Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Swedish Tonic: “Det kom som en bomb med sprit”

Swedish Tonic ställde om snabbt i corona-krisen. Som tonic-leverantör kompletterade de sin produktion med handsprit.
– Efter första produktionsveckan har vi 60 000 liter. Nästa vecka blir det minst lika mycket, berättar vd Gustaf Ytander.

Eftersom vi har arbetat med alkoholhaltiga drycker tidigare och har alla tillstånd som krävs såg vi en möjlighet att tillverka handsprit som har hög efterfrågan just nu.
Gustaf Ytander, vd Swedish Tonic

Swedish Tonic är bolaget som etablerat sig som en ny och viktig spelare på tonic-marknaden. Sedan 2016 tillverkar de tonic gjord endast på naturliga råvaror i fabriken utanför Uppsala.


Men när corona-krisen slog till och deras försäljning mot exempelvis barer gick ned hade de tid, arbetskraft och kapacitet för annat.

 

– Eftersom vi har arbetat med alkoholhaltiga drycker tidigare och har alla tillstånd som krävs såg vi en möjlighet att tillverka handsprit som har hög efterfrågan just nu, säger Gustaf Ytander, vd för Swedish Tonic.

Snabb omställning och ett nytt samarbete

De kom till skott snabbt och ungefär lika snabbt kom lastbilar med all sprit.


– Du måste ta hem väldigt stora volymer för att få ihop kalkylerna, så det kom lastbilar med sprit – som en bomb med sprit. För att få en hållbar kalkyl är innehållet mycket koncentrerat, 99 procentig alkohol. Vi hade svårt att hantera de volymerna i vår fabrik, berättar Gustaf Ytander.

 

De tog då kontakt med en tidigare samarbetspartner, whiskydestilleriet Mackmyra i Gävle. De satt också i ungefär samma sits, med extra resurser och tid.

Tillverkningen av handsprit blev därmed ett gemensamt projekt där Gustaf Ytander poängterar att avsikten är att erbjuda produkterna till ett okej pris till skillnad från många aktörer som tar ockerpriser på efterfrågad handsprit.


– Vi har gjort ett påslag som täcker våra fasta kostnader och vi har satt ett bra pris mot sjukvården.

 

De har även startat ett nytt koncept med Mackmyra – Handhjälpen. Där kan privatpersoner, företag och organisationer skänka pengar som går till handsprit för vården.

 

– Vi har fått in fantastisk respons och en hel del förfrågningar som kommer börja doneras redan denna vecka. Utmaningen har legat i att vården är hårt reglerad och har på en del håll även varit tveksamma till nya leverantörer efter dåliga erfarenheter. Kvaliteten på handspriten är oerhört viktig och där har vi gjort allt vi kunnat för att följa alla rekommendationer och regleringar.

Vi ställer inte in något utan tror att det är bra att köra på som vanligt.
Gustaf Ytander

Fortsätter ni med handsprit efter coronakrisen?

– Nej, det är inte vår core-business. Däremot ser vi ingen anledning att sluta så länge det finns en kraftig efterfrågan nu under denna kris. Vi fortsätter som vanligt med vår tonic och har lanseringar framöver. Kommande vecka släpper vi en grape-tonic och om två veckor en ny gin and tonic på Systembolaget.

 

Vi ställer inte in något utan tror att det är bra att köra på som vanligt. Vi märker att många beställer via vår e-handel och nya produkter får nu ett större utrymme att synas. Förutsättningarna för det är bättre just nu, många surfar runt och är relativt uttråkade. Då kan de behöva oss, säger Gustaf Ytander.

gustaf-ytander-vd-swedish-tonic - öppnas i nytt fönster
Swedish Tonic med vd Gustaf Ytander är lånekund hos Almi: “Vi har kunnat växa med lånen och för oss är det viktigt att få avkastning på varje investerad krona.” Swedish Tonic har breddat sig under rådande corona-kris.