Prisbelönt app ger godare skolmat - och bättre lönsamhet
För fem år sedan köpte Sofia Nordell och Åsa Ingemarsson ett cateringsbolag i Sundsvall. Av en slump började de catera skolluncher vilket visade sig bli en ekonomisk utmaning. Lösningen på problemen blev en app där eleverna själva beställer sin mat och på köpet skapades en ny affärsmöjlighet – att börja sälja ett it-verktyg.
– Vi halkade in i skolvärlden lite som på ett bananskal. Bara några månader efter att vi hade köpt Mitt Gastronomi ringde en friskola i stan och ville ha 200 portioner lasagne serverade på en friluftsdag.
Sofia Nordell berättar entusiastiskt hur skolan några månader senare bestämde sig för att öppna egen matsal och hur hon och medgrundaren Åsa Ingemarsson då ombads att laga luncherna.
– Det som hände då var egentligen grunden till hela den innovationsresa vi är i nu. Skolan sa nämligen att det behövdes 540 luncher per dag och det var vad vi kalkylerade för och levererade. Men sen visade det sig att det aldrig kom fler än max 400 ungdomar och åt.
Och då stod ni där med massa mat över?
– Ja precis, både svinn och dessutom en kund som bara ville betala för de portioner som ungdomar faktiskt åt. Så det hela blev ju en förlustaffär för oss. Jag minns att jag då sa till Åsa att antingen får vi dra oss ur det här segmentet igen eller så får vi försöka knäcka nöten varför eleverna inte äter skolmaten.
Hon skrattar och säger att hon inte är en person som bara släpper saker utan såklart bestämde sig för att börja gräva i frågan.
– Jag lade säkert 1000 timmar på förarbetet. Under 2015 åt jag lunch och höll workshops och intervjuer med eleverna på de fyra gymnasieskolor som vi caterade till då. Och genom alla samtal framkom en massa saker. Att tonåringarna upplevde att skolmaten var ovarierad och att de ville ha större inflytande genom att till exempel kunna välja mellan flera olika rätter varje dag. De ville helt enkelt kunna påverka och tycka till om lunchen de åt.
När kom du på att en app nog var bästa lösningen på problemet?
– Efter de här timmarnas förstudie så insåg jag att det är något digitalt vi behöver göra, eftersom det är så som unga personer kommunicerar idag. Och appen behövde innehålla allt som de efterfrågade: varierade rätter att välja mellan, alla ingredienser och allergener och möjligheten att betygsätta och tycka till om varje rätt man ätit.
Samtidigt som beslutet mognade deltog Sofia i ett tillväxtprogram hos Almi för regionens mest snabbväxande företag – för parallellt med skolprojektet växte Mitt Gastronomi med fler lunchuppdrag och ett matkassekoncept för privatpersoner – och en dag berättade hon om sin idé i forumet där.
– Och då var det någon som tipsade om innovationsstöd och det blev räddningen för mig som precis hade förstått hur dyrt det är att bygga en app.
I några olika omgångar fick hon förstudiemedel på totalt 150 000 kronor och därefter blev hon beviljad ett innovationslån hos Almi för att kunna bygga appen.
– Totalt tror jag att utvecklingskostnaderna är uppe i nästan en miljon nu, och då är inte alla mina arbetstimmar medräknade. Dem vill jag inte ens tänka på haha!
Vid höstterminen 2016 var den första version av appen klar och Sofia startade upp ett sex månader långt pilotprojekt på fyra skolor i Sundsvall. Processen då var samma som nu: varje måndag efter midnatt släpps veckans menyer med 8 rätter per dag att välja mellan. Sen har ungdomarna fram till torsdag på sig att bestämma sig.
– Därefter summerar jag ihop alla beställningar och gör scheman till våra kockar med de olika rätterna och antal portioner. Och sen gör jag inköp av exakt så mycket mat som vi vet att det kommer gå åt.
Vad lärde ni er av pilotstudien?
– Under de sex månaderna fick vi förbättrade siffror på egentligen alla punkter. +11 % i besöksfrekvens i matsalen vilket gjorde att vi kunde fakturera mer, +3 % i bruttovinst för oss till följd av lägre svinn och -20 % i sophämtningskostnader eftersom vi gjorde slut på färre förpackningar och genererade mindre skräp.
Succé helt enkelt och dessutom blev projektet uppmärksammat och prisat.
– I september 2017 vann vi Swedbanks entreprenörstävling Rivstart och bara några veckor senare blev vi utsedda till Årets Innovatör i Västernorrland. Såna utmärkelser ger ju inga fler kunder, men de ger oss självförtroende att våga tro på att vår knäppa app-idé faktiskt är riktig grym. Sen dess har jag jobbat stenhårt med att utveckla en affärsmodell och en grym presentation av den.
Appen är numer avknoppad i ett eget bolag och tanken är att sälja den som ett IT-verktyg på prenumerationsbasis till andra restauratörer, cateringsbolag och friskolor med egna restauranger som dras med samma lönsamhetsproblem som Sofia och Åsa gjorde.
– Det är helt galet vad det överproduceras mat i alla storkök runt om i landet och min upplevelse är att många restauratörer är stressade och inte hinner reflektera kring det. Med vårt verktyg kan de effektivisera sitt jobb och till exempel köpa våra matbilder, allergen-listor och till och med hela recept och veckomenyer, skapa engagemang hos kunden och minska sina kostnader radikalt. Vinster för både samhället, entreprenören och kunden helt enkelt.
Har ni sålt något system ännu?
– Nej inte än, men nu i vår kommer vi dra igång ett tio veckor långt pilotprojekt med en av Sveriges största restauratörer. De lagar 18 000 portioner mat om dagen och det ska bli väldigt spännande att se vad de får för resultat. 10 veckor är ju egentligen inte så lång tid, men jag tror ändå att resultaten kommer bli goda!
Entreprenörstips
- ”Om du kan branschen och har en idé som känns rätt i magen så kommer det säkert gå bra. Man har sällan fel.”
- ”Om man ändå känner sig osäker tycker jag man ska ta kontakt med en objektiv person, typ en mentor eller innovationsrådgivare. Någon som har erfarenhet av att utveckla och implementera idéer och som inte är inne i företaget sen innan.”
- ”Att göra förarbetet är ett väldigt starkt tips. Det gäller att börja rota i målgrupper och marknaden och göra analyser för att lyckas med sin idé. Lägger man så mycket tid som man kommer behöva göra så vill man ju kunna tjäna pengar på det i framtiden. Att göra det bara för att det är roligt är ingen drivkraft för mig, utan att något är roligt är snarare en konsekvens av att det går bra.”
Om Mitt Gastronomi
Startade: År 1989 men då främst som restaurangskola. 2013 i samband med att Sofia och Åsa köpte företaget blev det enbart ett cateringföretag.
Gör: Bedriver cateringsverksamhet, främst inriktat på luncher till skolor och företag. Säljer också middagskassar med färdiglagad mat till privatpersoner. Har skapat en app för lunchbeställning som avknoppats ur verksamheten.
Var: I Sundsvall
Ägare: Åsa Ingemarsson som är VD och operativ chef och Sofia Nordell som ansvarar för marknad och affärsutveckling.
Kunder: Skolor och större företag i Sundsvall, däribland flera Academedia-skolor, Internationella Engelska Skolan samt SCA Pappersbruk.
Antal medarbetare: 17 stycken
Omsättning: 15 miljoner under 2017