Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Ozonetech: ”Det var helt avgörande att Almi hjälpte oss”

Att rena luft och vatten med ozon är framtiden. Den övertygelsen gjorde att bröderna Behrooz och Behrang Gilanpour, tidigare anställda i miljöteknikföretaget Ozonetech, startade om på nytt när de förra ägarna inte ville stoppa in mer pengar.

Med knappa resurser fortsatte de att utveckla den högeffektiva och klimatsmarta reningstekniken. Ett litet referensprojekt ledde till ett större och så småningom till ett globalt prestigeuppdrag. Företagets framgångar uppmärksammades i medier och 2015 fick de Iran-födda entreprenörerna utmärkelsen Årets Pionjärer.

 

Plötsligt hade Ozonetech en lavin av förfrågningar att hantera från både Sverige och utlandet.

Väldigt glädjande, men vi kunde ju inte växa i den takten utan extern finansiering. Det var helt avgörande att Almi hjälpte oss. Sedan dess har vi mer än dubblat omsättningen, blivit utsedda till Gasell tre år i rad, vunnit VA:s Energy Prize, fått EU:s Seal of Excellence, bildat flera dotterbolag och fått partners världen över. Och hela tiden visat svarta siffror.

Verksamheten beskrivs resultatinriktad ända ner på individnivå. Allt för att skapa hög innovationsgrad och en gemensam drivkraft för företagets bästa.
– De tröga åren i början lärde oss vikten av att förvalta varenda krona väl. Det är när man är pressad och utmanar sig själv som man når nya nivåer. Visst tar vi risker, men bara om de är noggrant kalkylerade.

 

När en bransch hade erövrats tog de sig an nästa. Skalbarhet är en av företagets strategier. Det gäller inte bara plattformen i den svensktillverkade ozongeneratorn utan också de strukturer och processer som gör startsträckan för varje ny medarbetare så kort som möjligt.
– Vi har gått från produktfokus till lösningsfokus. Forskning, utveckling, produktion och certifiering av system och lösningar sker på vårt huvudkontor i Stockholm.

 

Ozonetechs patenterade reningslösningar används bland annat för att bryta ner föroreningar i dricksvatten, avloppsvatten, simbassänger, fiskodlingar och i processvatten från textil- och läkemedelsindustrin. Till de stora kunderna inom luftrening hör fastighetsbolag som inte bara vill slippa luktande soprum och matos i sina restauranger och food-courts, utan också öka brandsäkerheten och minska driftkostnaderna genom att återanvända kökens varma frånluft till uppvärmning.

Ozonrengöring är marknadens mest hållbara metod och ger dessutom en säkrare arbetsmiljö. Ozon produceras av den omgivande luften och eventuellt restozon återgår till syre. Man behöver varken köpa in, transportera, förvara eller hantera giftiga ämnen. Att ozon är 2 000 gånger mer bakteriedödande än klor gör inte saken sämre. Vår mission är att skapa en ny definition av vad som betraktas som ’rent’.

FAKTA: OZONETECH

Företaget grundades: 1993. Avvecklades 2007 med omstart 2008.
Antal anställda: Cirka 35.
Omsättning 2018: Cirka 50 miljoner kronor.
Almis insats: Finansiering.