag i Sverige och vilka trender hon ser har kommit i krisens kölvatten.

 

Missa inte Sara Brandts reflektioner om den pågående coronakrisen