“Jag rekommenderar absolut Almis hållbarhetserbjudande”
Dag Malgeryd med företaget Recaremed är ett av de första företagen i landet som testat Almis nya hållbarhetserbjudande.
– Vi har kommit till insikter och har en tydlig plan framåt. I den planen kommer även våra kunder förbättra sin hållbarhet, säger han.
Dag Malgeryd har drivit sitt bolag Recaremed AB med bas utanför småländska Aneby sedan 2013. Hållbar utveckling är inget nytt för dem. Företagets affärsmodell är att förbättra och strukturera hanteringen av överblivet läkemedel och smittförande avfall på arbetsplatser och i hemsjukvården på ett hållbart sätt.
Bland deras runt 1 400 kunder finns kommuner, äldreomsorg, sjukvård, sjöfart och veterinärer.
Recaremed har arbetat med Almi Jönköping i flera sammanhang tidigare, bland annat med fokus på kundresan och affärsutveckling kopplat till export.
Nu fick Recaremed alltså chansen att testa Almis nya erbjudande inom hållbar utveckling.
– Det har varit jättespännande. Vi har jobbat med hållbarhet parallellt med kundresan – att följa kunden, lära känna den och vi har även jobbat med digitalisering. Almi är en stor anledning till att jag är där jag är idag. De har klivit in och hjälpt mig med kunskap som de samlat på ett ställe istället för att jag ska springa runt och leta. Jag har kunnat flytta fram mina positioner och haft en jättestor nytta inom hållbarhetsområdet.
Företaget har alltså fått arbeta med olika saker kopplat till hållbarhet – bland annat digitalisering och marknadsföring. Mellan varje pass har Dag haft uppgifter att utföra.
Projektet har lett till att företaget inom kort förhoppningsvis lanserar en tjänst för kunderna där de kan ta fram hållbarhetsprestanda kopplat till Recaremeds tjänst i realtid.
– Om detta lyckas fullt ut kan varje kund få hållbarhetsprestanda angivet när de köper och använder vår tjänst. De kan se hur det såg ut både innan de klev in och vad som händer när de använder tjänsten. Det blir riktigt hands on och där vi får in många viktiga delar inom hållbar utveckling – ekonomi, miljöpåverkan, kvalitet och säkerhet. Vi märker verkligen hur vi väcker tankar kring hållbarhet hos de många kunder och kommuner som vi jobbar med. De kan koppla det till sin egen verklighet.
Ett annat viktigt område som Dag Malgeryds bolag arbetar med är hantering av narkotikaklassade preparat vid destruktion och här finns idag inga tillräckliga rutiner, säger han:
– Här finns mycket att göra och vi som företag kan verkligen hjälpa till. Rutinerna kring dessa läkemedel är väldigt noggranna när de är inom verksamheterna, de ses som avfall finns ingen ordentlig kontroll över dem. Det är ett stort problem och risk.
Många av deras kunder ser också läkemedelsavfall i stort som riskavfall, det vill säga farligt avfall, vilket är felaktigt – och fördyrar hanteringen fram till destruktion.
– Här har vi ett stort jobb att göra genom att ändra beteende hos en hel målgrupp och kundgrupp. Vi har en tydlig plan framåt efter samarbetet med Almi och den tid som jag har investerat har även varit en viktig resa för mig själv. Att faktiskt gå djupare in på områden och tydliggöra vad jag måste jobba mer med. Hållbarhet kopplat till min affärsidé, erbjudande och framför allt mina kunder, säger Dag Malgeryd.