Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Lyckat mentorskap ledde till delägarskap

Har du funderat på att ta hjälp av en mentor? Ibland blir mötet mellan mentor och adept så där magiskt bra. Så som när Fredrik Karlsson Peraldi på Snêk mötte Anton Norberg på Yours kommunikationsbyrå. Det sa klick!

Vi backar tillbaka till 2019. Entreprenörerna Sandrine och Fredrik Karlsson Peraldi startar bolag och sätter upp produktionen i Törefors i Norrbotten. De vill utmana köksbranschen med ett helt nytt sätt att designa kök digitalt. De har bott utomlands i närmare 20 år och har inte så stort nätverk kvar, men kommer i kontakt med Almi och rådgivaren Stefan Stålnacke.

 

Han i sin tur vet att Anton Norberg sitter på ett enormt nätverk i Norrbotten – ja, det sträcker sig över hela riket. Stefan matchar ihop dem i Almis mentorprogram – och som med alla nya relationer börjar det lite trevande.


– Jag har varit mentor på många olika sätt tidigare och vet att det tar tid att bygga upp en ny relation och förtroende, men förutsättningarna fanns där, säger Anton Norberg.

Våga pröva! Det behövs fler mentorer! Och det är så förbaskat roligt.
Anton Norberg om att vara mentor

Hans inställning är att du som mentor måste känna att du har mer att lära än att lära ut när du går in i ett nytt samarbete.


– Nyfikenhet är väldigt centralt. Jag har så fruktansvärt mycket att lära, om mänskliga drivkrafter, sammanhang och relationer. Det är en stor motor för mig när jag tar mig an den här typen av uppdrag och utmaningar. Det är klart att det blir fjärilar i magen. Kan jag bidra? Är jag rätt person för dem? De som adepter måste självklart fatta beslutet.

Framför sig hade han alltså Sandrine och Fredrik Karlsson Peraldi med ambitionen att revolutionera köksmarknaden. Deras bolag Snêk föddes under parets egen köksrenovering av en sekelskifteslägenhet i Malmö. De var väldigt frustrerade över att det saknades kvalitetskök till rimliga priser.


Med deras bolag Snêk kan nu deras kunder designa och köpa sina kök direkt på nätet utan mellanhänder. Köken produceras i massivt trä från Norrlands skogar och produktionen sker i egen anläggning i Törefors i Kalix kommun.


– Vi hade varit utomlands i så många år och hade alltså inget nätverk i norra Sverige. Anton känner alla och var verkligen en inkörsport för oss, berättar Fredrik.

Sedan nyligen är Anton dessutom delägare och styrelseordförande i bolaget.


– Det beslutet mognade fram. Vi tittade på nästa steg och ville fortsätta jobba med Anton. Jag ser hans styrkor och kände att ett ordförandeskap var idealt, säger Fredrik.

Ritning på exempelkök.
Ritning på exempelkök.
Exempelkök.
Exempelkök.

Efterfrågan av Snêks kökslösningar har varit större än väntat – de har levererat långt över 100 kök till kunder i Sverige, Norge, Finland och Danmark.


– Det har varit frustrerande att inte kunna motse den stora efterfrågan. Produktionen har varit flaskhalsen, berättar Fredrik.

Under hösten 2021 genomförde de därför sin första finansieringsrunda. Här kom bolaget Lundqvist Trävaru i Piteå in som rätt delägare.


– Vi har träffat flera investerare längs vägen som varit beredda att satsa pengar. Det har inte varit problemet utan det viktiga är humankapitalet. Här kändes Lundqvist med Samuel Holmström och Jens Lundqvist helt rätt, berättar Anton och får medhåll av Fredrik:


– De tänker liknande som oss. Annars, i branschen, finns en diametralt motsatt syn kring det digitala tänket.


Kapitalet som de fått in ska användas för att öka produktionskapaciteten och vidareutveckla bolagets digitala plattform.


– Vi kan dubbla vår produktion till fyra kök per vecka.

Vi har alla, oavsett vad vi håller på med, alltid erfarenheter som vi kan dela med oss av. Och vi kan lära oss av varandra.
Anton Norberg

För Anton finns en del mentorskap fortfarande kvar. Han och Fredrik har en löpande dialog. Anton får också påminna Fredrik ibland om att inte peta i allt operativt.


– Han måste släppa de bitarna för att andra ska kunna växa där. Fredrik är väldigt driven och ofta fokuserad på nästa steg. Jag säger ofta till honom att stanna upp. “Hallå! Glädjs över vad du åstadkommit! Fira med familjen!" Det är viktigt för att du ska orka i längden som företagare, säger Anton.


Till alla som funderar på mentorskap har han ett tydligt råd:


– Våga pröva! Det behövs fler mentorer! Och det är så förbaskat roligt. Almi är en jättebra plattform för att hitta rätt matchning, som det ligger mycket arbete bakom. Stefan som satte ihop oss är en fantastisk människokännare. Vi har alla, oavsett vad vi håller på med, alltid erfarenheter som vi kan dela med oss av. Och vi kan lära oss av varandra.

Grundarna Sandrine och Fredrik Karlsson Peraldi på Snêk tillsammans med Samuel Holmström och Jens Lundqvist från investerarna Lundqvist Trävaru och mentor Anton Norberg.
Grundarna Sandrine och Fredrik Karlsson Peraldi på Snêk tillsammans med Samuel Holmström och Jens Lundqvist från investerarna Lundqvist Trävaru och mentor Anton Norberg.

Anton Norberg utsågs till Årets mentor i Norrbotten under hösten 2021. Han blev mentor för Sandrine och Fredrik Karlsson Peraldi på Snêk och är numera delägare och styrelseordförande i bolaget.

 

- Vi är också väldigt goda vänner och delar mycket glädje tillsammans. Det ligger i mentorskapet också – att inte bara titta på företaget utan människorna bakom. Här fick jag en hel familj.

Anton Norberg har varit mentor vid flera tillfällen. En tidigare adept som lyckades mycket bra inom Ikea-sfären påminde Anton om att han en gång gett det goda rådet att “du måste behandla människor som ett bankkonto – om du inte sätter in kan du aldrig ta ut. Samma gäller för andra människor, det är viktigt att anstränga sig för andra.”

Fredrik Karlsson Peraldi tror att det är en styrka att de inte haft en bakgrund inom köksbranschen innan de startade Snêk:

 

- Vi kom inte in med förutfattade meningar och har aldrig haft en box att tänka utanför – boxen har inte ens funnits.

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

Har du ett registrerat bolag?