Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Inspiration

De är Sveriges snabbast växande chefsrekryteringsföretag

Frustrationen över rekryteringsfirmornas torftiga utbud av kvinnliga chefskandidater ledde till grundandet av Women Executive Search, WES. "Lånet från Almi betydde allt för oss", säger grundarna.

I sin roll som HR-direktör på MTG saknade Anna Stenberg ett bolag som vågade utmana normer för att öka mångfalden på ledningsnivå. Liv Gorosch, med lång erfarenhet från rekryteringsbranschen, delade hennes visioner och värderingar och tillsammans skissade de på en affärsidé. Några månader senare kom det positiva lånebeskedet från Almi.


- Det betydde allt för oss. Vi hade ingen lust att ge bort en massa andelar till affärsänglar det första vi gjorde.

 

I december 2018 blev den tvåfaldiga Gasellvinnaren WES ett dotterbolag i bemanningsjätten SJR. Affären gör det möjligt att växa ännu snabbare ut i världen och utveckla nya affärsområden. Hittills har WES rekryterat över 700 chefer, varav 80 procent kvinnor och 40 procent med utländsk bakgrund. Bolaget har sedan tidigare expanderat till Danmark och Norge och har uppdrag i flera EU-länder.

Det är bekräftat i så många studier att bolag med diversifierade ledningsgrupper blir mer långsiktigt konkurrenskraftiga. Nu har WES också överbevisat marknaden om att det finns många kvinnor med rätt kompetens och vilja att ta sig an en tyngre chefsroll.

Enligt Anna Stenberg och Liv Gorosch jobbar inget annat rekryteringsbolag i hela Europa som WES gör. Utländska delegationer kommer på studiebesök och WES grundare får ofta uttala sig som experter i media och i andra sammanhang.

 

- För att få fart, höjd och kreativitet i vår omfattande searchprocess arbetar vi alltid i team. Vi går bortom de traditionella kandidatnätverken, som i huvudsak består av män, och letar väldigt brett. I varje uppdrag gäller det att identifiera en person som inte uppfyller den kvot som redan är överfylld.

 

I början handlade det om att utbilda marknaden, få dem att förstå varför de skulle betala mer för en rekrytering från WES än från någon annan.

 

- Vi var säkra på att vi hade ett mervärde och prisade aldrig ner oss. Tack vare Almi kunde vi vara uthålliga och fortsätta bygga ett kompetent team.

 

Bland kunderna, som hör av sig utan att en krona satsas på marknadsföring, finns allt från globala storföretag till kommuner och små snabbväxare.

 

- Genom att jobba med de innovativa småbolagen har vi örat mot rälsen. Vi har dessutom fått vara med och göra förflyttningar åt båda hållen mellan storbolag och startups. Där är vi också unika i vår bransch. Vår drivkraft är att göra skillnad i samhället. Ju fler rekryteringar vi gör desto bättre blir det.

 

Spana in Almis olika typer av lån

Women Executive Search

Grundades: 2011
Antal anställda: 15
Omsättning 2017: 21 miljoner kronor
Almis insats: Finansiering