Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Oazer – en unik satsning från Norrland

Oazer AB är först i Sverige på utveckling och försäljning av vätgastankstationer. Nu öppnar bolaget från Umeå upp för nyemission av aktier.

Boh Westerlund, vd och grundare av Oazer, saknade ett ställe att tanka för tyngre fordon, drivna av vätgas. Han drev nämligen sedan tidigare ett bolag som utvecklade batteri-eldrivna bussar och skulle nu övergå till att utveckla vätgasdrivna el-lastbilar.

Edith M. Sundqvist, vice vd på Oazer
Edith M. Sundqvist, vice vd på Oazer

För tio år sedan trodde han att det snart skulle dyka upp vätgastankstationer för tyngre trafik, även i Sverige, men det hände aldrig.

 

– Han blev därför mer eller mindre tvungen att sätta upp sin egen tankstation, berättar Edith M. Sundqvist, vice vd på Oazer.

 

Trots att vätgas är en väldigt känd gas som används mycket inom industrin och trots att den, när den tillverkas med elektrolys av vatten, har miljömässiga fördelar – med noll utsläpp! – har den inte “slagit igenom” som drivmedel – ännu.


– Det ställs högre krav på vätgas för att tanka bilar, bland annat vad gäller renhet och höga tryck, säger Edith.

 

Boh förstod alltså att han var tvungen att sätta upp sin egen miniproduktion och tankstation vilket skedde vintern 2018. Den invigdes officiellt i juni 2019, den första i norra Sverige. Tankstationen är fortfarande i drift och är den enda i Sverige, kanske i världen, som fungerat vid minus 30 grader likväl som vid plus 30. 

 

– Den svenska och finska marknaden saknar verkligen en infrastruktur för vätgas, säger Edith.

För Oazer och hela branschen har det varit lite av moment 22 fram tills nu. “Vi måste ha en vätgasinfrastruktur för att någon ska kunna köpa vätgasbilar. Men en infrastruktur har inte funnits”, säger Edith M. Sundqvist, vice vd på Oazer. “Vi är redo att leverera”, säger Edith med team. De har teknik, kunskap och erfarenhet av att bygga upp vätgastankstationer. “Extremt viktiga komponenter i den här väldigt nya branschen. Vi vet även att våra produkter klarar riktigt kalla klimat, men även varma.” De har ett patent och två andra på gång.

En bidragande orsak till att de har varit så ensamma på marknaden beror på kostnaden för stationerna. Systemkomponenter kan kosta miljoner och totalsumman för en hel station ligger på tiotals miljoner kronor.

 

Men under våren och sommaren hände en del när EU kom med nya direktiv för att nå våra klimatmål.

 

Och blickar vi utåt Europa har länder som Tyskland, Holland och Polen kommit längre vad gäller teknik och lösningar för att använda vätgas – de har redan kört igång med större vätgasprojekt. 

 

– Många är redan uppbyggda där. Men här i Sverige och i Finland har vi halkat efter. Det krävdes EU-direktiv för att komma igång även här. Nu har vi blivit uppvaktade en hel del av olika kunder som förstår att de behöver satsa, men även av investerare som vågar satsa. Det finns ett stort behov på marknaden. Därför öppnar vi i dagarna upp för nyemission av aktier i bolaget för att vi också vill satsa vidare, säger Edith.

 

Hon menar att även kriget i Ukraina har lett till ett behov av oberoende energiförsörjning i Europa. 

 

– När energibehovet ökar är produktion och lagring av vätgas otroligt viktigt och vi har fått förfrågningar från kunder inom EU, berättar Edith. 

Oazers och Norrlands första vätgastanksystem stod klart för drift i Umeå 2018. Nästa station är just såld. Företaget har tagit fram en produkt som möjliggör produktion, lagring och tankning av lätta och tunga fordon med vätgas som kommer från sol-, vind- och vattenkraft – och med noll utsläpp.

Edith kom i kontakt med Boh redan 2010 i hans tidigare bolag, då hon också jobbade med förnybar energi. Tio år senare möttes de igen, Edith började som konsult för Oazer för att sedan 2021 anställas som vice vd och jobbar nu med strategisk affärsutveckling och riskkapitalanskaffning.

 

– Bortsett från att jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med Boh, som är en otroligt duktig tekniker, ingenjör och entreprenör, så får jag jobba med produkter som verkligen är miljövänliga och verkligen kan påverka vår miljöanpassning. Jag blir lite allergisk mot företag som säger att de jobbar med hållbarhet, men bara bytt från plastpåsar till papp. Det här företaget har hållbarhet i hela sitt DNA. 

Det gröna lånet har möjliggjort marknadssatsningar för oss. Det behöver vi nu för att kunna växa vidare.
Edith M. Sundqvist, vice vd på Oazer, om Grönt lån från Almi

Deras unika satsning har även gett dem Almis gröna lån.

 

– Det har varit otroligt viktigt för oss. Såsom många bolag i startskede är ekonomin en viktig faktor. Det gröna lånet har möjliggjort marknadssatsningar för oss. Det behöver vi nu för att kunna växa vidare. Vi är bland annat partner vid Business Arena Stockholm i slutet av september, där Boh talar om framgångsteknik i framtiden. Genom att medverka där vill vi fastställa och stärka Oazer som varumärke, träffa nya kunder och investerare. Det hade inte varit möjligt för oss att delta där utan Almi, säger Edith M. Sundqvist.

Se Oazers film om varför vi kommer att använda vätgas (hydrogen) som energilager och drivmedel till våra fordon. 

Ta första steget att framtidsrusta ditt företag - kontakta oss för ett första möte!

Oazer om sin målgrupp och kunder

Oazers målgrupp är kunder med bussar och tunga lastbilar som långtradare och timmerbilar som kör långa sträckor.

 

- De måste få noll-emission, alltså noll utsläpp, och kör långa sträckor med tunga laster. Därför är det väldigt viktigt att nu snabbt komma igång och sedan kunna växa med behovet, säger Edith.

 

Oazers kunder har därför möjlighet att börja smått och därefter skala upp sin anläggning.

 

- Det sparar pengar och kunden behöver inte överinvestera. 

Vill du och ditt företag: 

  • kickstarta ert hållbarhetsarbete
  • identifiera nya affärsmöjligheter
  • identifiera hållbarhetsrisker
  • få koppling till relevanta hållbarhetsmål inom ramarna för Agenda 2030
  • få underlag för information, marknadsföring och varumärkesbyggande insatser med koppling till hållbarhet
  • få ett kunskapslyft i hållbarhetsfrågan och få möjlighet att involvera medarbetare och/eller nyckelpersoner
  • få underlag för en initial hållbarhetsstrategi för bolaget
  • få finansiering till din gröna satsning

Vill du komma igång? Genom Framtidsgeneratorn utvecklar du ditt företags hållbarhetsarbete och rustar för framtiden. 

 

Vill du veta mer om hur du kan framtidsrusta din verksamhet – spana in Almis Framtidsgenerator!

Vill du få framtidstips direkt till din inkorg? 

Prenumerera på Framtidstipset! 

 

Läs mer och signa upp dig här