Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
"Hej, hur har du det?"
Inspiration

Med blixten mot färgstarka företagare under pandemin

Hur har egentligen andra företagare det under coronan? Fotografen och företagaren Lisbet Spörndly ställde sig frågan när hon själv låg sjuk i förmodad covid i mars. Nu har hon ställt frågan: “Hej, hur har du det?” till fler än 70 kvinnliga företagare i ett fotoprojekt.

Lisbet Spörndly har varit verksam som fotograf i drygt tio år och har ett stort kontaktnät i Uppsala och Stockholm där hon arbetar mest.


När coronan slog till i våras fick hon skjuta fram en del jobb för att hon var sjuk under sju veckor i förmodad covid.


– Jag var inte så stressad själv. Men jag fick samtidigt frågan från många håll: ”Hur går det egentligen med företaget nu?”

Hon har många kollegor som också är egna företagare och märkte att många hade det tufft. Samtidigt hade hon ett uppdämt behov av att fota.


– Det bästa jag vet är att fota porträtt och jag var också nyfiken: Hur går det egentligen för folk?

Många säger att även om det är och har varit en tung tid, så har de fått många värdefulla lärdomar.

När hon blev frisk satte hon sig ned en söndag och listade folk hon ville fråga.


– Jag fick ihop en jättelång lista. Jag bestämde mig tidigt för att projektet inte fick ta hur mycket tid som helst. Annars vid fotograferingar åker jag ut och rekar inför. Detta skulle ta en kvart för varje plåtning.


Sagt och gjort. Hon frågade andra företagare om de ville svara på hur coronan påverkat dem plus bli fotade en snabbis.


– Jag fick ett enormt gensvar och hade intervjuat och plåtat tio personer innan jag ens hade fått upp kontot.

 

Under Instagram-kontot @hej.hurhardudet publiceras svaren och bilderna – och de finns även på Facebook och LinkedIn eftersom det har efterfrågats.


Nu har Lisbet alltså pratat med drygt 70 personer och projektet är pågående.

Så, hur har de det?
– Många säger att även om det är och har varit en tung tid, så har de fått många värdefulla lärdomar.

Att lyfta kvinnor i bild ser jag som viktigast i mitt jobb. Det finns behov av det. Kvinnor tar inte plats i bild, även om det såklart inte gäller alla. Jag kommer kanske att intervjua någon man framöver, men listan över kvinnliga företagare är fortfarande lång och fylls på.

Har alla påverkats?


– Några säger “inte det minsta”. Men de flesta har ändå påverkats på något sätt – positivt eller negativt vad gäller sin försäljning. De som påverkats negativt kan ändå säga att de använt tiden bra och tagit hand om sig själva bättre. Jag var orolig om folk verkligen ville dela med sig även om det är en tung tid. Men det har de gjort. Snarare har de svarat “jättegärna!”.

 

Lisbet ser också att en del har hittat varandra genom projektet – både som kunder och samarbetspartners. Många säger att de känner sig mindre ensamma och att det ger styrka att läsa om hur andra har det. Att kunna få tips på hur andra har gjort som är i samma situation.


– Det gör mig så glad eftersom att det var min förhoppning när jag startade projektet.


De branscher som det har gått bäst för har varit de som jobbar med inredning och hemförsäljning av skönhet.


– Folk är hemma och ledsna på sina gamla gardiner. Eller så vill folk plötsligt ha pool. De som annars skulle ha rest för sina pengar lägger dem på saker i hemmet. De företagare som har stamkunder har det också gått bättre för. Stammisarna har stödhandlat hos dem.

Varför är bara kvinnor intervjuade?


– Att lyfta kvinnor i bild ser jag som viktigast i mitt jobb. Det finns behov av det. Kvinnor tar inte plats i bild, även om det såklart inte gäller alla. Jag kommer kanske att intervjua någon man framöver, men listan över kvinnliga företagare är fortfarande lång och fylls på, säger Lisbet.

 

Något möte som du minns extra mycket?


– Jag älskar glitter och allt som glimmar och skulle spontant svara mötet med Tove Berner-Wik, som är designer med många artister som kunder. Det var så inspirerande att träffa och fota henne i hennes fantastiska kreationer!

 

Och jag som älskar teater kommer också minnas mötet med Petra Brylander, teaterchef och vd för Uppsala Stadsteater. Jag tar också med en iakttagelse från frisören Malin Seiler som så klokt påminde om att vi företagare ofta prioriterar vår egen hälsa sist, men att coronan fått oss att reflektera över det och ta vår hälsa på större allvar.

Jag har fått en större trygghet och förståelse för vad det innebär att vara företagare. Jag vet vad jag ska lägga min energi på. Man behöver inte älska Excel och struktur – det finns plats för alla typer av företagare.

Lisbet ser att många ställt om digitalt och lyckats genom det. Själv har hon som fotograf föreslagit fler utomhusfotograferingar än hon gör annars. Flera bröllopsfotograferingar har ställts in med kort varsel, men andra jobb tillkommit.

Lisbet kom i kontakt med Almi under förra året, vid en workshop om företagande.


– Jag älskade den, den var så bra!


Lisbet har också varit med i Almis mentorprogramt och tycker att det har gett väldigt mycket.


– Jag har fått en större trygghet och förståelse för vad det innebär att vara företagare. Jag vet vad jag ska lägga min energi på. Man behöver inte älska Excel och struktur – det finns plats för alla typer av företagare.