Lana Joelsson

Bolagsbygge och bebisönskan hos Lana Joelsson på IVF-kliniken

Affärsutveckling, Lån

Västerås IVF

  1. Behov

    Västerås IVF behövde finansiering och affärsutveckling i bolagets start.

  2. Lösning

    Almi och banken gick in med finansiering och Almi stöttade även med affärsutveckling.

  3. Resultat

    Almi har hjälpt till från att starta bolag till råd hur man hanterar ekonomi, personalfrågor och att söka ytterligare finansiering.

Lana Joelsson är specialist inom gynekologi och ända sedan utbildning har henne intresse för fertilitet, infertilitet och att hjälpa människor med att få det önskade barnet varit väldigt stort. Nu driver hon Västerås IVF – Västmanlands enda IVF-klinik.

Efter att ha utbildat sig till specialist gick Lana Joelsson vidare – hon doktorerade inom infertilitet vid Uppsala universitet och blev även subspecialist inom reproduktion.

– Jag har haft ett stort intresse i ämnet och en stor passion under åren jag utbildat mig till gynekolog, 2001-2008, därför var det en självklarhet att mitt doktorsarbete 2011-2018, skulle handla om barnönskan. Det har varit en dröm för mig att jobba med de här patienterna, säger Lana.

Bästa sättet att nå ut till så många som möjligt med sina specialistkunskaper är som företagare tror hon:

– Jag är en person som gillar utmaningar. Du behöver gå utanför din komfortzon för att lyckas och att jobba som företagare har lockat mig, men som läkare utbildas du till forskare, inte till företagare. Så det har känts svårt men ofta är du rädd för saker bara för att du inte vet hur de fungerar. Jag har fått lära mig en massa.

Lana Joelsson med kollegor.
Lana Joelsson har startat Västerås IVF med målet att hjälpa så många som möjligt med att få barn. “Fertilitetsproblem ökar i hela världen och det finns en stor okunskap om fertilitet. I Sverige är vi väldigt duktiga på att hjälpa folk att inte bli gravida, men inte att bli det.” Foto: Henrik Mill
Lana Joelsson med kollega.
Lana Joelsson har upplevt, både under utbildning och som läkare, att barnlöshet inte prioriteras. “Säkert för att det inte betraktas som en sjukdom. Det ska vara ‘något naturligt’ och något som ‘bara ska funka’. Det är en stor problematik för många, men idag finns avancerade behandlingar och teknik för att hjälpa dessa personer.”

Lanas första steg in i företagarvärlden var att ta över Kvinnoläkarna 2019, som enda privata gynekologmottagning i Västerås.

– Målet var och är att bygga det nya Kvinnoläkarna som innebär att både hjälpa patienter allmänt inom gynekologi och samtidigt starta Västerås IVF som hjälper just personer som vill ha rådgivning inom fertilitet och få hjälp att få det barn som de önskar.

Samarbetet med Almi

Västerås IVF registrerades som företag 2021 och där var den första och största utmaningen att bygga upp den väldigt avancerade labbmiljö som krävs för att hantera gameter – ägg och spermier – för att optimalt bevara embryon.

– Steg för steg kom vi närmare målet och förra året kunde vi få hjälp med finansiering. Här hjälpte både Almi och Handelsbanken oss väldigt mycket – ja, under alla steg egentligen. Från att starta bolag till råd hur man hanterar ekonomi, personalfrågor och att söka ytterligare finansiering. Det krävs många moment för att nå målet och Almi var med redan från början, även redan när jag tog över Kvinnoläkarna.

Lana menar att det ekonomiska stödet från Almi absolut var viktigt, men kanske ännu mer värdefullt är den personliga kontakt hon haft med rådgivarna.

– Coachandet och att hitta lösningar var kan jag utveckla mina kunskaper. Det finns många pusselbitar som saknas i min kunskap i att driva företag och det är väldigt behjälpligt att vända sig till någon som kan. Som forskare har jag en massa frågor och jag vill ha en pålitlig källa för att kunna gå vidare och utveckla. Det har jag fått hos Almi.

Som forskare har jag en massa frågor och jag vill ha en pålitlig källa för att kunna gå vidare och utveckla. Det har jag fått hos Almi.

Lana Joelsson

Labbet invigdes hösten 2021. I januari 2022 fick de klart alla tillstånd från IVO och Socialstyrelsen och sedan sattes det fart med behandlingarna. Och de ser redan fina resultat:

– Vi har de första graviditeterna på gång nu. Det är fantastiskt såklart – och det blir som mina bebisar också, säger Lana och skrattar.

Men hon hinner inte njuta speciellt mycket i nuläget:

– Som startup behöver du energi och engagemang för att bygga vidare. Jag hinner inte slappna av än, men blir ibland påmind av mina kollegor att jag måste njuta också. Det blir ju som jag har skissat för – att vi hjälper till från början till slut.

Just nu är de i förhandlingar med Region Västmanland och skräddarsyr avtal för IVF.

– I dagsläget skickas en hel del patienter till övriga regioner och det innebär en ekonomisk belastning för vår region och patientsäkerheten. Det är mycket bättre att ha alla inom regionen. Parallellt vill vi också utveckla Kvinnoläkarna. En annan dröm är att starta upp inom andra regioner, framför allt i Sörmland där gynekologi saknas till stor del. Jag sitter på en enorm kunskap som jag vill göra tillgänglig för fler, säger Lana.

Fakta: Västerås IVF 

Grundades: 2021 av Lana Joelsson, som är ensam ägare

Gör: Utför behandlingar inom IVF, ägglossningsinduktion, manlig infertilitetstestning, äggfrysning och utför ultraljudsundersökningar och privat gynekologi

Anställda: En i Västerås IVF och fyra personer i systerbolaget Kvinnoläkarna

Webb: vasterasivf.se

Lana Joelsson