Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Så satsar Umpac hållbart – med hjälp av Almi

Umpac AB deltog i Almis vd-grupp med fokus mot hållbar tillväxt. Resultat?
– Jag rekommenderar det för alla verksamheter – det spelar ingen roll vilken bransch eller storlek. Hållbarhet är viktigt för alla företag som jobbar med människor, säger vd Torvald Östensson.

Josefin Nilsson, ekonomiassistent, och Torvald Östensson, vd.

Umpac gör kort och gott förpackningar i solid kartong – från att trycka original som ska finnas på kartongen, till att stansa och limma produkten som levereras till kund. 60-65 procent av kartongerna används till läkemedelsförpackningar, 20-25 procent inom industri och det finns även en andel som används till torra livsmedel, såsom kex och tunnbröd.


– Vi är en liten aktör i Sverige, men vi växer och har gjort det stadigt de senaste åren. Vi har gjort en tillväxtresa sedan vi flyttade in i nya lokaler, berättar bolagets vd och delägare Torvald Östensson.

 

Han kom i kontakt med Almi Nord under våren 2022 och fick förfrågan om att delta i Almis vd-grupp med fokus mot hållbar tillväxt. Då deltar vd tillsammans med en medarbetare i bolaget – förutom Torvald deltog Josefin Nilsson, företagets ekonomiassistent:


– Jag skulle säga att hållbarhet är hjärtat i Umpac. Det blir därför extra viktigt att vi lever upp till det också. Det är inte bara något som görs på sidan av utan ska vara integrerat i hela verksamheten. Hållbarhet är framtiden och lika viktigt för ett företag som en strategi, budget och affärsplan, säger hon.

Almi har varit en stor hjälp i att konkretisera vårt hållbarhetsarbete. Att sätta ord på tankar och bana en väg framåt. Hållbarhet är ett omfattande område och det kan vara svårt att veta var man ska börja någonstans.
Josefin Nilsson

Torvald berättar hur han under åren 2014-2015 började mer fokuserat med hållbarhetsarbete genom att välja rätt material från deras leverantörer.


– Vi valde att bara jobba med svenska bruk, tre-fyra stycken. Kunderna började också ställa krav, bland annat att vi använde livsmedelsgodkända tryckfärger och vi insåg att de här färgerna gick jättebra att jobba med.


Han säger att de haft turen att arbeta med en bra råvara också – skogen. Och kartong som återvinns.


– Men hållbarhet handlar inte bara om produkten utan om oss personalen som ska vara hållbara över tid. Vi måste ha ett mervärde som företag och skapa bra förutsättningar för trivsel på jobbet. Att ha en trygg och säker arbetsplats.

Efter att ha deltagit i Almis vd-grupp tycker både han och Josefin att deras fortsatta arbete blivit tydligare:


– Almi har varit en stor hjälp i att konkretisera vårt hållbarhetsarbete. Att sätta ord på tankar och bana en väg framåt. Hållbarhet är ett omfattande område och det kan vara svårt att veta var man ska börja någonstans. Det har även varit mycket inspirerande möten där nya tankar och idéer har väckts, säger Josefin och får medhåll av Torvald:


– Väldigt intressant att få ta del av så många andra företag, i olika storlekar och från olika branscher, och vi slås av hur lika utmaningar vi har allihop – framför allt att förankra vilka mål vi har och varför med personalen. Helt plötsligt sitter du inte ensam på din kammare utan ser att alla står inför ungefär liknande saker.


Han ser det också som positivt att de har fått ge input och feedback till varandra.


– Vi är många företag som redan har ett hållbarhetsarbete, men har inte mätt eller värderat det själva. Nu kunde vi även se vikten av att kommunicera det vi gör. Gör vi inte det vet inte heller våra kunder eller anställda om det.

Vi slås av hur lika utmaningar vi har allihop – framför allt att förankra vilka mål vi har och varför med personalen. Helt plötsligt sitter du inte ensam på din kammare utan ser att alla står inför ungefär liknande saker.
Torvald Östensson

Framåt ser han och Josefin att de ska fortsätta arbeta med de utvecklingsområden som de tagit fram tillsammans med Almi. De har också planerat in en workshop tillsammans med sina medarbetare.


– Fokus ligger på att få hållbarhet att genomsyra hela företaget där vi även vill verka för intraprenörskap och gröna idéer hos medarbetarna, säger Josefin Nilsson.


– Det spelar ingen roll vilken typ av verksamhet du jobbar i. Jag rekommenderar alla företag som har personal att delta i Almis insats. Hållbarhet påverkar alla människor och våra medarbetare kan i sin tur vara ambassadörer och jobba utifrån det här medvetna sättet även privat, säger Torvald Östensson.

Fakta: Umpac AB

Grundades: 1986
Säte: Umeå
Gör: Förpackningar i solid kartong som produceras och levereras till kunderna
Anställda: 14
Omsättning: Från drygt 20 miljoner 2020 till drygt 28 miljoner kronor 2021
Webb: umpac.se

Ta första steget att framtidsrusta ditt företag - kontakta oss för ett första möte!

Josefin Nilsson
Josefin Nilsson är ekonomiassistent på Umpac och har deltagit i Almis vd-grupp med fokus på hållbar tillväxt:

"Det var både lärorikt och inspirerande att få diskutera tillsammans med de andra deltagarna. Man märkte att vi var flera som delade samma utmaningar och kunde bolla tankar. Det var också roligt att se att det finns ett så stort engagemang för hållbarhet i näringslivet."

Torvald Östensson, vd Umpac
Torvald Östensson är delägare och vd för Umpac:

"När det gäller lönsamhet kontra hållbarhet är min filosofi att om vi jobbar hållbart med människorna i företaget brukar det också visa sig mot kunderna – att vi har en positiv arbetsplats med bra medarbetare och då hänger oftast ekonomin med. Du behöver investera väldigt mycket i både personal och verksamhet men inte se det som kostnader och jaga pengar från dag ett."