Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Tips och råd

Tre sätt att ordna kapital till din affärsidé själv

Att kunna finansiera din affärsidé själv är en vanlig väg till att förverkliga ditt företag. Och även om dina pengar inte räcker hela vägen så är det värdefullt att kunna finansiera åtminstone en viss del.

Dels minskar det ditt externa kapitalbehov, dels blir banken och andra investerare tryggare om du själv går in med pengar och visar att du tror på din idé.

1. Sparpengar

Om du har pengarna i madrassen eller på banken, så grattis. Genom investeraravdraget kan nämligen du som investerar privata pengar i ditt nystartade aktiebolag dra av en del av investeringen i din privata deklaration.

 

Det förutsätter dock att såväl du som privatperson som bolaget uppfyller vissa villkor – till exempel måste bolaget under det första året ha en minsta lönesumma om 300 000 kronor.

Dessutom kan du eller närstående endast göra en avdragsgill investering (vid ett tillfälle) i bolaget, detta sedan nya regler infördes 1 januari 2016.

2. Privatlån

Många som inte har egna pengar att tillgå väljer att belåna privat egendom. Det gör dig personligt ansvarig för lånet men kan i vissa fall ändå vara en attraktiv lösning. Ett sådant tillfälle är om du har en bostad med låg belåning och en privatekonomi som klarar högre ränteutgifter.

 

Bolåneräntan är lägre än på de flesta företagslån och det kan bli förmånligt i jämförelse med andra låneformer. Ett annat alternativ är att gå i personlig borgen för ditt aktiebolags lån.

 

Det kan ge dig lånet men innebär också att banken kan ta sin fordran från dina privata tillgångar om ditt bolag skulle gå i konkurs. Det är med andra ord en riskfylld metod.

 

Ännu en väg att gå är att ta ett så kallat blancolån privat. Det är ett lån utan säkerhet och det gör därför att räntan är högre än för andra lån. Banken kommer att titta på din inkomst och återbetalningsförmå- ga, precis som vid en vanlig låneansökan.

Oavsett vilken finansieringsväg du väljer kan det vara bra att först försöka minska ditt kapitalbehov.

3. Fråga family, friends and fools

När du samlat ihop så mycket pengar du kan är nästa steg ofta att gå till dina nära och kära, eller som det kallas på engelska: ”family, friends and fools”. Om du har den möjligheten är det troligen det allra lättaste sättet att ordna finansiering, men det innebär inte att du ska göra det.


Det finns nämligen konsekvenser av att få in kapital från vänner och familj – och det kan kosta mer än det smakar. För om affärerna går dåligt är risken att du inte bara förlorar ett företag utan också förstör relationen till någon du tycker om. Att inte blanda jobb och nöje är många gånger en klok inställning och diskussioner om pengar har förstört många relationer.

 

Om du ändå vill gå via vänner och familj för att få in kapital så gör det på rätt sätt. Se dina nära och kära som riktiga investerare eller långivare med allt vad det innebär:

 

  • Gör en ordentlig presentation av din idé. Det kommer du ändå att behöva om företaget ska bli framgångsrikt.
  • Berätta hela sanningen – inklusive risker och realistiska avkastningsmöjligheter.
  • Gör en avbetalningsplan om det gäller ett lån.
  • Skriv avtal. Låt inte tilliten er emellan förstöras för att ni inte är överens om vad ni bestämde en gång i tiden.

När ni har allt detta på plats så har ni minskat risken för att investeringen eller lånet ska gå ut över er privata relation. Då kan ni i stället se fram emot fördelarna – att du får chansen att dela ditt företags framgång med någon du bryr dig om.