Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

De är marknadsledande på pitabröd i Danmark – här är storyn om Bureca bageriet

Med två tomma händer kom Alex Alameri till Malmö från Irak för 20 år sedan och bestämde sig för att börja bygga bolag här. Nu är han serieentreprenör som samarbetat med Almi och storsatsar på Bureca Bageri tillsammans med kompanjonen Fikrit Tuma (på bilden). Tillsammans är de specialiserade på bröd från Mellanöstern.

- Bageri-idén föddes egentligen ur en vilja att hitta en teknik för att baka sammoun-bröd, det traditionella irakiska brödet som man ofta äter ihop med falafel och kebab, berättar Alex Alameri som är grundare av Bureca Bageri i Malmö.

 

Brödet bakas traditionellt för hand och Alex berättar att många pizzerior i Sverige bakar det själva varje morgon.

 

- I mitt andra företag sålde vi pizzaugnar och för varje gång jag pratade med pizzeria-ägare som bakade egna bröd funderade jag över hur man skulle kunna automatisera processen och insåg att det skulle kunna bli en riktigt bra business.

 

Vad var det som avgjorde att du verkligen bestämde dig för att starta bageriet?

- Som företagare behöver man följa marknaden och behovet och jag visste ju att det kommit många från Mellanöstern hit till Sverige vilket ökat behovet av deras bröd. Sen minns jag också en dag för 5-6 år sen när jag stod i kö till en falafelkiosk och den svenska killen framför mig bad om sammoun. Det blev ett tecken för mig på att även svenskar började veta vad det var och att marknaden därmed var redo.

”De första två åren gick vi back mycket, men sen 2016 har vi varit lönsamma och växt snabbt!”

Han hade länge funderat på hur man skulle konstruera produktionslinan för brödet och nu satte han planerna i verket tillsammans med sin kompanjon Fikrit Tuma.

Tre män står på en rad och mannen i mitten har ett bakverk i handen.
Fikrit Tuma och Alex Alameri med dåvarande migrationsministern Tobias Billström när bageriet invigdes.

- Han är en riktig kämpe och envis person så jag kände att han var rätt person att starta upp detta med. Nu är det han som är operativt ansvarig för bageriet. 

Hur mycket investerade du för att starta upp?

 

Nånstans runt 3-4 miljoner kostade satsningen. Den absolut största jag har gjort. I mina tidigare företag har jag börjat smått bara med mig själv som anställd och sen jobbat och växt successivt. Men nu började vi stort från start med en fabrik och flera anställda.

 

Han lånade pengar från både banken och via ett företagslån från Almi Skåne för att kunna komma igång och investerade själv drygt en miljon kronor.

”Idag har vi betalat av lånet till Almi, men att vi fick det var oerhört viktigt för att vi skulle kunna starta upp.”

2014 startade ni upp, hur minns du uppstartstiden?

 

- De första två åren var det väldigt tufft, en helt ny bransch och vi hade mycket att lära oss. Så de åren gick vi back ganska mycket men jag var aldrig direkt orolig utan visste att det skulle bli så och hade pratat med mina lånegivare om detta. Det tar tid att komma igång och håller man bara en bra kvalitet och kämpar på så kommer det gå bra tillslut, det är min filosofi.

 

Sammoun-brödet var det som väckte bagari-idén men det blev pitabröd som blev den riktiga framgångsprodukten.

 

- Vi började sälja bröd till grossister och matbutiker i både Skåne och Danmark från start och det visade sig att det fanns en stor dansk marknad för pita. Alla där vet vad det är och äter det ofta, så det öppnade möjligheter för oss.

Alex uppskattar att ungefär 80 % av restaurangerna som jobbar med pitabröd i Köpenhamn säljer just Burecas pita. Detta trots att deras priser är ungefär 25 % högre än de holländska konkurrenternas.

