Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Understatements underkläder slår stort i hela världen

Maria Lager och Marie Stolt saknade underkläder som kombinerade stil med komfort. Ett varumärke som de själva kunde identifiera sig med. De grundade Understatement som omsätter cirka 60-70 miljoner kronor och finns i 70 länder – efter fem år.

De hade noll erfarenhet av e-handel, produktion, design eller annat inom modebranschen. Men Maria Lager och Marie Stolt var ändå helt övertygade om att lyckas och de såg behovet av ett modernt underklädesvarumärke med underkläder som skulle kännas lika bra som de såg ut.

– När vi startade var utbudet i Sverige på underkläder relativt snävt. Vi saknade ett underklädesvarumärke som både kombinerade komfort med stil och framför allt med ett modernt sätt att porträttera kvinnor, säger Maria Lager.


De gjorde sin research grundligt och provade varenda bralette med frågeställningen: Vad funkar och vad funkar inte? Och vad går att göra bättre?


– Vi började också scouta fabriker. Här hade vi inte heller någon ingång eller några kontakter. Vi var naiva, vågade köra på – med huvudet före, säger Maria.


Vid lansering tänkte de e-handel som största marknad. Och gensvaret kom snabbt från kunder och konsumenter, men också från återförsäljare.


Konsumenterna såg också att det var en typ av varumärke och produkt som saknades. De har blivit väldigt omskrivna i medier och vuxit för varje år och mellan 2020 och 2021 gick omsättningen från 4,6 miljoner kronor till nära 30 och under 2022 beräknas de omsätta dubbelt så mycket – mellan 60 och 70 miljoner.

Vad gjorde ni rätt redan 2021 då omsättningen ökade så enormt?

– Vi fortsatte att koncentrera oss på att driva e-handel och satsa på digital marknadsföring via Facebook och Instagram. Vi analyserade kundbeteenden och arbetade med vårt varumärke och organiska ambassadörer. Vi har alltid använt våra kunder som modeller och inkluderat dem i både produktutveckling och kampanjer. Det har också skapat ringar på vattnet – att varumärket är genuint och sprids “word of mouth”.


De kom också tidigt in på fler marknader än Sverige. De är stora i bland annat Tyskland, Nederländerna, Finland, Holland, Storbritannien och USA.


– Jättefantastiskt! Vi vill visa olika typer av åldrar, kroppar och etniciteter med vårt varumärke och det har gett en form av “buzz” och framför allt att vi slagit igenom internationellt.


Vid lanseringar och kampanjer jobbar de datadrivet och analyserar vad som fungerar.

 

– Vi är snabba på att följa upp och anpassa ifall saker inte fungerar. När du är en e-handel har du en större flexibilitet än att enbart vara retailproducerande och med stora kollektioner. Vi har möjlighet att finjustera längs vägen, säger Maria.

Almi har gett oss en språngbräda för att vi ska kunna ta de utvecklingssteg som vi vill.
Maria Lager

Även e-handeln har de byggt upp från scratch utan förkunskaper, men i takt med sin tillväxt har de plockat in specialister i teamet.


Under åren har de samarbetat med Almi och fått finansiering i olika omgångar.


– Det har varit jätteviktigt för oss. En superkraft att få som entreprenör – både ekonomiskt stöd och rådgivning. Det är viktigt med en partner som Almi som är villig att satsa på nya bolag. Det går inte att gå till banken och säga: “Vi har en fantastisk idé – hjälp oss!” Almi har en jättestor betydelse för startups och småföretagare. De har gett oss en språngbräda för att vi ska kunna ta de utvecklingssteg som vi vill.

Nu väntar en massa nya spännande lanseringar för Understatement och på marknader där de redan slagit igenom vill de förstå sina kunder ännu mer.


– Var finns de? Vad gör de? Hur kan vi möta dem och hur kan vi göra oss så pass relevanta som möjligt för dem?


Ett annat viktigt mål är att fortsätta resan med att göra skillnad för kvinnor.


– Vi tillverkar underkläder, men hur kan vi bidra till att kvinnors liv blir bättre? Vi stöttar redan organisationer och driver kampanjer, men vill fortsätta på ett mer omfattande sätt och göra skillnad på riktigt. Så det gäller bara att fortsätta att gasa, säger Maria Lager.

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

Har du ett registrerat bolag?
Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

BEHOV

Understatement har behövt finansiering för att växa vidare.

 

LÖSNING

Almi har, tillsammans med ägare och banken, finansierat i olika omgångar.

 

RESULTAT
“Det har varit jätteviktigt för oss. En superkraft att få som entreprenör – både ekonomiskt stöd och rådgivning. Det är viktigt med en partner som Almi som är villig att satsa på nya bolag. Almi har en jättestor betydelse för startups och småföretagare. De har gett oss en språngbräda för att vi ska kunna ta de utvecklingssteg som vi vill”, säger Maria Lager, en av grundarna av Understatement.

Fakta: Understatement AB

Grundades: 2017
Grundare: Maria Lager och Marie Stolt
Säte: Stockholm
Är: Innovativt underklädesföretag
Kunder: Sverige, Tyskland, Nederländerna, Finland, Holland, USA och Australien är starka marknader och de finns i totalt 70 länder
Anställda: 18 personer
Omsättning: Nära 30 miljoner kronor under 2021 och beräknar en omsättning på omkring 60-70 miljoner under 2022
Läs mer här: Understatement

George Pettersson, rådgivare Almi

George Pettersson, rådgivare hos Almi, om Understatements tillväxtresa:

– Det märks att de är väldigt passionerade kring vad de gör och att de inte har problem med att gå upp på morgonen! De gjorde en ordentlig marknadsanalys innan de startade, drivet av en djupare insikt – att “den här marknaden är obearbetad” men ville ha på fötterna. Nu har de byggt den plattform som de själva saknade och är ödmjukt taggade över hur väl marknaden har tagit emot deras erbjudande. 

 

– Det händer så otroligt mycket för dem hela tiden, men de är noga med att inte göra något som inte ligger i linje med deras värderingar. De menar det som de säger och de gör det de säger – det upplever nog alla som kommer i kontakt med dem. Det syns också i de rekryteringar av nyckelpersoner som de lyckats göra – det är människor som vill bidra med sin kompetens till ett värderingsdrivet företag.

 

– Jag gillar också deras kombo, där de är extremt datadrivna utan att vara ett techbolag men där de använder teknik i framkant för att driva sin försäljning samtidigt som hållbarheten är i centrum i det de erbjuder.

 

– Att Almi, tillsammans med ägare och banken, kunnat vara med vid finansieringen längs hela resan visar på nyttan av Almis erbjudande. Nu ser jag fram emot bolagets fortsatta utveckling där de så småningom etablerar kassaflöde starkt nog att finansiera sin tillväxt på egen hand.