Läglig digital resa mot hållbarhet
Sedan 1962 har Lagafors utvecklat rengöringsutrustning för livsmedelsindustrin. Hållbarhet har länge varit något som har genomsyrat verksamheten. När de för några år sedan valde att satsa på fem av FN:s globala mål, var klivet mot just digitalisering ett naturligt steg i deras hållbara utveckling.

Vi menar allvar med vårt hållbarhetstänk men digitaliseringen har varit en utmaning, berättar VD Magnus Elmblad, då vi traditionellt sett har utvecklat fysiska produkter och maskiner.
Ungefär ett halvår innan pandemin kom, satt Magnus tillsammans med sina kollegor i Laholm och klurade på olika sätt för att minska deras miljöavtryck. Då bestämde de sig för att satsa på Office 365, bland annat för att kunna möta sina kunder och återförsäljare runt om i världen oftare, men även för att kunna samarbeta med dem digitalt via en gemensam plattform.
– IUC hjälpte oss att komma i gång med Office 365, Teams och hela den biten, förklarar Magnus. Det var en stor utmaning när vi under våren 2019 försökte förstå hur vi skulle använda det internt. Dessutom mötte vi ett ganska stort motstånd då många inte riktigt visste vad det var för någonting.
Sedan kom pandemin och allting ändrades. Lagafors satsning visade sig vara ganska läglig och gjorde att de var mycket väl förberedda inför de nya utmaningarna som världen snart skulle uppleva.
– Ja, det var lite lustigt faktiskt, skrattar Magnus. Då var alla med på tåget helt plötsligt och alla visste vad man skulle ha allt det där till.
Det riktiga eldprovet kom något senare, under pandemiåret 2020, då de för första gången lyckades genomföra test och driftsättning av en ny anläggning på Island, helt på distans. Och när Lagafors insåg hur bra det gick valde de att fortsätta satsa på digitaliseringen.
– Då kom Almi in i bilden med ekonomiskt utvecklingsmedel, säger Magnus. Den finansiering gjorde det möjligt för oss att fortsätta utveckla en produktkonfigurator, vilket är ett digitalt verktyg som förenklar designprocessen och gör att kunden kan direkt se både investeringskostnader och kommande besparingar.
Idag är det helt naturligt för Lagafors att jobba med dessa olika digitala verktyg men de har fått hjälp och stöd längs vägen.
– En sak jag skulle vilja tipsa andra om är att ta hjälp av specialister och våga köpa in specialistkunskap, säger Magnus. På det sättet går det snabbt och det blir ofta rätt. Framför allt för mindre företag som vi, som har 20 anställda. De stora bolagen har resurser och kan satsa långsiktigt men vi är små så vi måste vara nyfikna och framåt. Och som jag säger, be om hjälp.
Fakta Lagafors
Startår: 1962
Omsättning: 75 miljoner (2020)
Antal anställda: 24
Support från Almi: ekonomiska utvecklingsmedel för teknisk utveckling.
Mest stolt över: Alla medarbetare som varje dag gör ett fantastiskt jobb för att flytta fram Lagafors positioner som marknadsledande inom sin nisch.
Många står inför samma utmaningar
Större förändringar är ofta väldigt utmanande, framför allt när beprövade metoder och tankesätt måste omvärderas. Den pågående hållbara omställningen är inget undantag. När kunder, myndigheter och personal ställer nya krav tvingas företag att tänka nytt, och hur väl de lyckas kan sedan mätas i deras fortsatta konkurrenskraft och lönsamhet.
Ibland räcker det med mindre justeringar, men i andra fall måste hela affärsmodellen utmanas. Det senare är förstås oerhört påfrestande för den interna organisationen, i synnerhet när det gäller mindre företag. Här kan samverkan med andra vara till stor hjälp, då många står inför samma frågeställningar. Genom att dra nytta av både interna drivkrafter och andras erfarenheter kan man vanligtvis underlätta omställningen.
Indra Ekroth, rådgivare Almi Halland
