Virteas grundare ser sina kollegor som rockstjärnor: “It’s a party!”
Åsa Tassdal hade ett drömjobb som chefsassistent, men också längtan efter något annat:
– Vi jobbade väldigt övergripande och jag saknade verkligheten lite grann. Jag kommer från landet och gillar att få skit under naglarna.
Efter att ha nätverkat landade hon i en helt ny affärsidé – Virtea.
Åsa Tassdal har en karriär inom service och administration. Hon har jobbat på allt från e-handelsföretag till ambassad och under sina sista år som anställd var hon på storbolag, både som vd-assistent och assisterande till en chef i koncernledningen.
– Jag hade det så bra och var i ett väldigt bra team. Men vi jobbade mycket med övergripande frågor, strategier och investerarrelationer. För att få ett annat perspektiv, började jag att nätverka. Inte med tankar på nytt jobb utan bara för att få inspiration, berättar Åsa.

Här träffade hon mindre bolag och många egna företagare.
– När jag förklarar vad en vd-assistent gör brukar jag skämtsamt säga att den jag pratar med får hundvalpsögon. De känner “åh, en sådan borde man ha”, som sköter allt det administrativa. Så var det även i dessa sammanhang.
Åsa upplevde det också som att många hon mötte var i ett moment 22 – de hade varken tid att handleda eller lära upp någon för allt det administrativa och var sällan själva bra på det heller.
– En del hade tagit hjälp några strötimmar av studenter, som är fantastiska på många sätt, men de kan inte hjälpa till på rätt sätt. Många företagare som tog in hjälp fick lägga värdefull tid på att handleda och lära upp och sedan flyttade studenten och de fick börja om med någon annan. Det är ingen långsiktig lösning för administrativ avlastning.
Åsa funderade på den här utmaningen. Då, innan pandemin, fanns det inte heller så många som kallade sig virtuella assistenter.
Sommaren 2019 bestämde hon sig för att satsa på Virtea – sitt sprillans nya företag.
Att starta eget var inte främmande för Åsa som kommer från en familj och släkt med många företagare.
– Utifrån kan det se ut som ett enormt steg. Att gå från en bra position, med bra lön på ett bra bolag för att gå in i en verksamhet som inte ens existerade i en bransch som inte ens fanns. Men för mig var det inte skrämmande – gick det inte bra så kunde jag alltid kliva tillbaka.

Men – det har gått bra. Idag erbjuder Åsas bolag Virtea allt från chefsassistans, administration och planering av utbildning, event och konferenser till kommunikation och säljstöd, administration och projektledning.
Kunderna, av olika storlekar och inom många olika branscher, abonnerar på minst åtta timmar i månaden hos Virtea.
– En typisk kund hos oss är bolag med administration – vilket alla företag har.
Åsa insåg snart att de behövde vara fler i företaget även om grundtanken var att jobba helt själv.
– Eftersom jag kommer från “big corporate" ville jag vara ensam och bara göra min grej. Men det var lite tråkigt och jag gillar att ha kollegor. Och så fick jag förfrågningar om saker som jag inte är bra på eller tycker är tillräckligt roligt. Då, 2019, hade jag inte ens en konkurrent så det fanns ingen att bolla vidare till heller.
Sakta men säkert började hon knyta duktiga kollegor till sig och idag är de sex som jobbar under Virteas flagg. Alla är egna företagare vilket också var viktigt för Åsa.
– Jag vill inte vara chef och ha anställda. Jag älskar att vara egen företagare för att jag kan säga ja och nej. Den friheten vill jag även att mina kollegor ska ha. Och som egna förstår de också våra kunder bättre, som också är egna.
De flesta kunderna anlitar Virtea 10-40 timmar per månad, men de kan också ha igång längre interimsuppdrag för större bolag.
De jobbar allra oftast på distans – exempelvis har de ett pågående uppdrag om 120 timmar i månaden som bara sker på distans.


– Det är för oss en heltid eftersom vi levererar effektiv tid. Och vi jobbar när det finns något att göra. Därför är också uppstarten med våra kunder annorlunda. De behöver inte fylla alla timmar den första dagen. En del drunknar i administration när de tar kontakt med oss och där lägger vi mycket tid i början tills det lugnar ner sig. Vi effektiviserar så att säga bort oss själva. För andra kunder kommer vi in när de har ett specifikt problem eller projekt och fortsätter oftast efter att det är avslutat, då det ofta kommer nya projekt.
Innan Åsa drog igång var det viktigt för henne att ha sin egen administration klar, till exempel var hon därför väl förberedd med bra, juridiska avtal – bra för både sig själv och för kunderna.



