Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Inspiration
9 januari 2018

Jonas Ihreborn AB - möbler på småländska

Jonas Ihreborn AB är något så ovanligt som ett möbelföretag med egen tillverkning i Småland. För 30 år sedan hade ingen lyft på ögonbrynen, men idag är det något unikt. 

– När jag började i branschen fanns det 1000-tals möbeltillverkare i Sverige. Idag finns det bara något dussin kvar, berättar Jonas Ihreborn som driver företaget som bär hans namn. 

 

De möbler som tillverkas av Jonas Ihreborn AB i dag är främst avsedda för offentliga miljöer.

 

– Vi levererar till stora projekt som Gothia Towers och Scandic i Göteborg, berättar Jonas och förklarar att förståelsen för att god form och hög kvalitet faktiskt kostar pengar är högre hos den typen av kunder. Det råder en otrolig prispress på möbler, framför allt på konsumentmarknaden, fortsätter han.

 

Hotellsektorn är viktig för företaget och det ställer speciella krav de möbler som leverereras.

 

– Möbler för offentliga miljöer måste vara av hög kvalitet. De utsätts för slitage på ett helt annat sätt än i en bostad och måste tåla lite tuffare tag, förklarar Jonas. De ska även hålla en viss estetisk nivå och gärna fylla en funktion också. Det kan vara som rumsavdelare eller för att förbättra akustiken i lokalerna, fortsätter han.

 

 

Jonas Ihreborns produkter visas årligen upp på de exklusiva möbelmässorna i bland annat Milano, Stockholm och London. En möbel som har fått mycket uppmärksamhet i år är är modulsoffan "Blob", som kan kombineras i alla tänkbara kombinationer.

Jonas Ihreborns soffa Blob

 

– Den är formgiven av Helene Tiedemann och har fått ett fantastisk mottagande för sin design och geometri, berättar Jonas. Det är en smart produkt i all sin enkelhet som tack vare sin flexibilitet passar in i många olika miljöer, fortsätter han.

 

Idag är Jonas Ihreborn AB ett växande företag som sysselsätter 14 personer i Värnamo.

 

– Vi är inne i en tillväxtfas och har just rekryterat säljare till vårt nyöppnade showroom i Stockholm, berättar Jonas. Stockholm är naturligtvis en viktig plats för oss och sedan i november har vi showroom och säljkontor i där, fortätter han.

 

I lokalerna i Värnamo finns det plats att både växa och utvecklas.

 

– Vi bedömer att vi kommer behöva öka personalstyrkan mycket i alla led de närmaste åren, säger han och berättar att produktionen är dimensionerad för att klara en tre gånger så hög omsättning som idag.

 

Alla möbler från Jonas Ihreborn AB är tillverkade på bästa möjliga miljövänliga vis.

 

– Vi besöker personligen alla våra underleverantörer för att säkerställa att de uppfyller de krav vi ställer. Produktionen ska ske under justa villkor och med så lite miljöpåverkan som möjligt, säger Jonas.

 

I företagets filosofi ingår att så mycket som möjligt ska vara tillverkat i bygden.

 

– I första hand väljer vi leverantörer som finns i vår närhet, berättar Jonas. De största fördelarna med att välja närproducerat är att det är lätt för oss att hålla koll på kvalitet, leveranstider och transporter, fortsätter han.

En naturlig företagspartner

Under hela resan har Almi varit en viktig partner för Jonas.

 

– De har varit lite av ett bollplank för mig, berättar han.

 

Det är viktigt att få externa infallsvinklar på organisationen och några gånger har vi bjudit in någon från Almi att vara moderator i våra strategidiskussioner, berättar Jonas. Almi har även varit inkopplade i samband med finansiering av olika satsningar under åren.

 

För ett antal år sedan gick Jonas LIFT-utbildningen i Almis regi.

 

– Det är en utbildning som ligger väldigt nära verkligheten, berättar Jonas. Det var otroligt lärorikt och jag har än idag stor nytta av det jag lärde mig under utbildningen, fortsätter han.

 

Utbildningen resulterade bland annat i en metod som företaget fortfarande arbetar efter.

 

– Vi reviderar strategiplanen varje år och den hjälper oss att få ett lite längre perspektiv på saker och ting, berättar Jonas.

 

Upplägget för en LIFT-utbildning är gjort för att passa företagare och kurstillfällena är utspridda under ett helt år.

 

– Det blir inte ett så stort avbrott i vardagen, utan man kan genomföra den utan att behöva vara borta från verksamheten mer än ett par dagar åt gången, förklarar Jonas.

 

En viktig insikt under utbildningen var att hitta sin roll i tillväxten.

 

– Det är så lätt att man vill hålla i alla trådar själv, men det är viktigt att kunna delegera och inte bära allt ansvar ensam, säger Jonas. Ingen är oersättlig, även om det är lätt att tro det ibland, fortsätter han.

 

– Jag rekommenderar alla företagare som har mer än 4-5 anställda att gå en en LIFT-utbildning om de får chansen, avslutar Jonas Ihreborn.

 

Text är hämtad ur Almis magasin Växande företag, producerad av Fem punkter AB.