Lundqvist trävaru i Piteå må ha grundats 1936, men någon grå och traditionell spelare i byggbranschen är de inte. Tvärtom – genom att se digitalisering som något helt naturligt har de skapat kraftig tillväxt i branschen.
Som många andra byggföretag har bolaget utvecklats genom åren. Men Lundqvist trävaru är unika genom att de snabbt förstod att internet kunde ge nya möjligheter till affärer – och för deras kunder.
Tidigt 2000-tal gick dåvarande vd och ägare Jan Lundqvist till biblioteket för att låna en bok om hur man gör en hemsida. Internetanvändandet ökade och Janne som var en uppfinnare hade skapat ett byggsystem, som fungerade som legobitar men för hus. Detta i kombination med en tidig webbplats gav Janne en ny lösning för byggsatser. Till sin förvåning började det snart att ringa nya kunder från Stockholm och hela landet.
– Han utvecklade ett verktyg som underlättade för honom att räkna på jobben, men också för kunderna. Det var här, i början av 2010-talet, som Jannes son Jens och jag kom in som nya ägare – och som den nya generationen, berättar Samuel Holmström, företagets vd.
Vuxit tack vare att vara en attraktiv arbetsplats
Jens och Samuel lockades av vad Janne hade skapat. De var själva uppvuxna med dataspel, många av deras vänner jobbade på hippa IT-bolag med coola arbetsplatser, där dataspel var en stor del av arbetsmiljön.
– Vi började tidigt jobba med kulturen i bolaget och ville skapa den arbetsplats där vi själva verkligen ville jobba och attrahera andra och fler än som vanligtvis attraheras av industrin.
Det har de gjort. När de kom in i bolaget var de fem-sex anställda, idag är de drygt 40 i högsäsong. Omsättningen har också gått från drygt tio miljoner 2010 till förra årets cirka 94 miljoner.
Under 2019 investerade de i en ny fabrik i Piteå för 60 miljoner kronor.

Inspiration från dataspelsvärlden drev utvecklingen
– I fabriken har vi verkligen kunnat forma vår egen miljö och arbetsplats. Besökarna möts av en lounge med restaurangkänsla och en hyllning till dataspelsbranschen i form av en stor Zelda-målning. Det känns mer som att komma till en startup än ett företag som startades 1936, säger Samuel Holmström.
Vi håller oss kvar lite vid dataspelen. För det var från den världen som Jens och Samuel fick inspiration till vidareutvecklingen av trävarubolaget.
De tog kontakt med universitetet och fick ihop ett team för ett examensarbete med en dataspelsutvecklare, en dataspelsgrafiker och två systemvetare. De gjorde en prototyp och skapade det system som idag ligger till grund för deras erbjudande till kunderna. När företaget lanserade den plugin-fria 3D-konfiguratorn 2013 var de först på bollen inom branschen.
– Kunden kan själv välja hur många väggsektioner de vill ha, lutning på taket, fönster och dörrar och det som hela tiden har väglett oss är att det ska vara lätt för kunden att köpa. De ska direkt kunna se vad det kostar och inte behöva vänta flera dagar på en offert.
Kunden kan också se snabbt vad som är byggmässigt möjligt.
– I dagsläget är vi mer flexibla än vad verktyget ger sken av. Det finns en kultur på internet som säger “what you see is what you get”. Men vi har börjat få våra kunder att ställa frågor om vad vi kan lösa ytterligare.
Lundqvist trävaru var alltså extremt tidiga med sitt verktyg i byggbranschen, men de lutade sig inte bak i några färgglada saccosäckar – de anställde dataspelsutvecklare och egna programmerare i bolaget.
– När vi har den här fantastiska kompetensen vid fikabordet är det lätt för alla att komma med idéer och personalen ser att det också blir verklighet. Vi får en positiv atmosfär och dagliga förändringar och förbättringar.
Investeringen av programmerare avgörande för bolagets tillväxt
– Vi skulle ha behövt ännu fler säljare och mer mankraft för att nå samma tillväxt. Men det hade varit en större risk för mänskliga fel. Investeringen har varit helt avgörande för vår utveckling. Och vi har även dragit extra stor nytta till kulturen på arbetsplatsen. Det är oförskämt lätt att sticka ut i denna gråa och konservativa bransch, men det vi har gjort digitalt har helt klart stärkt vårt employer branding och vi har fått många priser kopplade till vår digitalisering.
Men att se digitalisering som något enskilt projekt inom bolaget gör de inte.
– Vi själva vill göra saker enklare – det ska vara enklare för kunden att köpa, enklare att rita. Digitalisering är bara ett verktyg. Många små och medelstora företag har sett digitalisering som ett måste, ett projekt, men för oss är det ett verktyg där vi tar 1 000 dagliga små utvecklingssteg snarare än en enda stor djärv digital satsning, säger Samuel Holmström

Fakta: Lundqvist trävaru
Grundades: 1936.
Säte: Piteå.
Gör: Genom ett flexibelt byggsystem tillverkar företaget byggsatser och levererar över hela Sverige och Norge. Ett modernt alternativ till lösvirke som sparar kunder både tid och pengar när de ska bygga exempelvis garage eller fritidshus.
Ägare: Samuel Holmström och Jens Lundqvist äger 36 procent var, Jan Lundqvist äger 18 procent och Företagarnas vd Günther Mårder äger 10 procent.
Anställda: Cirka 30 just nu, under sommar och högsäsong strax över 40.
Kunder: “Den typiska kunden är allt från konsult på storbolag till hemmasnickare, med den gemensamma nämnaren att det på något sätt är en gör-det-självare som gillar att projektleda och är engagerad och närvarande i sitt bygge.”
Omsättning: Cirka 94 miljoner kronor 2019.
Priser: Sedan 2014 har bolaget utsetts till Gasellföretag fem år i rad av Dagens Industri, samt utsetts till hela Sveriges Digitala Gasellföretag 2014 av Google och Dagens Industri. 2018 fick de även ta emot Smart industri-priset från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.
Samuel om digital framgång
– Vad som har varit ännu viktigare än det digitala är kulturen i företaget, att lyckas få en kultur där förändring inte är något negativt och läskigt utan positivt som hela tiden gör saker bättre. När personalen blir de som driver företaget framåt – den kulturella omställningen från gammalt traditionellt träföretag till det moderna – det är den absoluta framgångsfaktorn.
Om samarbetet med Almi
– Vi var ganska tidigt med i Almis Skuggstyrelseprojekt. Jens och jag var nya som företagare och då var det extremt lärorikt att ”fiktivt” ta plats och få insyn i andras bolag. Det lyfte oss, förstärkte vad vi gjorde rätt i bolaget och vad vi kunde utveckla.