Tidigt tog hon också kontakt med Almi, som hon blev tipsad om av en tidigare kollega.
Hos Almi fick hon Lotta Strand som rådgivare.
– Jag har haft ett otroligt bollplank i Lotta. Hon har både coachat och bekräftat mig och mina idéer.
Bland det första som Åsa fick göra var en analys om styrkor och svagheter i bolaget.
– Det var kul att se att den stämde nästan till 100 procent med mina egna aningar.
Åsa uppskattar också deras arbete med målgrupper.
– Vi tittade på vilka som är logiska för mig att jobba med, både kopplat till vad vi erbjuder och vilka potentiella möjligheter det finns att ta in extern hjälp. Det arbetet var väldigt värdefullt – ja, hela samarbetet med Lotta har gett mig så mycket. Vi har fortfarande kontakt, inte för att det är nödvändigt för verksamheten längre utan för att det är så himla trevligt.
Efter åren med Virtea är Åsa fortsatt lycklig att hon vågade ta steget till eget:
– Det är aldrig lätt att driva eget men jag tror inte att det har gått en dag som jag har ångrat mig. Jag jobbar uteslutande med människor som brinner för det som de gör. Antingen entreprenörer som brinner för sina verksamheter eller chefer som är engagerade i sina jobb. Det gör att jag älskar mitt jobb, säger hon och fortsätter:
– Att ha en chefsassistent på jobbet är lite som att ha en rockstjärna på kontoret. Tänk då att jag jobbar med fem andra rockstjärnor i mitt bolag. It’s a party!
BEHOV
Åsa Tassdal behövde bolla sin nya affärsidé med en rådgivare och blev tipsad om Almi.
LÖSNING
Almi gick in med affärsutveckling och Åsa mötte rådgivaren Lotta Strand.
RESULTAT
“Jag har haft ett otroligt bollplank i Lotta. Hon har både coachat och bekräftat mig och mina idéer. Analysen om styrkor och svagheter i bolaget som vi gjorde inledningsvis stämde till 100 procent med mina aningar. Jag har även uppskattat vårt arbete med målgrupper som var väldigt värdefullt – ja, hela samarbetet med Almi har gett mig så mycket.”, säger Åsa Tassdal, grundare av Virtea.
Fakta: Virtea AB
Grundades: 2019 av Åsa Tassdal som är ensam ägare av bolaget
Säte: Stockholm och finns också i Östergötland och på västkusten, men jobbar främst digitalt med sina kunder
Erbjuder: Chefsassistans, styrelseadministration, planering av utbildning, event och konferenser, kommunikation, säljstöd, administration, HR, rekrytering, projektledning och problemlösning av olika slag
Kunder: Alla typer av bolag med administrativa behov – från enmansföretag till storbolag.
Anställda: Åsa tillsammans med fem kollegor som alla är egna företagare
Läs mer här: virtea.se/

Lotta Strand är rådgivare hos Almi och kom i kontakt med Åsa och Virtea i oktober 2019:
– Virtea är det perfekta bolaget som gör att exempelvis entreprenörer, styrelseproffs och andra med tajta scheman kan fokusera på sin kärnverksamhet. Här stöttar Virtea med all admin. De är också flexibla med sin paketering och kunden kan köpa tid utifrån behov. Åsa har en devis – att driva business med hjärtat och det kändes redan vid första mötet. Hon är personlig och lever som hon lär. Nu har hon också kunnat sprida det på ett bra sätt till sina nya kollegor.
Hur har du och Almi hjälpt dem?
– Vi var ett bollplank i ett tidigt skede och den lyssnande partnern. För många entreprenörer finns vi här för att ventilera, få feedback och rätt verktyg. Åsa skapade exempelvis en Lean Canvas för vardera kundgrupp för att kunna hitta kommunikation och värdeerbjudande som passar rätt.
Varför har rådgivning varit rätt för dem?
– Som egenföretagare är du ofta ensam, speciellt i tidig fas när det är många vägval. Här kan det vara väldigt skönt att ha någon utanför familj och vänner att bolla med och vi kan ställa relevanta frågor. Vi som jobbar på Almi har mött många andra företagare och kan svara utifrån andras dikeskörningar, så att alla slipper göra detsamma.
Vilken potential har Virtea?
– Jag tror absolut att de har stor potential att växa. Åsa var snabb med att tidigt skapa ett ramverk för att kunna växa. Hon fick en affärsmodell på plats, kunde skriva samarbetsavtal med konsulter och valde sälj- och marknadsföringskanaler.