Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Källsjö Mejeri går mot strömmen

Ett stort driv och kärlek till korna och naturen har tagit Lennart Svennäng långt. Han vågade bryta samarbetet med Arla för att stå på egna ben. Det har han inte ångrat en sekund.

Det är den 13 december 2004, lucia. Mjölkpriset är lågt. Ett 40-tal mjölkproducenter från mellersta Halland har samlats i en lokal i Ullared. Framför dem står Jörgen Jönsson med en lösning, ett färdigt affärskoncept och kalkyl för hur det går att bedriva ett småskaligt mejeri. Lennart Svennäng såg chansen att bryta sig fri från Arla och få ett bra och stadigt mjölkpris.


–Jag hade varit mjölkbonde sedan 20-årsåldern och kände vid det mötet att det var vinna eller försvinna. Det var en jätteresa som påbörjades och som innebar en stor investering, men vi blev oberoende och det var det viktigaste. Av 28 mjölkproducenter i Källsjö då finns bara fyra kvar i dag, säger Lennart.

 

Tillsammans med sin kompanjon Bengt Erlandsson började Lennart producera ostkaka under namnet Källsjö Mejeri. De har lyckats bevisa att det går att bedriva ett småskaligt mejeri som djuren, naturen och de själva mår bra av.


– Vi sår vårt eget gräs för att säkerställa giftfria marker, ser till att korna mår bra och får vara ute i naturen så mycket de vill. Försvinner korna så försvinner de öppna landskapen, förklarar Lennart.

 

För tre år sedan tog Källsjö Mejeri lån hos Almi Halland för att växla upp produktionen. Idag har de sex anställda och mejeriets signum – ostkakan – har bland annat fått sällskap av mjölk, ost, filmjölk och yoghurt i de halländska kyldiskarna.

 

– Det känns som att konsumenterna tycker om att vi producerar i mindre skala och att vi har framtiden för oss.

 

Lennart Svennäng bröt samarbetet med Arla och började producera ostkaka.
Lennart Svennäng har varit mjölkbonde sedan 20-årsåldern.