Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Inspiration
20 mars 2018

Peter och hans team revolutionerar byggbranschen

Två snickare kom på ett kostnadseffektivt och energismart sätt att bygga hus på. De patenterade lösningen men fick inte riktigt styrfart förrän de slog sig samman med en digital marknadsförare. Tillsammans har de nu byggt ett digitalt verktyg som de tror kommer ge uppfinningen spridning och förändra hela branschen.

– Vi omsätter 50 miljoner nu, men är fortfarande i tidigt skede. Under det senaste året har vi byggt flera sorters hus – villor, dagis, behandlingshem – för att visa att vi kan driva försäljning. Parallellt har vi färdigställt vår digitala tjänst som är klar att lanseras nu, men för att göra det på ett bra sätt vill vi ha med oss en investerare.

 

Det är bråda dagar för Peter Stenquist som är medgrundare och VD på Sundsvalls-företaget Paralox. Efter 2,5 års utvecklingsarbete har han och teamet nyligen färdigställt sitt helt unika IT-system – där kunder själva kan skapa sina blivande hus i fria former, se priserna i realtid och överskåda vilka delar av bygget som kommer driva de största kostnaderna.

 

Nu planerar Peter för vinterns investerarrunda där han satsar på att få in 7 miljoner dollar.

 

– Vi har under flera år fått bra respons när vi snackat med investerare, men först nu börjar det bli intressant att sätta oss vid förhandlingsbordet. Vår idé är inte bara genial i teorin längre, utan nu kan vi också bevisa hur lönsamma vi kommer bli!

 

Vad planerar ni att göra med kapitalet?
– Först och främst ska vi lansera IT-systemet online, så att det blir tillgängligt för alla att använda. Sen kommer vi jobba med att upprätta återförsäljaravtal, utöka vår säljkår och börja förbereda för lansering även utomlands.

Målet är att få in fler delägare och mer kapital innan vintern är slut!
Peter Stenquist, Paralox

Det var kollegorna Joakim Moxén och Martin Östlund som kom på bygglösningen som blev början till Paralox. De drev då företaget Mittnordenblock som byggde hus och tyckte den traditionella husblock-lösningen var konstig. Martin kom en dag till kontoret och hade funderat ut en lösning.

– Genom att klyva blocket på ett nytt sätt och använda både tre- och fyratums-reglar kan man både snabbare och billigare bygga hus precis enligt kundens önskemål. Och när Jocke och Martin förstod hur bra deras lösning funkade ansökte de direkt om patent för den.

 

Men som Peter förklarar, det riktigt skalbara med Paralox är det digitala.

Berätta om ert IT-system, hur fungerar det?
– Genom det blir vi en digital koordinator kan man säga, med en helt automatiserad process som gör husbyggen mycket billigare än idag. Kunden konstruerar själv ett hus på vår sajt och sen när man klickar köp går det automatiskt iväg ordrar till alla våra olika samarbetspartners runt om i landet. Bygghandlare, fönstertillverkare och andra. Och från vår fabrik skickar vi våra vägg-block. Istället för all ställtid som annars behövs kan man nu få ett färdig hus-skal byggt på bara några veckor.

 

Hur har ni utvecklat det?
– Helt och hållet själva faktiskt. Jag är ju datatekniker i grunden och under 2,5 år har jag och två kollegor utvecklat det, genom klassisk trial and error haha!

Bild från Paralox digitala verktyg som visar en byggskiss

Peter blev involverad i Paralox när företaget fortfarande hette Mittnordenblock och Joakim och Martin precis hade fått sitt patent. Han drev då en digital marknadsbyrå i Sundsvall och fick frågan om att bygga en sajt och skapa digitala annonser kring den nya huslösningen.

 

– Men de var egentligen inte redo då, sålde knappt något än och behövde finansiering. Så jag tipsade istället om folk som kunde hjälpa dem att komma igång.

