Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

De skapar framtidens interaktiva ljudunderhållning

Wanderword är världsledande inom interaktiva ljudspel och interaktiva ljudböcker trots att de bara har funnits i två år. De skapar underhållning på ett helt nytt sätt – och tar röststyrning till en ny nivå.

Johan Strömberg är sprillans ny vd för Wanderword, men han har haft koll på bolaget sedan start. Han är kompis med Thomas Lindgren, styrelseordförande och en av företagets grundare.


– Vi träffades för 18 år sedan på dagis – ja, när våra barn gick där. Vi har följts åt genom åren och jag blev tillfrågad att gå in i bolaget för ett år sedan, men hade annat igång då. Nu passade det bättre, berättar Johan.

 

Han har, liksom Thomas och bolagets andra grundare Peter Zetterberg, en bakgrund och mångårig kompetens inom spelbranschen. Peter jobbar från Seattle, på Microsoft och Xbox. Även Thomas har varit verksam inom svensk spelindustri de senaste 20 åren.


Nu vill de alltså innovera inom interaktiv underhållning, spel och ljudböcker med hjälp av röststyrning. De har tagit fram en egen plattform “som även den mest oprogrammeringskunnige ska kunna använda”.


De har redan släppt en del spel, mycket för att lära känna sina kundgrupper och för att samla data. Men det är under 2021 som de tror att en större publik ska lära känna dem, deras tjänster och innehåll.


– Framöver ser vi intäkter från tre områden: Vi ska fortsätta leverera innehåll – spel, underhållning och böcker. Vi ser också intäkter från spelmotorn – för att kunna bygga den här typen av underhållning.


Den tredje intäktskällan tror Johan kommer från arbetet med att förenkla för användarna att hitta den här typen av innehåll och teknik.


– Vi är fast beslutna att skapa en community där vi inte hela tiden är konkurrenter med varandra utan ser hur vi kan samarbeta. Det behövs när branschen är så pass ny.

Digitalisering är något som andra bolag knuffats in i sedan pandemin. För Wanderword är det en självklarhet. När Johan Strömberg visar upp vad de har på gång under 2021 känns det som att titta in i framtiden.


Idag kanske du på din höjd läser in sms till familjen eller vänner med din röst – med Wanderwords teknik ska du med rösten kunna påverka din ljudbok, innehållet i ditt spel eller hur du lär dig något.


De vill också att användarna inte ska behöva använda sina skärmar hela tiden, speciellt den yngre målgruppen.


– Du kan exempelvis ligga på soffan i mörkret och bestämma vart i boken karaktären ska gå någonstans. Eller vilken tjej huvudpersonen ska dejta. Du stimulerar fler sinnen och inkluderar även fler målgrupper, säger Johan.


De har också stora samarbeten klara, där de med hjälp av starka varumärken ska skapa innehåll.


– Jag kan inte säga vilka än, men vi har många kontakter inom bok- och spelvärlden. Bokbranschen är öppna för nya intäktsströmmar, förutom den inlästa boken och den tryckta varan.

Jag gillar Almis sätt att arbeta – agilt och vi jobbar tillsammans. Det handlar inte bara om pengar utan också ett utbyte av kontakter och erfarenheter.
Johan Strömberg, vd Wanderword

Snart lanserar de även världens första quiz-podcast – som de kallar quod – med författaren Per Hagman och journalisten Fredrik Strage.


– Även här kan du som lyssnar delta interaktivt med hjälp av din röst.


Ljud och digitaliserade röster är Wanderwords expertis och i deras lösning kan du skapa en dialog, helt annorlunda än förr när det lät som Fröken Ur svarade dig eller genom att vara beroende av skådespelare.


– Syntetiska röster har ändrat sig så mycket över bara ett år. De kan användas mycket bättre och anpassas. Du kan byta ut dem och ändra känsla i rösterna på ett helt annat sätt än tidigare, säger Johan.


Wanderword jobbar från Boden, Seattle och Stockholm och är runt 20 medarbetare idag. Som ny startup med nya innovationer krävs kapital och här har Almi kommit in med finansiering.


– Jag har mött Almi i flera sammanhang och i bolag som jag jobbar med och jag gillar Almis sätt att arbeta – agilt och vi jobbar tillsammans. Det handlar inte bara om pengar utan också ett utbyte av kontakter och erfarenheter. Vi ser fram emot mer samarbete och att även hjälpa andra.

 

Är du intresserad av att utveckla ditt företag? 

 

Här ansöker du om lån med hjälp av ditt BankID.