Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Inspiration

Biotech-familjeföretaget satsar på Asien

Bioteknikföretaget och Almikunden TdB Consultancy har 98 procent av sina kunder utomlands och har de senaste åren satsat på en expandering i Asien. Bakom framgången finns en pappa med enorm forskarerfarenhet och en dotter som brinner för affärsutveckling.

Historien om TdB Consultancy började 1991 när forskaren Tony de Belder på Pharmacia i Uppsala startade en egen konsultfirma. Han hade lång erfarenhet av att utveckla polysackariden dextran, som Pharmacia hade använt vid tillverkning av konstgjord blodplasma redan på 1940-talet och som visat sig väldigt användbart vid läkemedelstillverkning.
– Han hade gjort sig ett namn och började hjälpa stora bolag runt om i världen med utveckling av produkter, berättar dottern Charlotte de Belder Tesséus, som sedan 2009 är vd för företaget.

Charlotte de Belder Tesséus

Själv var hon fysioterapeut och lärare på Uppsala universitet när hon runt millennieskiftet började hjälpa fadern med bokföring på kvällstid. Med tiden blev hennes sysslor i företaget fler och fler och efter att först ha jobbat deltid tog hon till slut steget och började på heltid i det som nu blivit ett familjeföretag.

Jag har alltid varit intresserad av affärer. Att hålla på med affärsutveckling har gett mig en helt annan arbetsglädje än när jag jobbade i landstinget och inte kunde påverka min arbetssituation.
Charlotte de Belder Tesséus

En milstolpe för TdB Consultancy var när företaget flyttade till Uppsala Business Park i Fyrislund och även började med egen tillverkning. Bland produkterna finns fluorescerande dextraner som bland annat kan användas för att undersöka hur olika biologiska molekyler rör sig i vävnader och celler. Man kan till exempel undersöka hur blodkärlens genomsläpplighet förändras vid en allergisk reaktion.

 

Medan fadern är konsult i forskarteamet, har dottern koncentrerat sig på att försöka bredda marknaden geografiskt. För två år sedan kunde Charlotte de Belder Tesséus med hjälp av internationaliseringscheckar som hon fått av Almi och Tillväxtverket göra en resa till Kina, Taiwan, Sydkorea och Singapore för att knyta kontakter. Förra året var det dags för Japan och hon har även fortsatt jobba mot USA-marknaden där TdB Consultancy varit etablerat sedan tidigare.


– Vi kan se en ökad försäljning. Jag tror att det finns en enorm potential i Asien, men det tar tid att jobba upp kontaktnät och deras köpkedjor är väldigt komplicerade.

 

Resorna till trots är det på hemmaplan i Uppsala som hon hittar inspiration och utvecklar sin kunskap om affärsverksamhet. Hon är flitig besökare på Anders Wall-föreläsningarna i Universitetsaulan, deltar i ett kvinnligt affärsnätverk och har gått flera kurser hos Almi.

Det är otroligt inspirerande och ger en massa energi att få träffa andra företagare och få stöd på olika sätt. Och de kurser jag har gått genom Almi har varit otroligt lärorika.
Charlotte de Belder Tesséus

Ett exempel var när hon och en medarbetare gick igenom Almis program för tillväxt och bland annat fick ta fram en tillväxtbarometer för bolaget.


– Det vi kom fram till då var att vi behövde förändra ledningsarbetet och det ledde till att vi skaffade en extern styrelseordförande och en liten ledningsgrupp och det har blivit väldigt bra.


En annan fråga som blev aktuell var hur företaget ska kunna bli mindre beroende av sin grundare, som fyller 84 år i sommar och med ålderns rätt har dragit ned på arbetet.


– Det pågår ett långsamt generationsskifte och det gäller att försöka bevara all kunskap, säger Charlotte de Belder Tesséus och lägger till att hennes son numera arbetar i företaget och ska börja plugga kemi vid universitetet.

Charlotte de Belder Tesséus

För egen del väntar ännu en Almikurs, i organisation och ledarskap. Och hon har ett mål utstakat för företaget.


– Det är att vi ska bli DI Gasell-företag. Då krävs bland annat en omsättning på tio miljoner kronor och tio anställda.

Fakta: TdB Concultancy


Säte: Uppsala.

Grundat: 1991.

Antal anställda: Sju-åtta.

Gör: Utvecklar, producerar och analyserar fluorescerande och icke-fluorescerande polysackarider som används vid forskning och läkemedelstillverkning.

Kunder: Universitet och läkemedelsföretag.

Omsättning: Sex miljoner kronor 2017/2018 (brutet räkenskapsår).