 

Snart fick han också själv en förfrågan. Joakim och Martin återkom och undrade om inte Peter ville bli VD och hjälpa till att få ut bygglösningen på marknaden.


Hur kände du då?
– Redan första gången jag hörde om husblocken såg jag de digitala möjligheterna framför mig. Jag tänkte att min bakgrund och kunskap skulle passa som hand i handsken med detta, och jag kände mest "fan vad kul, här kan jag göra skillnad".

Att jag inte är från branschen är bra, jag kör inte fast i gamla hjulspår. Och så är jag duktig på att ta reda på det jag inte förstår, det är viktigt.
Peter Stenquist, Paralox

I oktober 2015 bildade trion Paralox. Parallellt startade de också Kustvillan AB som ett säljbolag där två av Peters tidigare anställda på marknadsbyrån började jobba.

– Så när man som privatkund köper ett hus av oss är det Kustvillan som är varumärket man ser och handlar av. Paralox figurerar i bakgrunden, med IT:n och som patentägare och tillverkare av husblocken.

Vad ser du för utmaningar framöver?
– Den stora knäckfrågan för oss är att lyckas få till en finansiering så att vi kan lansera det digitala internationellt direkt. Hitta en eller flera investerare helt enkelt. Jag ställer kanske till det lite, för jag är så digital själv att jag ibland har svårt att göra mig förstådd. I diskussioner blir det oftast ett stort fokus på vårt patent. Jag känner att visst, vi uppfann det men det är bara en liten bit i det digitala bygget. Det är kombinationen av IT-systemet och byggblocken som är det geniala, och vi behöver hitta ett sätt att uttrycka det så folk verkligen förstår.

 

Hur har ni finansierat Paralox hittills?
– Vi har satsat ungefär en halv miljon tillsammans och har också fått banklån från bland annat Almi för att köpa patentet av Mittnordenblock. Men framför allt har vi jobbat otroligt mycket utan lön. Vi tog inte ut något på nästan två år för att bygga upp företaget, först nu börjar vi tjäna pengar.

 

Vad är era målsättningar för framtiden?
– Vi har sagt att fem år efter att vi tagit in kapital är vårt mål att omsätta 1 miljard med färre än 30 anställda. Vi kommer alltså inte vara många, men omsätta så mycket tack vare vår digitala tjänst – det är grundstommen i visionen som vi har!

Entreprenörstips

  • "Jag har gjort ganska mycket i mitt liv, men Paralox har varit annorlunda. I denna bransch "vet" folk hur saker ska göras, och då gäller det mer än någonsin att våga tro på sina egna ideer. Man behöver ha stora öron men inte låta sig bli överkörd. Kom ihåg att du bestämmer vad du anser är rätt."
  • "Fokusera på att skapa en enkel försäljning. Alla bolag föds av intäkterna därför måste dessa vara enkla att generera"
  • "Var lyhörd och lyssna på motargument. Våga fråga vad kunder, leverantörer och branschkunniga inte anser är bra. Var inte rädd för att höra att folk inte tycker som dig. Att andra tycker annorlunda innebär inte att de har rätt. Håll ut, om det inte fanns människor som vågar tycka annorlunda och testa nya saker, så hade människan fortfarande levt i grottor".

Om Paralox

Startade: 2014.

Gör: Har byggt ett digitalt verktyg för husbyggen där kunden på egen hand skapar sitt hus och i realtid ser alla kostnader som genereras. Säljer dessutom kompletta husbyggsatser med patenterade väggblock som möjliggör fria husform-val.
Var: Har kontor och sin väggfabrik i Sundsvall.
Grundare: Peter Stenquist, Joakim Moxén och Martin Östlund.
Ägare: Peter och Joakim samt två mindre ägare. Kommer troligen ta in fler delägare under vintern 2018.
Antal medarbetare: Ett tiotal som jobbar med sälj, ritning och utveckling samt sex personer som jobbar med produktion och lager.
Omsättning: Beräknas landa på 50 miljoner under 2017.