 

- Kvalitetsmässigt vågar jag säga att vi är nummer ett både i Danmark och Sverige. Ingen slår oss vad gäller pita och det har lönat sig. Vi har flera grossister nere i Danmark som köper 4-5 pallar per vecka om och om igen och det är jättekul!

 

Hur sköter ni distribution?

 

- Från start har vi haft två bilar, en som kör inom Skåne och en som kör till Danmark. Vi bakar på nätterna, från 18 till 03 och sen kommer våra chaufförer hit och lastar klockan 04. I Skåne har vi inte lika många kunder så ibland kör den bilen över till Danmark vid lunchtid och hjälper till.

”Tjäna pengar ska vara ett resultat och inget mål. Om man är ärlig, erbjuder bra produkter och kämpar i lång tid så kommer man få ett bra resultat till slut. Det är min företagsfilosofi.”

Kunderna är grossister, livsmedelsbutiker, restaurangar och Danmark är största marknaden än så länge. De har ännu inte kommit in centralt hos någon livsmedelskedja, men Alex och Fikrit för löpande diskussioner med både Ica, Coop och Axfood här i Sverige. Produkterna finns idag på ICA, Willys, City Gross och Coop bara i Malmö.

 

Hur ser era framtidsplaner ut?

 

- Hittills har vi växt med 50 % per år omsättningsmässigt och om vi fortsätter att utvecklas så är vi väldigt nöjda. I slutet av 2019 kommer vi sannolikt beställa en ny produktionslinje. Den linjen vi har idag producerar 7000 pitabröd per timme och om vi beställer en linje till gör vi nog den så att den kan producera 15 000 per timme. Det kommer skapa stora tillväxtmöjligheter och samtidigt bli en trygghet för oss.

Tidslinjen för Alexs företagsresa

1986 Alex startar upp kylinstallationsföretag i Irak.

1997 Han flyttar till Sverige och börjar läsa svenska. Kompletterar sin elutbildning från Irak och skaffar el- och kylcertifikat för att kunna starta eget företag här.

1999 Startar upp egen enskild firma och börjar jobba med installation och service av kylanläggningar.

2004 Utvecklar verksamheten och börjar sälja butik- och storköksutrustning till restauranger, butiker och caféer.

2006 Ombildar till aktiebolag.

2014 Startar upp Bureca-bageriet tillsammans med Fikrit Tuma. De specialiserar sig på bröd från Mellanöstern.

2016 Bageriet omsätter 6,1 miljoner och når lönsamhet för första gången.

2019 Planerar att flytta bageriet till större lokaler och bygga ytterligare en produktionslina.

Om Bureca Bageriet

Startade: 2014.

Är: Ett bageri som bakar bröd från Mellanöstern.

Produkter: Storsäljaren är pitabröd och de bakar också sammounbröd som ofta finns på kebab- och falafelrestaurangar samt pizzeriors salladsbuffé. Bröden finns i tre varianter: färska som håller i fem dagar, vacuum-påsar som håller i tre månader eller frysta som håller i sex månader.

Var: Malmö.

Kunder: Grossister, livsmedelsbutiker och restauranger. Största marknad är idag Danmark, följd av Sverige. Säljer också i liten skala till Finland.

Grundare och ägare: Alex Alameri och Fikrit Tuma.

Antal medarbetare: Ett 10-tal.

Omsättning: Cirka 9-10 miljoner under 2018.

Om Alex Alameri

Ålder: 53 år.

Bor: I Malmö.

Familj: ”Min fina fru som är med i bageriet och jobbar med administration samt våra tre barn där min äldsta jobbar med mig i Bureca Storköksutrustning.”

Utbildning: Elingenjörsutbildning i Irak.

Yrkesbakgrund: ”När jag fortfarande bodde i Irak så byggde jag upp en liknande installations- och utrustningsfirma som jag sen startade i Sverige. Så jag har gjort den resan två gånger och det är jag väldigt stolt över att jag har orkat.”