Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Inspiration

Medpeoples framgångsidé – förbättrar arbetsförhållanden för alla som jobbar i vården!

Allting började när två av grundarna bakom Medpeople gjorde sitt exjobb på ett traditionellt bemanningsföretag. De såg tre tydliga förbättringsområden och bestämde sig för att satsa på en egen, digital bemanningslösning. Nu är de ett team på tio personer och genom lån från Almi är planen att växa till fler städer och spinna vidare på sin innovativa affärsidé.

Våren 2016 började grunden till den digitala bemanningstjänsten Medpeople byggas. Då hade två av de fyra grundarna, Kave Soultani och Niclas Nilsson, nyligen avslutat sitt exjobb på en av de stora bemanningsaktörerna inom sjukvården.

 

- Vårt uppdrag var att hjälpa dem med deras inre effektivitet vilket vi gjorde och det slutade i ett lyckat samarbete och resultat. Men under processens gång insåg vi tre viktiga saker som kom att bli avgörande för oss, berättar Kave.

Kave Soultani
Kave Soultani är en av grundarna till framgångsföretaget Medpeople.

En av sakerna var att de utförde enkla, repetetiva arbetsuppgifter på ett manuellt sätt. En annan var ett tillväxtproblem som innebar att ju större företaget blev desto mer ineffektiva blev de, vilket resulterade i större overhead-kostnader.

 

- Men den största insikten vi fick var deras avsaknad av att försöka lösa sjukvårdens största problem - de korta vakanserna. Alltså vakanser som uppstår när någon sjuksköterska eller läkare blir sjuk eller vabbar. Några dagar här och där.

 

När ni insåg det här, då bestämde ni er för att starta ett eget bemanningsföretag?

 

- Ja precis, vi såg en lucka på marknaden och hade en idé om hur den borde fyllas.

Kave beskriver det som att de gör raka motsatsen jämfört med de traditionella bolagen.

 

- Vi automatiserar nästan alla manuella processer som finns, vilket medför lägre kostnader. Vi har inget tillväxtproblem, tvärtom! Ju fler sjuksköterskor, läkare och vårdgivare som ansluter sig till vår plattform desto effektivare verktyg får vi. Dessutom fokuserar vi på de korta vakanserna och är på så vis en uppskattad hjälp som avlastar den befintliga arbetsplatsen. Resultatet blir alltså positivt ur både arbetstagarens perspektiv men också ur ett samhällsperspektiv.

 

Hösten 2016 inledde Kave och Niclas tillsammans med de två andra grundarna Herman Nilsson och Emil Bjurström, vid sidan av sina vanliga jobb, arbetet med Medpeople.

 

- Under inledningen av 2017 fick vi en plats på STING:s Inkubator och deras acceleratorprogram i Stockholm och i samband med det började vi alla jobba heltid med satsningen.

 

Under sommaren lanserades tjänsten skarpt och i samband med det tog grundarna in ytterligare delägare i företaget. I slutet av 2018 gjorde de en finansieringsrunda och riskkapitalbolaget Gullspång Invest gick in.

 

Och nu under våren 2019 fick ni ett tillväxtlån hos Almi, varför tog ni det steget?

- Vi har ett viktigt år framför oss där vi ska ta vårt nästa kliv med bolaget. Vi behöver rekrytera väldigt mycket och har för avsikt att dubbla vårt team, från åtta till fjorton medarbetare i slutet av 2019. Det kommer att kosta ganska mycket och det är därför Almis lån är välkommet.

 

Kave säger att det är svårt att få lån hos traditionella banker och att Almis roll är uppskattad som startup.

 

- Sedan vi fick lånet har jag insett att de dessutom har många fler värden än vad jag trodde innan. Jag trodde Almi var likt en bank men tycker nu att de mer känns som en aktiv investerare. Vi har redan pratat med en rådgivare kring tillväxtcoachning och jag är positivt överraskad av allt de erbjuder.

 

Hur ser er tillväxtstrategi ut framåt?

 

- Vi har som mål att vår tillväxt ska ske digitalt. Utan att gå in på för många detaljer innebär det i enkla ordalag att vi bygger vår tillväxt på ett skalbart sätt. Vi kommer att gå in i nya städer och områden där det finns jättestora behov, men vi gör det på digitala vägar så att värde kan uppstå utan att vi behöver anställa väldigt många fler. Det ska bli en spännande resa som jag ser fram emot!

 

Om Medpeople

Startade: 2017.

Är: En digital plattform för bemanning inom sjukvården med fokus på korta vakanser.

 

Kunder: Vårdgivare såsom sjukhus och vårdcentraler.

 

Var: Stockholm.

 

Grundare: Kave Soultani, Niclas Nilsson, Herman Nilsson och Emil Bjurström.

 

Ägare: Grundarna, några affärsänglar samt riskkapitalbolaget Gullspång Invest.

 

Antal medarbetare: Ett tiotal.

 

Omsättning: 11 miljoner under 2018.

Varför ser Almi potential i Medpeople?

”Teamet bakom Medpeople är ett gäng drivna entreprenörer som brinner för att effektivisera bemanningsprocessen inom vården. Såväl vårdgivare som sjuksköterskor och läkare får via Medpeople tillgång till en digital tjänst som på ett enkelt sätt löser problemet med att hitta kompetent personal för tidsbegränsade uppdrag. Kombinationen av entreprenörernas starka engagemang och en ökande marknadsacceptans gör att Almi ser en intressant affärspotential i bolagets verksamhet.”

 

Julia Schultz, rådgivare på Almi

Framgångs-faktorer bakom Medpeople

Teamet

”Vi har från första början varit ett drivet team och det har varit en styrka att vi fyra grundare kompletterat varandra med olika kompetensområden. Backend, frontend, marknad och sälj. Teamet är en stor och viktig framgångsfaktor.”

 

Att bidra med värde

”Det känns viktigt att vi har skapat ett verktyg som skapar värde ur både ett individperspektiv men också ur ett samhällsperspektiv. Jag tror att nyckeln för att skapa framgång i en sån medveten tid som vi lever i idag, är att bolagets mål måste bidra till en mycket positiv effekt i flera olika områden. Dessutom är det extra roligt att genom ett tech-bolag få skapa moderna lösningar i en ganska konservativ och långsam bransch.”

Kontakta oss

Ring oss på 0771-55 85 00 eller fyll i kontaktformuläret.

Vi har inte möjlighet att ringa upp. Vi återkommer via mejl och det är därför är viktigt att du anger vad du vill ha hjälp med.
*
*
*
*
?