Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
En gemensam dröm och Almis mentorprogram förde dem samman
– idag omsätter de 1,2 miljarder
Inspiration

År 2014 träffades Tobias och Kristofer genom Almi mentorskapsprogram

2014 var Kristofer Lundström ägare till ett hotell men drömde om mer. När han via Almis mentorprogram fick kontakt med Tobias Lindfors, grundare, ägare och Koncern-vd av StudentConsulting, var det startskottet på Pite Havsbad Group.

 

Idag består deras koncern StudentConsulting Invest av både StudentConsulting, som är ett av Skandinaviens ledande bemanning- och rekryteringsföretag, och Pite Havsbad Group, som är norra Sveriges största turist- och konferensföretag med en årlig omsättning på 1,2 miljarder kronor. 

tobias-lidfors-kristofer-lundstrom-pite-havsbad-group
Tobias Lindfors och Kristofer Lundström

”Vad är din dröm?” Det var den första fråga som Tobias ställde till Kristofer när de träffades på hotell Laponia i Arvidsjaur år 2014. Anledningen till frågan var Tobias egen erfarenhet som entreprenör; att med starka drömmar och långsiktighet bygger man mycket bättre och hållbara affärsplaner, och att det är där man bör börja.

 

Kristofers dröm var att han ville driva Norrlands största och ledande hotell- och konferensföretag. För att bli det så fanns det ett hotell man måste äga: Pite Havsbad som är Nordens största turist-och konferensanläggning. Att det inte var till salu hindrade inte Tobias, som bokade ett lunchmöte med ägaren Hilding Holmqvist för att fråga om han ville sälja. ”Börja med Nordkalotten”, blev svaret från Hilding. Tobias och Kristofer köpte hotellet augusti 2015 och hyrde ut det till studenter för att råda bot på bostadsbristen i Luleå.

 

Efter att affären genomfördes blev det nya förhandlingar om Pite Havsbad och 1 månad senare var de ägare till Pite Havsbad. Idag äger de 6 hotell och är norra Sveriges största turist- och konferensföretag, och sjunde största hotellfastighetsägaren i Sverige.

”Det vi omsatte på helåret för 13 år sedan gör vi i juli på 5 dagar”

Mentorskapet början på allt

Tobias och Kristofers vägar möttes tack vare Almis mentorprogram. Tobias intresse för turistnäringen och önskan att lyfta norrländska företag matchades med Kristofers behov, och matchningen visade sig vara mycket lyckosam då de båda fattade tycke för och kompletterade varandra och drömde om samma sak: sätta människor i jobb och sätta Norrland på turistkartan.

 

Även om det var Tobias som var mentorn i relationen så hade de båda mycket att lära av varandra och de kompletterade varandra perfekt – Tobias med sin kunskap om strukturer och hur man sätter upp affärsplaner och bygger ett miljardföretag; Kristofer med sin kunskap i driften och, trots sin unga ålder, långa erfarenhet av hotell- och turismnäringen.

 

- Vi hade kanske inte träffats utan Almis mentorprogram, och vår matchning var verkligen klockren. Tack vare Almi fick vi dessutom en struktur och de verktyg vi behövde för att ta vårt mentorskap vidare, säger Tobias Lindfors.

 

Det i sin tur ledde till att Tobias och Kristofer idag är affärspartners där Tobias Lindfors äger 77,5 % och Kristofer Lundström 22,5 % i deras gemensamma koncern StudentConsulting Invest som omsätter 1,2 miljarder och är Norrbottens tredje största arbetsgivare och har en rörelsemarginal på över 10 %. 

fordelar-med-mentorskap
Fördelarna med mentorskap är många - både för adept och mentor!

Fördelar med mentorskap

Att starta och driva företag kan vara en ensam upplevelse, och då kan en mentor vara den som man bollar sina tankar och idéer med – och som utmanar en att tänka om. Det finns helt enkelt ingen anledning att gå på minor i onödan. Tobias liknar det med att springa ett maraton av upp- och nedgångar genom både hög- och lågkonjunkturer, och då kan det vara väldigt skönt och tryggt att ha någon vid vägkanten som peppar en att orka springa vidare och mot rätt mål.

 

- Framför allt unga vet inte alls om vad mentorskap kan ge. Det finns massor av mentorer som inget hellre vill än att dela med sig av sin kunskap till andra entreprenörer, säger Tobias.

 

- Nu vill jag att fler förstår nyttan av mentorskap och få fler adepter att anmäla sig till mentorprogram som Almis. Ta mig och Kristofer som exempel – se vad som kan hända när två entreprenörer med samma drömmar och stark drivkraft möts!

 

Även om inte alla mentorskap slutar i delägarskap så är mentorskap ett utmärkt sätt att utvecklas och lära sig nya saker – både som adept men även som mentor.

Framtiden

Tobias brinner för mentorskap och är idébäraren bakom Almis och Företagarnas samverkansprojekt, Boosta din företagsamhet, ett projekt där ambitionen är att nå fler unga företagare, kvinnor och företagare med utländsk bakgrund.

 

Tobias har dessutom nyligen tagit sig an en ny adept i Almis mentorprogram, och för Pite Havsbad Group och StudentConsulting sitter han och Kristofer som bäst och filar på nya processer och affärsplaner. Känner vi dessa herrar rätt så kommer vi snart se resultaten av detta.

StudentConsulting Invest bestående av Pite Havsbad Group och Student Consulting group

 

  • Tobias Lindfors, Koncern VD StudentConsulting Invest och huvudägare
  • Kristofer Lundström, VD Pite Havsbad Group och delägare

StudentConsulting i korthet

Utvecklingen av StudentConsulting Invest har gått från 32 miljoner år 2005 till att 13 års senare omsätta hela 1,2 miljarder. Koncernen omsatte i juli månad ca 160 miljoner vilket innebär att de man omsatte på 5 dagar i juli omsatte koncernen på helåret för 13 år sedan. 

 

Denna otroligt snabba tillväxt har gjort att bolaget vunnit många priser bland annat har Tobias Lindfors fått utmärkelsen årets Företagare i Sverige, Kungliga näringslivsmedaljen och StudentConsulting det bolag som vunnit gasellpriset flest gånger i Sverige och nyligen fått utmärkelsen mästargasell av Dagens Industri.

Tre snabba tips till entreprenörer/
egenföretagare:

 

  • Följ din dröm och fokusera på det som driver dig
  • Införskaffa/bygg bra verksamhetsledningssystem så att det går att på ett effektiv och kvalitativt sätt växla upp verksamheten 
  • Omge dig med duktiga människor, bli utmanad och ha ett bollplank, ta in mentor och ta in en styrelse tidigt