Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Hon testar Almis Framtidsgenerator

del 3: vd-grupp hållbarhet

Maja-Stina Skarstedt testar Almis Framtidsgenerator och är nu framme vid första mötet med sin vd-grupp där hållbarhet är i fokus. Se hur det gick!

“När du har gjort en Framtidsdialog med Almi finns det möjlighet för ytterligare tjänster – vd-grupp hållbarhet är ett tillval.

 

Vilken spännande möjlighet, tänker jag och får datum för fyra träffar under oktober, december, februari och mars. Jag vet inte vilka som ska vara med, bara att vi ses på centrala platser i Uppsala och att vi alla som deltar driver bolag och de flesta har med sig en medarbetare.

 

Från Almi kommer Pia Büren och Ulrika Mohlén – samma rådgivare som jag träffat vid Framtidsdialogen och Hållbarhetsworkshopen.

 

När vi vid första träffen går laget runt slås jag av vilken bred och gedigen kompetens som finns i rummet. Allt från kaffeleverantörer till vatteninnovatörer.

 

Jag tänker spontant att det blir en trevlig fikapaus om en stund – vilket det verkligen blir.

 

När jag tidigare har intervjuat deltagare i Almis vd-grupper (det finns flera med olika inriktningar) vittnar alla om hur värdefullt det är att träffa andra företagare i samma situation, trots olika branscher. Jag instämmer numera i hyllningskören.

Maja-Stina Skarstedt, skribent. Foto: Henrik Skarstedt.

Vi har så olika bakgrunder – en del har startat bolag utifrån en hållbar innovation, andra håller som bäst på att implementera hållbarhet i verksamheten.

 

Oavsett vilket får vi alla hjälp på traven av Almis inbjudna experter:

 

Vid första träffen kommer Gabriella Silfwerbrand, konsult på företaget GoodPoint som är experter inom hållbarhet.

 

Klockan 10:45 en spöregnig onsdag får vi också domen:

 

– Vi befinner oss i den sjätte massutdöden, säger Gabriella efter att ha visat siffror över hur många jordklot vi just nu lever upp.

 

Andra och tredje träffen har tema affärsvärde och affärsmodell, samt sätta mål och mäta effekt. Nu med Therese Svensk och Linnea Eriksson från företaget Pure Act. Båda är ekonomer i botten och hjälper nu företag att få fart på hållbarhetsarbetet.

 

Vi får också en genomgång i hur vi kan mäta effekten av vad vi gör. Vi testar snabbt ClimateHero – en kalkylator som beräknar klimatavtryck för kontorsbaserat tjänsteföretag. Det passar ju mig bra och ännu bättre känns det när resultatet visas: “Ert klimatavtryck är cirka 0.6 ton CO2e per medarbetare och år.” Målet bör enligt Therese Svensk ligga på under ett ton, per medarbetare och år. Ofta ligger den här siffran på 1-8 ton för deras kunder.

 

Vid tredje träffen sätter vi mål och här har jag stor nytta av arbetet vid vår Hållbarhetsworkshop:

Dessa punkter är numera med i årets agenda i mitt företag och prioriteras.

 

Så ses vår vd-grupp för en sista träff, nu med Beata Pontén från Allies som föreläsare. En inspirerande hållbarhetskonsult som pratar försäljning och kommunikation.

 

Åter igen slås jag av hur viktigt det är att träffa de andra företagarna och prata om våra utmaningar. Lyssna till andras erfarenheter ger otroligt mycket.

 

Jag passar också på att fråga vad de andra deltagarna tycker om vd-träffarna:

"Tidigare var hållbarhetsarbete för mig bara något som rörde miljö, men genom våra vd-träffar och arbetet med Framtidsgeneratorn förstår jag att det genomsyrar hela företaget. Om du skapar ett bra hållbarhetsarbete i bolaget skapar du också ett bättre bolag." John Nylander, Motion Display
"Almis Framtidsgenerator har fått oss att prioritera och göra rätt saker. På vd-träffarna har vi haft bra föreläsare och fått konkreta och handfasta tips som fått oss alla att tänka till." Anna Engholm, vd Motion Display
"Det här har varit ett jättebra sätt att komma in i tänket kring hållbarhetsarbete. Vi har fått bra hjälp till en bättre struktur i detta arbete. Föreläsaren idag, Beata Pontén, var magiskt bra." Ulf Lindvall, vd Lindvalls kaffe
"Helhetstänket har gett mig bredd och jag har fått bra verktyg i vårt hållbarhetsarbete. Jag har också insett vilken påverkan vi har." Charlotte de Belder Tesséus, vd TdB Labs
"Detta har varit jättejättebra och väldigt intressant. Hållbarhetsarbete innefattar mycket mer än vad jag trodde från början. Vi har varit en brokig skara i vd-gruppen och jag har fått inspiration av att höra storys från alla andra. Synd att det redan är slut!" Tomas Widerlöv, vd Widerlöv

Jag instämmer och tänker att vd-träffar är ett perfekt sätt för företagare att starta sin hållbara utveckling – tillsammans med andra.”

 

Maja-Stina Skarstedt

Blir du nyfiken på Framtidsgeneratorn?

Läs mer här och kontakta oss för en första behovsanalys!

 

Eller fyll i formuläret dirket! 

Ta första steget att framtidsrusta ditt företag - kontakta oss för ett första möte!

Fakta: Maja-Stina Skarstedt

Gör: Driver bolaget Maja-Stina AB där hon skriver för tidningar och företag. Ofta om ekonomi, hållbarhet och företagande. Håller också kurser för tjänsteföretagare. Hennes första barnbok “Laleh och loppisligan” kom ut i december 2021.

Säte: Uppsala.

Webb: majastina.se/ 

Vill du och ditt företag: 

  • kickstarta ert hållbarhetsarbete
  • identifiera nya affärsmöjligheter
  • identifiera hållbarhetsrisker
  • få koppling till relevanta hållbarhetsmål inom ramarna för Agenda 2030
  • få underlag för information, marknadsföring och varumärkesbyggande insatser med koppling till hållbarhet
  • få ett kunskapslyft i hållbarhetsfrågan och få möjlighet att involvera medarbetare och/eller nyckelpersoner
  • få underlag för en initial hållbarhetsstrategi för bolaget
  • få finansiering till din gröna satsning

Vill du komma igång? Genom Framtidsgeneratorn utvecklar du ditt företags hållbarhetsarbete och rustar för framtiden. 

 

Vill du veta mer om hur du kan framtidsrusta din verksamhet – spana in Almis Framtidsgenerator!