Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Att välja rätt är belönande

För fyra år sedan insåg Martin Carlsson att hela byggprocessen kunde förenklas för många privatpersoner – genom ett digitalt visualiseringsverktyg för alla ritningar, designarbete och projektering.

Martin Carlsson, Vizcon
Martin Carlsson, Vizcon

Han bildade därför bolaget Vizcon och tillsammans med Malmöföretaget 3D Wisibel började de utveckla en onlineplattform som skulle visa sig kunna minska ledtid från första skiss till inlämnat bygglov för en villa med hela 70 procent.

 

– Jag kommer från en snickarbakgrund, berättar Martin, och tyckte det var helt orimligt att en konsument skulle behöva lägga en så stor del av sin framtida ekonomi i händerna på en snickare som efter bästa förmåga ska försöka översätta bilden man har i huvudet till ett färdigt resultat, och dessutom inom budget.

 

Företaget har gått väldigt bra sedan dess och det har vuxit snabbt, vilket är fantastiskt roligt att se. Men nämnvärt om snabb tillväxt är att det även kan dra med sig ett antal oväntade utmaningar, något som Martin lyckligtvis insåg i god tid.

 

– Många minor har vi nog sluppit trampa på tack vare den hjälpen vi har fått, skrattar Martin. Det mest utmanande har varit att hänga med i allt från ekonomisystem, projektledning och planering till alla anställdas välbefinnande.

Martin vände sig till Almi när hans företag började växa allt snabbare och han insåg behovet av att prata med någon som verkligen förstod tillväxtresan och kunde ge honom råd och vägledning.

 

– Man hör att många som växer så snabbt tappar kontroll på situationen, säger Martin. Man måste sätta strukturer som fungerar så att man ligger i fas och har bra system på plats innan man blir för många.

 

Men det fanns en sak som blev ännu viktigare i början för Martin, och det var att hitta rätt medarbetare. Anställda som kan gå in direkt och axla ett ansvar, så att man inte bär allt på sina egna axlar hela tiden.

 

– De första människorna man får in är väldigt viktiga. Inget snack om det. Att våga delegera är A och O, annars är det helt kört och tiden försvinner på ett kick, säger Martin.

 

Naturligtvis är det bra om man lyckas hitta rätt team från början, och Martin hade tur i den bemärkelsen. Men han hade också gjort sin research, vänt sig till människor som kunde ge honom bra råd, han hade planerat bra och såg till att han hade det ekonomiska under kontroll.

 

– Det är dyrt att växa snabbt i den här branschen, fortsätter han, eftersom det tar en stund innan varje nyanställd börjar generera pengar. Så det har varit väldigt skönt att få finansieringshjälp av Almi och kunna växa utan att ha kniven mot strupen hela tiden. Vi har kunnat lägga fokus på rätt saker.

 

Martins vision var att företaget inom en tre-årsperiod skulle kunna stå på sina egna ben vilket det numera gör, med sina 14 anställda.

 

– Företaget står absolut inte och faller med mig längre, fortsätter Martin. Jag kan vara därifrån under en lång period och det rullar på ändå. Det tror jag är jätteviktigt om man ska kunna växa snabbt – att man inte gör sig själv för oumbärlig.

Fakta Vizcon

Startår: 2017

Omsättning: Ca. 4 miljoner (10 milj 2021)

Antal anställda: 14

Support från Almi: Finansiering, mentorskap, affärsutveckling, ekonomiska innovations- och utvecklingsmedel.

Mest stolt över: Att man kan åstadkomma så mycket med så små medel, ett företag som gör skillnad och som duktiga personer söker sig till. Vizcon är fortfarande i sin linda men det är häftigt att vi kommit så långt som vi har!

Sätt företags­kulturen från start

 

Ett företags humankapital är en av dess största tillgångar. Men hur attraherar, rekryterar och bibehåller man rätt personer? Mycket av svaret ligger i bra ledarskap och en tydlig, väletablerad företagskultur. Att redan från början bestämma sig för vad företaget ska stå för och vilken kultur det ska genomsyras av är inte bara tids- och energibesparande, det är avgörande för ett bolags tillväxt.

 

Annika Granberg, rådgivare Almi Halland

Annika Granberg, rådgivare Almi  Halland
Annika Granberg, rådgivare Almi Halland